هنگامی که نگاه اجمالی به تاریخ نخستین مد و فشن و حتی تولید لباس میاندازید، متوجه میشوید که بیشتر تمرکز صنعت مد و فشن روی لباس زنانه است.
اگرچه تنوع در رنگ و مدل لباسها در میان مردان و زنان روز به روز بیشتر میشود، اما افراد کمی از طراحان آن لباسهای زیبا خبر دارند. این طراحان مطرح و پیشرو چه کسانی بودند و چه تغییرات بزرگی در این صنعت مهم دنیا ایجاد کردهاند؟
همیشه لباس نمادی از فرهنگ، هنر، سیاست، اقتصاد و حتی تکنولوژی یک کشور بوده است. پشت این تغییرات بزرگ، افراد خلاق و باهوشی قرار داشتند که این تغییرات جامعه را شناخته و روی طراحی و تولید لباس به کار گرفتهاند.
در این میان زنان طراح نیز تاثیر بزرگی در تغییر لباسهای زنانه، مردانه و بچگانه داشته است. جالب است که بدانید برخی از آنان در زمان خود آن گونه که باید پذیرفته نشدند و پس از چند سال طراحیهایشان مورد توجه مردمان آن منطقه، کشور و سپس دنیا قرار گرفت. در این مقاله سعی داریم شما را با ۱۴ زنی که دنیای مد و فشن را تغییر دادند، آشنا کنیم که شما هم این افرادی که معمولا ناشناس میمانند را بهتر بشناسید.
مدلین شرو
احتمالا نام مدلین شرو را کمتر از نام کوکو شنل شنیده باشید، چرا که خانه مد او در سال ۱۹۳۵ بسته شد. مادام لویی شرو متولد سال ۱۸۶۶ در فرانسه است. مادام شرو اولین بنیانگذار خانه مد و طراحی در فرانسه بود که در سال ۱۹۰۵ فعالیت خود را با حدود صد کارمند و خیاط آغاز کرد.
پیراهن و لباس شبهایی که مادام شرو طراحی میکرد، حتی در زمان جنگ جهانی اول و در بحبوحه سیاسی و اقتصادی سر زبانها بود و طرفداران بسیاری در فرانسه و حتی کشورهای دیگر داشت. در واقع مدلین شرو کسی بود که راه طراحی و مد را برای دیگر خانمهای طراح مطرح دنیا باز کرد. اکنون کارهای مادام مدلین شرو در موزه متروپولیتن نیویورک در معرض نمایش است.
جن پاکن
جن پاکن یکی از طراحان معروف سبک کوتور می باشد و دلیل آن نیز طراحی های معروف اش در قرن ۱۸ ام میلادی می باشد. قطعا یکی از آثار جاودانه صنعت فشن مربوط به این طراح می باشد، طوری که آثارش کماکان مورد پردازش و استفاده قرار می گیرد.
از دیگر دلایلی که باعث شد جن پاک در لیست تاثیرگذارترین زنان طراح قرار بگیرد، ابداع روش تبلیغاتی طرح هایش بود که امروزه تحت عنوان “ران وی” شناخته می شود.
کوکو شنل
این روزها کمتر کسی نام شنل به گوشش نخورده است. شنل، این برند لوکس و گران قیمت که با طرحهایش بسیاری را شیفته و مجذوب خود میکند، زاده خانم کوکو شنل است. گابریل بونور شنل متولد ۱۹ اوت ۱۸۸۳ در فرانسه است که در زندگی هشتاد و هفت ساله خود شاهد بسیاری از اتفاقاتی از جمله جنگ جهانی اول، دوم و جنبش فمنیستی بوده است.
اگر این روزها خانمها میتوانند به سادگی مدلهای مختلفی از شلوار زنانه را به پا کنند و نیازی ندارند که پیراهنهای بلند و پفدار را در خانه ، محل کار و خرید به تن کنند، مدیون خانم گابریل بونور شنل، معروف به کوکو شنل هستند. کوکو شنل در دهه ۱۹۲۰ میلادی با الهام از لباسهای مردانه، مدلهای جذابی از شلوار زنانه را طراحی و تولید کرد.
ناگفته نماند که پوشیدن شلوار زنانه در آن زمان یکباره اتفاق نیفتاد و بسیاری از خانمها و حتی فرهنگهای گوناگون پوشیدن شلوار زنانه را یک اقدام ضد فرهنگی میدانستند. از این رو سالها شلوار زنانه را مدلها و بازیگران هالیوودی به پا میکردند و همین موضوع باعث شد که پوشیدن شلوار زنانه به مرور زمان در جامعه و زندگی روزمره عادی شود.
السا شیاپارلی
مجله تایم هر بار که عکس فردی را بر روی جلدش قرار میدهد، همه توجهات به سمت آن شخص جلب میشوند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید السا شیاپارلی اولین طراح مد و لباسی بود که عکسش بر روی جلد مجله تایم رفت.
السا شیاپارلی طراح لباس معروف ایتالیایی است که خلاقیتهایش را به کار گرفت تا سادگی و زیبایی را در لباسها با یکدیگر ادغام کند. برای مثال، در آثار او اکثر اقات زیپ جایگاه مهمی دارد و بخشی از زیبایی پوشاک را بر عهده میگیرد.
