تا همین چندسال پیش وقتی تلویزیون، مجلهها، تبلیغات، فشنشوها و … را تماشا میکردیم شاهد افرادی با قد بلند، وزن کم و پوست سفید بودیم.
صنعت سینما و صنعت مد به گونهای در امر ایدهآل سازی چنین بدنهایی برای افراد تلاش میکردند، که انگار هیچ انسانی با سایزهای بزرگتر و پوستهایی غیر پوست سفید وجود ندارد!
ناگفته نماند، که موفق هم شدند، ایدهآل افراد برای بدنشان، بدنهایی شبیه به بدن فرشتههای ویکتوریا سیکرت بود.
با این وجود پس واقعیتها چه میشد؟
افراد پلاس سایز، رنگین پوستها، افراد توانخواه و کسانی که محدودیتهای جسمی-حرکتی داشتند، افرادی که قد کوتاه بودند؛ پس چنین افرادی کجای آن بدنهای به ظاهر ایدهآل جا داشتند؟
جنبش صلح با بدن (Body positivity)
“صلح با بدن” جنبشی بود، که در مقابل ایدهآلهای غلطی که جامعه برای یک بدن خوب قبول داشت اتفاق افتاد، این جنبش ریشه در این اعتقاد دارد که همهی افراد باید از تصویر بدنی مثبت برخوردار باشند و تمامی فرمهای بدنی، از تمامی قدها، وزنها، رنگ پوستها و … گرفته همگی باید پذیرفته و تحسین شوند.
شروع رسمی جنبش صلح با بدن به اوایل سال ۲۰۱۰ برمیگردد؛ شروع جنبش به دفاع از پلاس سایزها مربوط میشد؛ این جنبش داشتن چربی و اضافه وزن را در صورتی که موجب آسیب به سلامتی نمیشد کاملا طبیعی جلوه میداد و افراد را به پذیرش وزن خود دعوت میکرد. البته صلح با بدن از همان ابتدا وجود داشته، بین دهههای ۱۸۵۰ تا ۱۸۹۰ جنبشی که به پایان دادن روند پوشش کرست و بندکشیهایی که بدن زنان و اندازهی کمر را باریکتر میکرد، اتفاق افتاد؛ این جنبش جزو اولین جنبشهای صلح با بدن بود.
اما جنبش صلح با بدنی که از سال ۲۰۱۰ شروع شد به علت وجود پلتفرمهای اجتماعی و آنلاین، همهگیر و جهانی شد و حتی برندهای زیادی را مجبور به تغییر سیاستهای خود کرد.
فشن و صلح با بدن
نمیتوانیم منکر این شویم که فشن یکی از صنعتهایی بود، که بدنهای سایز کوچک و قد بلند و سفید را تبدیل به ایدهآل افراد کرد!
برندهای لوکس و بزرگ دنیا برای تبلیغات خود تنها افرادی را انتخاب میکردند که استانداردهای زیبایی اینچنینی را داشته باشد. ویکتوریا سیکرت یکی از معروفترین برندهایی بود که مدلهایش به “فرشتههای ویکتوریا سیکرت” معروف بودند، که بدنهایشان در ظاهر بسیار ایدهآل به نظر میرسید. امر تولید لباسهم به گونه ای بود، که بسیاری از برندها حتی برای افراد پلاس سایز لباس تولید نمیکردند.
تصور حضور افراد پلاس سایز در عرصهی فشن، فعالیت افراد توانخواه در این زمینه، رنگین پوستها و تمام کسانی که با استانداردهای زیبایی که به غلط ایجاد کرده بودند، دور از ذهن بود.
چه اتفاقی افتاد؟
با شروع و قدرتمند شدن جنبش صلح با بدن در سراسر دنیا و حمایت افراد معروف و تاثیرگذار برندهای زیادی دست به اقدام زدند. البته ورود افرادی که هیچ کس انتظار آنها را برای مدلینگ یا خوانندگی هم نداشت بسیار تاثیر گذار بود.
