شرکت کانورس (Converse)، بزرگترین تولیدکننده کفش ورزشی کانورس در ایالات متحده است و از زمان افتتاح تاکنون میلیونها جفت کفش تولید و سراسر دنیا به فروش رسانده است.
تاریخچه شرکت کانورس
کانورس یک شرکت آمریکایی و از زیرمجموعههای شرکت نایکی (از سال ۲۰۰۳) است. کار اصلی این شرکت تولید کفشهای مختلف از کفشهای ورزشی گرفته تا اسکیت و لایفاستایل است. اما در تولید پوشاک و محصولات دیگر هم فعالیت دارد. از این محصولات میتوان به پارچه، پلاستیک، کاغذ، دستگاه چاپ و تکثیر و لوازم ورزشی مانند محافظ دندان هاکی و دیگر کالاهای ورزشی اشاره کرد.
آغاز فعالیت شرکت کانورس به سال ۱۹۰۸ باز میگردد. در این سال مارکز کیلز کانورس، شرکت تولید کفش لاستیکی کانورس را با سرمایه معادل ۲۵۰هزار دلار در ماساچوست افتتاح کرد. مارکز تجربه عالی خود را از کار مدیریت در بزرگترین فروشگاههای کفشِ شرکت بیکنفالز در بوستون بهدست آورده بود. او بعدها توانست شرکت خود را بعد از بیکن، به دومین تولیدکننده کفشهای لاستیکی در آمریکا تبدیل کند.
شرکت کانورس ابتدا کفشهایی با کف لاستیکی مناسب فصل زمستان برای زنان و مردان و کودکان تولید و بعدها در سال ۱۹۱۵، اولین کفشهای ورزشی خود را راهی بازار کرد. در این زمان بیش از ۳۵۰ کارمند و کارگر در شرکت کانورس کار میکردند.
چاک آلاستار؛ اولین کفش ورزشی کانورس
سال ۱۹۱۸، کانورس اولین کفش ورزشی از جنس کتان مخصوص بسکتبالیستها با نام تجاری آلاستار را به جامعه ورزشکاران معرفی کرد. بازی بسکتبال در آن زمان تازه شکل گرفته بود و در سالهای اولیه خود قرار داشت.
حدود ۵ سال بعد یکی از بازیکنان مطرح دنیای بسکتبال به نام چارلز اچ. «چاک» تیلور برای شکایت از درد پای خود ناشی از پوشیدن کفشهای کانورس به دیدن مدیر شرکت کانورس رفت. در مقابل این اعتراض شرکت به او پیشنهاد همکاری داد و از همان زمان چارلز تیلور فروشنده محصولات کانورس و سفیر این شرکت شد. تیلور برای فروش این کفش ورزشی به تمام ایالتهای آمریکا سفر کرد و کفش ورزشی کانورس را به همه معرفی میکرد. این همکاری باعث شهرت بیش از پیش کفشهای ورزشی کانورس شد.
همچنین این شرکت کفشهای ورزشی تیم بسکتبالیست «نیویورک رنسانس» که همگی آمریکاییهای آفریقاییتبار بودند را تامین کرد. سال ۱۹۶۲ وقتی ویلت چمبرلین از بسکتبالیستهای بنام آن زمان، برنده بازی لیگ اتحادیه ملی بسکتبال آمریکا شد، موقع دریافت جایزه، یک جفت کفش «چاک» از برند کانورس به پا داشت.
شرکت کانورس از معدود تولیدکنندگانی بود که بیش از نیم قرن تسلط کامل روی بازار کفشهای ورزشی داشت. کفشهای ورزشی کانورس در این مدت بهترین بودند تا اینکه از دهه ۱۹۷۰، رقبا وارد بازار شده و محصولات خود را ارائه دادند.
از دیگر محصولات شرکت کانورس میتوان به برندهای تجاری کانورس، کانز، چاک تیلور آلاستار، جک پارسل، واناستار و استارشورون اشاره کرد.
تمامی کفشهای کانورس، ویژگیهای منحصربهفردی دارند که آنها را از کفشهای شرکتهای دیگر متمایز میکند. از این ویژگیها میتوان به زیر لاستیکی کفش، پنجه گرد و صاف و بند کفشهای آلاستار اشاره کرد.
دوران جنگ و پستی و بلندیهای کانورس
وقتی سال ۱۹۴۱ آمریکا وارد جنگ جهانی دوم شد، شرکت کانورس محصولات خود را در مسیر تولید کفش، پالتو و بارانی برای نظامیان تغییر داد و مدتی فقط این لوازم ضروری ارتشی را تولید میکرد. کانورس پس از پایان جنگ مجددا تولید کفشهای ورزشی خود را از سر گرفت و در دهههای ۵۰ و ۶۰ میلادی به اوج محبوبیت خود رسید.
