ترندهای اکسسوری دههی ۵۰
دههی ۵۰، دههای پس از جنگ جهانی بوده است. در این دوره جهان در حال بهبود بعد از جنگ و ارتقای سطح اقتصادی بود و شکاف جنسیتی از دیگر تغییراتی بود که در دههی ۵۰ آشکار شد.
به دلیل تغییر روندهای اجتماعی و سیاسی فرصت خوبی برای بازگشت به سبک جواهرات لوکس ایجاد شد. طراحی اکسسوریها با یک نگاه نو آغاز شد و روزبهروز طرفداران بیشتری پیدا کرد.بیشتر اکسسوریهایی مانند گوشواره، گردنبند، دستبند از طلا و مروارید، با نقوش مختلف از حیوانات و گل که بیشتر از دوران ویکتوریا الهام گرفته بود، ترند شدند.
اما این روند پیشبینی شده بود که بعد از جنگ جهانی همهی افراد قدرت خرید اکسسوریهای گران قیمت را نداشته باشند. این موضوع دریچهای برای ورود به سنگهای مصنوعی، فلزات ارزانتر، سنگهای شیشهای و مینایی رنگارنگ با اشکال هندسی باز کرد. پیش قدم این ترند، برند شانل و قصد کوکو شانل نشان دادن اهمیت اکسسوری دراستایل بود.
تاثیر دنیای سینما، لباسهای بازیگران هالیوود و نمادهای مد در استایل آنها باعث تنوع در اکسسوری و جواهرات شد. بازیگران معروفی چون آدری هپیورن، مرلین مونرو و سوفیا لورن باعث روی کار آمدن اکسسوری دستکشهای بلند مشکی و استفاده خزها به دور گردن شدند.
همچنین گروههای موسیقی از تاثیر گذارترین افراد در روند تغییر اکسسورها بودند. به دلیل علاقه به اکسسوریهای پولکی و گوشوارههای بلند در رنگهای شاد، به سبک وینتج، این ترند را رواج دادند.
در این دهه، به علت پیشرفت در صنعت چرخهای خیاطی بازگشت جورابها و جوراب شلواریهای رنگی و گلدوزی شده به طور متفاوتتری ظاهر شد. جورابهای دههی ۵۰ بدون درز بودند و این برای خانمها جالبتر بود. پوشیدن جوراب از عادتهای گذشته زنان به حساب میآمد. به دلیل اینکه در زمان کمبود پارچه در جنگ جهانی زنان با لوازم آرایش پشت ساق پاهایشان را درز جوراب را طراحی و نمادی از پوشش جوراب را القا میکردند.
عینک آفتابی گربهای که در این دهه طرفدار زیادی داشت تا دهه ۶۰ ادامه پیدا کرد. در سال۲۰۲۰ هم تکرار شده است. چترهایی با پارچههای همرنگ پیراهن خانمها ترند خاص دههی ۵۰ بود.
در دههی ۵۰ بیشتر به کیف دستیهای کوچکتر با دستههای مرواریدی، فلزات براق و دسته چوب بامبو طراحی شده ، تمایل داشتند و امسال هم تکرار این کیف در کت واکها ۲۰۲۰دیده شد.
ترندهای اکسسوری دهه ۶۰
در اوایل این دهه تحت تاثیر از دههی ۵۰ هنوز اکسسوریهای لوکس، ترند بودند. حضور تلوزیون و رادیو در میان خانوادهها و افرادی تاثیرگذار چون ژاکلین کندی و همسرش جاناف کندی باعث شد که اکسوریهایی مانند کلاههای گوناگون، کفشهای پاشنهدار، کروات برای آقایان و عینکهای صفحه مربعی شیک و کلاسیک عضو جدا نشدنی استایل افراد باشد.
اما در اواخر دههی ۶۰ به علت طولانی شدن جنگ ویتنام با ورود هیپیها که خواستار پایان جنگ و برقراری صلح آرامش و آزادی برای همه بودند. همین باعث شد تبعیض جنسیتی کنار برود و روند اکسسوریها تغییر کند.
