اولین باری را که بعد از قبولیام در رشتهی طراحی پارچه و لباس، سر کلاسِ دانشگاه موردعلاقهام نشستم، هیچ وقت فراموش نمیکنم. چون به اصطلاح، شیش دُنگِ حواسم را جمع کرده بودم که ببینم برای جلسه آینده باید چه کتاب هایی تهیه کنیم تا به سرعت برق و باد، خودم را به خیابان انقلاب که دیگر پاتوقم شده بود، برسانم؛ تا این که استاد مربوطه هم در همان جلسه اول، بدون مقدمه و دست دست کردن، گفت:« بچّه ها! برای خرید کتاب طراحی پارچه و لباس جمال هنر به آدرسی که بهتون میدم، برید و از همونجا هم کتاب طراحی پارچه پریوش گنجی رو تهیه کنین و حتما جلسه دیگه با کتاب بیاین سرِ کلاس»
اگر شما به طراحی پارچه و لباس علاقه دارید و در این حوزه فعالیت میکنید و یا هدفتان کار کردن در آن است، مطالعه کردن کتابهای طراحی پارچه و لباس میتواند بسیار به شما کمک کند. از اینرو، در این مطلب، قصد داریم به معرفی برخی از آنها بپردازیم.
کتاب طراحی پارچه پریوش گنجی
این کتاب، از بخشهای مختلفی چون؛
کتابچه یکم: روسری
کتابچه دوم: سبک، جنگل، قاجار
کتابچه سوم: دکوراسیون داخلی و
کتابچه چهارم: طراحی پارچه با موضوع آزاد
تشکیل شده و از انتشارات کارنامهی کتاب است. کتاب طراحی پارچه پریوش گنجی، اولین کتاب جامع به زبان فارسی در خصوص آموزش این رشته است که در آن، انواع مختلف طراحی پارچه را از ابتداییترین تا پیشرفته ترین سطح آموزش داده است.
در بخشی از این کتابِ بیش از ۲۰۰ صفحه ای نوشته شده است: «حس زیباییپسندی و علاقه به تنوع طلبی، از جمله مهمترین احساسهای بشر است. طراحی پارچه مانند سایر هنرها دارای جنبه اقتصادی نیز هست. هدف نهایی طراح پارچه بهکار گرفته شدن طرح و چاپ آن بهوسیلهی کارخانههای چاپ پارچه و نساجی است. هدف کارخانه نیز تولید و فروش بیشتر بهمنظور سودآوری افزونتر است.»
کتاب پارچه و پارچهبافی در تمدن اسلامی
کتاب پارچه و پارچهبافی در تمدن اسلامی، نوشته دکتر فریده طالب پور از انتشارات سمت با بیش از ۲۰۰ صفحه، شامل ۱۲ فصل است که به ترتیب عبارتند از:
پارچه و پارچهبافی در دوره امویان
پارچه و پارچهبافی در دوره عباسی
پارچه و پارچهبافی در مصر
پارچه و پارچه بافی در دوره طولونی
پارچه و پارچهبافی در دوره فاطمی
پارچه و پارچهبافی در دوره مملوکان
پارچه و پارچهبافی در سوریه
پارچه و پارچهبافی در اندلس
پارچه و پارچهبافی در سیسیل
پارچه و پارچهبافی در دوره عثمانی
پارچه و پارچهبافی در هند و
پارچه و پارچهبافی در ایران دوره اسلامی.
نویسنده در بخشی از کتاب خود نوشته است: «امروزه غالب منسوجات اسلامی، در موزهها و مجموعههای خصوصی نگهداری میشود و با وجود تنوع آنها، گزارش دقیقی از روشهای تولید پارچهها وجود ندارد.»
کتاب تکنیکهای چاپ و نقاشی پارچه
شریل رزندز نویسنده و دکتر مرضیه هاتف جلیل، مترجم این کتاب و جمال هنر، ناشر این کتاب بیش از ۳۰۰ صفحه ای هستند که منبع لاتین آن «Surface Fabric Design» است. مترجم در معرفی کتاب ترجمه شدهی خود گفته است: «این کتاب شامل سه فصل اساسی است. فصل اول، پایههای طراحی و اصول خلق یک اثر، فصل دوم، تکنیکهای چاپ و نقاشی پارچه و فصل سوم، نحوهی تهیهی دفترچهی طراحی از آثار ارزشمند یک طراح پارچه.» مرضیه هاتف جلیل، این کتاب را به دو گروه پیشنهاد میدهد.
۱) هنرجویان، هنردوستان و علاقهمندانی که قصد دارند در کنکور ارشد طراحی لباس شرکت کنند.
۲) علاقهمندان به مبحث چاپ و نقاشی روی پارچه که بهدنبال منبع فارسی برای آموزش تکنیکهای چاپ و نقاشی بهصورت گامبهگام هستند.
پارچههای جهان اسلام
یکی دیگر از کتابهای حوزهی طراحی پارچه و لباس از انتشارات جمال هنر، کتاب پارچههای جهان اسلام نوشتهی جان گیلو و ترجمهی کوروش محمودی ده ده بیگلو و بیژن شادپی است که در قالب بیش از ۲۰۰ صفحه وارد بازار نشر شده است. در فهرست کتاب، با اسامی مناطق جغرافیایی مختلفی چون؛ جهان عثمانی، جهان عربی، جهان ایرانی، آسیای مرکزی، جهان مغولی، آسیای شرقی و جنوب شرقی و همچنین آفریقای زیر صحرایی روبهرو میشوید که در قسمتی از کتاب این طور نوشته شده است: «لباس عروس را مادر یا زنان فامیل تهیه میکنند. معمولا استفاده از لباسها به شکل T با آستینهای باریک و یا پهن در مناطق گرم و مرطوب برای تسهیل جریان هوا است.»
کتاب طراحی دیجیتال پارچه
اگر بهدنبال کتاب طراحی پارچه با کامپیوتر هستید، کتاب طراحی دیجیتال پارچه، نوشته ملانی بولز و ترجمهی کوروش محمودی و بیژن شادپی از انتشارات جمال هنر، یکی از کتابهایی است که میتواند برای شما مفید باشد.
در توضیح بخشی از این کتاب نوشته شده است: «تکنولوژی دیجیتال، چهرهی طراحی پارچه را از روشهای خلق و عرضهی طرحها تا روشهای شناخت آنها تغییر میدهد. طراحان با کار کردن در یک محیط دیجیتال، زمان زیادتری را صرف آزمایش، کشف و خلق طراحی پارچه میکنند و این در حالی است که تکنولوژی های تولید میتوانند راهحلهای ابتکاری جدیدی را برای چاپ پارچه عرضه کنند.»