کانورس، دهه ۱۹۷۰، امتیاز کفشهای پیاف فلایرز (PF Flyers) را از شرکت بیاف گودریچ (B.F. Goodrich) که بزرگترین رقیبش بود خرید و در بازار کفش در سال ۱۹۷۵ به تنها تولیدکننده عمده کفش ورزشی تبدیل شد. البته بعدها طی دعوی حقوقی ضدانحصاری، کانورس نتوانست این امتیاز را حفظ کند و فقط توانست خط تولید جک پارسل از مالکیت پیاف فلایرز را برای خود نگهدارد. کفشهای این برند هنوز هم تولید میشوند.
شرکت کانورس، از دهه ۷۰ به بعد، وقتی شرکتهای تولیدکننده کفش پوما، آدیداس و نایکی وارد بازار شدند، انحصار تولید کفش ورزشی را برای همیشه از دست داد.
یک دهه بعد شرکت تولیدکننده کفش ریبوک طراحی جدید کفش ورزشی با بهترین فناوری را به بازار عرضه کرد و پس از آن دیگر تنها کفش کانورس، کفش رسمی لیگ اتحادیه ملی بسکتبال آمریکا نبود.
لوگوی کفشهای کانورس که ستارهای قرار گرفته درون حرف V خوابیده است را «جیم لابادینی»، یکی از کارمندان شرکت کانورس طراحی کرد و این لوگو روی تمام کفشهای کانورس، به غیر از آلاستار، حک شده است.
دهه ۸۰ میلادی، کفشهای کتانی- لاستیکی کانورس به عنوان کفشهای راحت دوباره توجهها را به خود جلب کردند. اما این شرکت آنقدر به برند «آلاستار» خود وابسته شد که وقتی بازار آن در سالهای ۸۹ و ۹۰ میلادی با رکود مواجه شد، شرکت کانورس دچار ورشکستگی شد. درضمن واردات کالاهای خارجی به بازار به این مشکل دامن زد. این شرکت به دلیل بدهیهایش که سال به سال روی هم انباشته میشد، نمیتوانست قد علم کند تا سرانجام سال ۲۰۰۱ اعلام ورشکستگی کرد.
نجات کفش کانورس با حضور نایکی
سال ۲۰۰۳، شرکت نایکی با پرداخت ۳۰۹ میلیون دلار، صاحب شرکت کانورس شد و نایکی با تولید دوباره کفش کانورس در دهه ۸۰ میلادی توانست توجه مردم را بازیابد. با اینحال سالها بعد، ۲۰۱۲میلادی، کفشهای کانورس بهطور کامل جای خود را در لیگ اتحادیه ملی بسکتبال آمریکا از دست دادند.
سال ۲۰۱۹، کفش کانورس با کفش آلاستار پرو بیبی (All-Star Pro BB) دوباره به صحنه بسکتبال بازگشت.
این مدل کفش از کفشهای کانورس ترکیبی از کفش کلاسیک کانورس و فناوری بهروز نایکی بود. بسکتبالیستهای متعددی به سراغ این کفش رفتند. پس از آن این کفش راه خود را میان مشاهیر دنیای هنر، از جمله کریستین استووارد، ریحانا، تایلر، باز کرد.
چاک تیلور آلاستار۲
برند آلاستار۲، مدل جدید آلاستارست که سال ۲۰۱۵ تولید و وارد بازار شد. این کفش ورزشی تمام ویژگیهای ظاهری نمونه اصلی را دارد، اما در تولید کف کفش از فناوری لونارلون (Lunarlon) استفاده شده است که باعث میشود کفش در عین نرم و بادوام بودن، سبکوزن هم باشد.
بازار کفش اسکیتبرد
سال ۲۰۰۹ بود که شرکت کانورس تحت نام «CONS» شروع به تولید کفش اسکیتبرد کرد و تیمی از ورزشکاران این رشته، از جمله رونی گلیفبرگ، کنی ادرسون، نیک تراپاسو تبدیل به سفیران این برند شدند.
حتی این شرکت در سال ۲۰۱۲ اسپانسر مسابقات ساحلی هانتینگتون در کالیفرنیا شد و بیش از پیش به شهرت رسید. بعدها در سال ۲۰۱۴ کانورس نسخه جدیدی از کفشهای اسکیت را با نام «وپن» -Weapon- به بازار معرفی کرد.