چه کسانی ایدهآلها را تغییر دادند؟
اگر بخواهیم تک تک اسم افرادی که در زمینهی صلح با بدن تلاش کردهاند را نام ببریم باید لیست بلند بالایی تهیه کنیم، که حتی اسم شماهم به عنوان کسی که درحال خواندن در این باره است را بنویسیم، در این مطلب قرار است به اقدامات انواع برندها و افرادی که تاثیر مثبت آنها جهانی بوده است بپردازیم.
ورود افراد پلاس سایز به فشن
قطعا ورود افراد پلاس سایز به فشنشوها یکی از اتفاقات مهم دنیای فشن است.
برندهای زیادی طی جنبش صلح با بدن تصمیم گرفتند در انواع سایزها لباس تولید کرده و مدلهای پلاس سایز را وارد دفیله کنند، اشلی گراهام از مدلهای معروف پلاس سایزی است، که حضورش در فشنشوها همیشه سرتیتر اخبار میشد.
تس هالیدی هم جزو افرادی است که میتوانیم به عنوان فرد تاثیرگذار در این زمینه نام ببریم. حضور او در هفتهی مد نیویورک ۲۰۲۰ یکی از لحظات به یاد ماندنی مد است.
مدلهای تاثیرگذار
حضور مدلهایی که هیچکدام استانداردهای زیبایی را که در ذهن عموم گنجانده شده بود، نداشتند برای همه غیر منتظره بود.
به عنوان مثال ورود وینی هارلو به مدلینگ، کسی که به ویتیلیگو مبتلا بود همه را شگفت زده کرد. او جزو فرشتههای ویکتوریا سیکرت نیز بوده است.
حضور اِلی گولدشتاین، مدل ۱۸ سالهای که به سندروم داون مبتلا بود، در کمپین تبلیغاتی برند گوچی تحسین زیادی را به دنبال داشت.
حضور مدلهای توانخواه در فشنشوها به تنهایی انقلابی در زمینهی فشن و صلح بدن محسوب میشد.
حضور افرادی که سنشان با مدلهای معروف و جوان متفاوت بود و نسبت به آنها سن بیشتری داشتند نیز در زمینهی فرهنگسازی صلح با بدن تاثیرگذار بود.
حضور این افراد در عرصههایی که به جز افراد قد بلند با وزن کم و … در آن فعالیت داشتند، همگی یک پیام را با خود به دنبال داشت؛ به رسمیت شناختن تمامی اندامها، فرمها، پوستها و …
همگی نشان از عادی بودن تمام چیزهای طبیعی بود که یا از بدو تولد با ما همراه بودند یا به مرور زمان شکل گرفته بودند.
نقش سلبریتیهای معروف بر جنبش صلح با بدن
لیزو از رپر و خوانندههای آمریکایی است، که از موزیکهایش گرفته تا اقدامات و سبک زندگیاش همیشه درحال اعتماد به نفس دادن به افراد بوده است و از جریان صلح با بدن نیز حمایت کرده است، او جدیدا مطرح کرده است، که برای یک چیز طبیعی مثل بدن نیاز به جنبش یا اقدامات خاصی نداریم، این بدن طبیعی ماست.
اقدام ویکتوریا سیکرت در قبال نگرش مثبت به بدن
ویکتوریا سیکرت، برند معروف لباس زیر که سال های سال از ابتدای فعالیتش سوپر مدلها را برای رانوی انتخاب میکرد سال ۲۰۲۰ تصمیم گرفت سیاستهای برندش را کاملا تغییر داده و به جای فرشتههایش از زنان توانمند و تاثیرگذار در دنیا استفاده کند. این دقیقا زمانی بود که از لحاظ اقتصادی وضع مناسبی نداشت و محبوبیتش نیز در بین افراد افت کرده بود.
سال ۲۰۲۲ نیز ویکتوریا سیکرت اولین مدل مبتلا به سندروم داون را وارد برندش کرد.
کلام آخر اینکه، سعی کنیم برای معمولیترین و عادیترین حالت بدنمان مثل ترکهای پوستی، سفیدی مو، خال، کک و مک، کاهش یا افزایش وزن خجالت زده نشویم و اعتماد به نفس خودمان و اطرافیانمان را پایین نیاوریم.