تمایل مردم به ترندهای لوکس کم رنگتر شد. بیشتر به سمت باسازی لباسهای قدیمی و درست کردن اکسسوریهای دست ساز مثل منجوق دوزی و گلدوزی روی آوردند. زیورآلات از مهرههای رنگی، اشیاء طبیعی و ارزانتر درست میشدند.
به همین دلیل هیچ قانونی برای برندها که طراحی خاصی را ارائه کنند، وجود نداشت. بیشتر استایلها به راحتی و سبک کژوال سوق داده و اکسسوریها هم مینیمال و ساده و از طبیعت الهام گرفته شد. اگر به امسال هم نگاهی انداخته باشید اکسسوری موها بیشتر حلقه های گل، از گلهای طبیعی ترند بود.
برای آشنایی با ترندهای مو میتوانید این مطلب را مطالعه کنید.
اکسسوری و تغییر تحولات دهه ۷۰
دههی ۷۰ بر خلاف دهههای گذشته، دههی خرده فرهنگی بود. با روی کار آمدن سبکهای مختلف در این دهه باعث شد سبک کژوال و راحت که هم در خانه و هم بیرون از خانه ترند بود، کم کم کنار برود.
سبکهای کابوی، پانک، دیسکو، هیپیها که ریشه در دههی ۶۰ داشت و همچنین جنبش فمینیستها، در دههی ۷۰ روی کار آمدند. همهی این تحوالات باعث شد سبکهای گوناگونی در ترندهای اکسسوری باب شود. بیشتر طراحیها از نقوش سمبلیک بومیان آمریکا و طرحهای آفریقایی الهام گرفته شدهی دست ساز از پر و صدفها بود.
اکسسوریهای طلا و جواهرات با سنگهای قیمتی دوباره به میان آمدند. در دههی ۷۰ گردنبندها به شکل ریسههای بلند مروارید بود، برای درخشش بیشتر با لباس ساتن برای مراسمهای شب به تن میکردند.
مروارید بر روی پیراهنهای ساتن
هر کدام از خرده فرهنگهایی که در دههی۷۰ به وجود آمدند، از طریق پوشششان برای مطرح کردن خواستههای خودشان ترندهایی را رواج دادند. یکی از تاثیر گذارترین سبکها، مد پانک بود که خلاف سبکهای دیگر عمل میکردند. اعتراضات آنها نمادی از خشم، طغیانگری و رفتارهای نامتعارف بود و این موضوع در اکسسوریهای مورد استفاده آنها هم دیده میشد.
طبق استایل پانکیها اکسسوریهایی مانند دستبندهای اسپایک دار، دستبندهای بزرگ نقرهای، زیورآلات تیغ دار، از سنجاق قفلی به جای پیکسل بر روی لباس استفاده میکردند. از دیگر ترندهای این سبک، جوراب شلواریهای پاره و بوتهای bovver که به عنوان یک سلاح تهاجمی محسوب میشد را معرفی کنیم.
از جنبهی دیگر اکسسوریها در دههی۷۰ میتوان به کلاههای پهن و بزرگ، bucket hat و بستن روسری روی کلاه و دستمال گردنهای رنگی نام برد. عینک آفتابیهای رینبو و مدل خلبانی ترند بود. کفش های لژدار، پاشنه مربعی و چکمه های پاشنه بلند تا بالای زانو که در هر مراسمی باب شده بود، مورد علاقه خانمها بود. همچنین سبک کابو پوشیدن بوتهای کابویی با جورابهای رنگی را رواج داد.
در برندها طراحی کیف از کیفهای دستی به کیفهای دوشی با بندهای بلند چرمی یا زنجیر مبدل شد. جنس کیفهای این دهه بیشتر از جیر و چرم نرم به همراه گلدوزی یا از جنس حصیر و سبدی شکل طراحی شد.
در مطلب بعدی سایر دههها بررسی خواهند شد.