انواع مدلهای کفشهای کانورس را بشناسید
شرکت کانورس غیر از مدلهای آلاستار و جک پارسل، مدلهای متعدد دیگری به بازار ارائه کرد که برای موقعیتهای خاص تولید شده بودند. از برخی از این کفشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دیسی کامیکس
پینکفلوید
رامونز
گریتفول دد
آزی آزبورن
همچنین گروه راک انگلیسی د هو (The Who)، الهامبخش طراحی سه مدل از کفشهای کانورس شدند.
علاوهبر موارد فوق، از کفشهای کانورس –از گذشته تاکنون- در بیش از ۶۵۰ فیلم، از جمله «بازگشت به آینده»، «من، ربات»، «گریس» و «دکتر هو» استفاده شده است.
علت محبوبیت کفشهای کانورس چیست؟
کفشهای کانورس هنوز با گذشت این همه سال محبوب بیشتر مردم هستند. این محبوبیت را میتوان در چند دلیل زیر خلاصه کرد:
۱. تاریخچه غنی
شرکت کانورس از میان پستی و بلندیهای زیادی عبور کرده و با تمام ناملایمات توانسته است همچنان پابرجا باقی بماند. تاریخچه غنی این شرکت نشان از توانایی و تلاش مدیران و کارکنان شرکت دارد. کانورس با تولید کفشهای ورزشی و البته زمانی هم کفشهای نظامی توجه افراد بسیاری را به خود جلب کرد.
۲. حفظ اصالت
کفشهای کانورس با وجود اینکه در مقایسه با سالهای اولیه خود دستخوش تغییراتی شده است اما هنوز هم سبک ساده و کلاسیک خود را حفظ کرده و به نوعی کفش نمادین تبدیل شده است. این یکی دیگر از رازهای محبوبیت این کفش است.
تنوع
فرقی نمیکند به بازار، تعطیلات، محل کار یا جشن عروسی خودتان بروید، کفشهای کانورس با حفظ ظاهر اصلی خود برای تمام موقعیتها مدلی در بازار دارند. این کفشها برای افرادی که حوصله ندارند در مسافرتهایشان با خود وسایل زیاد، از جمله چند مدل کفش ببرند، ایدهآل است.
طول عمر
کفشهای این برند از محکم و بادوامترین کفشهای دنیا هستند.
پایه اصلی کمد لباسها
اگر اهل پوشیدن لباسهای اسپرت باشید، کفش کانورس پایه اصلی کمد لباستان است. این مدل کفش با بیشتر لباسها هماهنگ و جفتوجور میشود. کفشهای ورزشی کانورس آنقدر راحت و خوب و در عین حال شیک و مد روز هستند که به نظر نمیآید به این زودیها تغییری در آنها صورت بگیرد.
چند حقیقت جالب در مورد کفش کانورس
۱. فقط در سال ۱۹۹۷، ۵۵۰ میلیون جفت کفش آلاستار تولید شد.
۲. کانورس مجموعهای ویژه از کفشهای خود به نام «وان هاند رد، 1 Hund (RED) را تولید و ۵۰درصد سود آن را به حمایت از پیشگیری از بیماری ایدز تخصیص داد. برای تولید این مجموعه هزار هنرمند از سراسر دنیا به رقابت دعوت شدند.
۳. طراحی کفشهای آلاستار از زمانیکه در سال ۱۹۱۷ متولد شد تاکنون تغییر خاصی نداشته است.
۴. شرکت کانورس دستی هم در موسیقی دارد. این شرکت سال ۲۰۱۱ یک استودیوی ضبط موسیقی افتتاح کرد.
۵. کانورس ابتدا قرار بود برای بازیکنان فوتبال آمریکایی کفش تولید کند اما به سمت تولید کفشهای بسکتبال رفت.
۶. کانورس اولین کفش بسکتبال نبوده است. در واقع ابتدا آلبرت اسپالدینگ، بازرگان و ورزشکار آمریکایی شروع به تولید کفش بسکتبال کرد اما شهرتی چون شرکت کانورس نداشت. البته بعدها آلبرت اسپالدینگ بود که برای اولین بال موقع بازی بیسبال دستکش به دست کرد. تا آن زمان موقع بازی کسی دستکش نداشت.
کلام آخر
کفشهای کانورس هنوز طرفداران بسیاری در دنیا دارد. اگر شما هم حرف و سخنی در مورد این برند دارید، خوشحال میشویم با ما در میان بگذارید.