حتی سالوادور دالی، نقاش معتبر سبک سوررئالیسم، دوستی دیرینهای با السا داشته است. شاید یکی از منابعی که شیاپارلی در محصولاتش از آن الهام گرفته، نقاشیهای سالوادور دالی بوده است. طراحی پیراهن اسکلت، کلاه کفشی، ترکیب رنگهای متنوع و شاد با طراحی ساده از جمله کارهایی بود که او در طول دوران کاریاش انجام داد.
کلر مک کاردل
کلر مک کاردل claire mccardell از طراحان لباس به نام آمریکایی است که در زمینه طراحی پوشاک آماده فعالیت میکرد و توانست سبک خاص آمریکایی را در کارهای خود پیاده کند. او هرچند عمر کوتاهی داشت اما در دوه فعالیت خود از تاثیرگذارترین طراحان آمریکایی در قرن بیستم بود که مبدع لباسهای ورزشی آمریکایی نیز هست و در سال ۱۹۹۰ توسط مجله لایف جزو صد آمریکایی تاثیرگذار در قرن بیستم انتخاب شد.
بانی کشین
بانی کشین bonnie cashin یکی از طراحان امریکایی تاثیرگذار در تاریخ مد و فشن قرن بیستم است که شاید مانند بسیاری از چهرههای معروف دنیای مد شناخته شده نباشد اما او از پیشروترین طراحان در زمینه لباسهای ورزشی بوده است و ابداعات وی تاثیر شگرفی بر تحول پوشاک قرن بیستم داشتهاند. دوره فعالیت وی پس از جنگ جهانی دوم بود و بانی کشین با سبک ساده و کاربردی خود توانست سبک زندگی زنان این دوره را تحت تاثیر قرار دهد.
باربارا هولانیکی
باربارا هولانیکی طراح لباس شناخته شده اروپایی است که در لهستان به دنیا آمده و اکنون هشتاد سال دارد. دلیل شهرت او تاسیس فروشگاههای biba است که اکنون شهرتی جهانی پیدا کردهاند. او فعالیت خود را به طور حرفهای از دهه ۱۹۶۰ میلادی آغاز کرده است و پس از چند دهه وقفه و فراموش شدن در دهه گذشته فروشگاههای بیبا مجددا افتتاح شدند و او دوباره کار خود را آغاز کرد و به عنوان یکی از چهرههای تاثیرگذار دنیای مد و طراحی داخلی و دکوراسیون شناخته شد. باربارا هولانیکی اکنون هشتاد سال دارد و به عنوان مشاور طراحی در مجموعه فروشگاههای بیبا مشغول به کار است.
سونیا ریکیل
خانم سونیا ریکیل (sonia rykiel) طراح اوت کوتور فرانسوی است که به دلیل طرح های خلاقانه اش، او را queen of knitwear می دانند. به دلیل تاثیر گذاریش در دنیای مد بانوان به خصوص در دهه های پایانی قرن بیستم میلادی، وی را کوکو شانل مد کش بافت می دانند. ژاکت های رنگارنگ پشمی او همواره در کانون توجه رسانه ها به خصوص ووگ بافتنی بود. خانم سونیا ریکیل، فعالیت مد و لباس خود را با فروشگاه همسرش در نیمه دوم قرن بیستم میلادی آغاز کرد که با انتشار تصاویر محصولاتش روی جلد مجله معروف elle (از معروف ترین مجلات مد جهان)، به شهرت رسید.
علت اینکه سونیا ریکیل را یکی از تاثیرگذاران دنیای مد به خصوص در عرصه فشن بانوان می دانند آن است که وی پوشاک بدون لبه ای طراحی می کرد که درز ان معلوم بود و نوعی anti fashion محسوب می شود و طرفداران بسیاری پیدا کرد. در طراحی های سونیا، آنچه بارز است، نوشته هایی است که دیده می شود و به نوعی مانیفست وی در مد مفهومی به شمار می رود. او نیز همچون خانواده میسون، در طراحی دکوارسیون هتل ها و مبلمان فعالیت داشت اما بیشتر تمرکزش روی طراحی مد خلاقانه برای بانوان مشکل پسند با الگوهای آزاد و مستقل است.
ویوین وستوود
این طراح بریتانیایی با خلق سبک نوین لباس به نام سبک پانک در لباس های روزمره مردم توانسته است تا به یکی از شناخته شده ترین طراحان بریتانیایی در دهه های اخیر تبدیل شود. ویوین وست وود با این سبک موفق شد تا موج جدیدی را در دنیای مد به وجود بیاورد و شهرت جهانی را از این سبک کسب کند. در تمام طراحی های او از چیز های جدید و غیر معمولی مثل زنجیر، سنجاق قفلی، استوک فلزی و ترکیبی از این قبیل استفاده می شود در کنار این موارد او با استفاده از پارچه های چهارخانه اسکاتلندی سبک خاص خود را ابداع کرد.
بتسی جانسون
اگر به مد و فشن علاقه دارید، احتمالا این روزها اسم استایل خیابانی به گوشتان خورده است. اما چه کسی پیشرو این سبک عجیب در دنیا بوده است؟ بتسی جانسون متولد سال ۱۹۴۲ در آمریکا، در دوران جوانی خود، یعنی در دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی، لباسهایی با طرحهای عجیبی وارد صنعت مد و فشن کرد که این روزها این مدل لباسها را در گروه استایل خیابانی قرار میدهند.
در دهه ۶۰ و ۷۰ اتفاقات جالبی برای صنعت مد و فشن افتاد. برخی از خانمها و آقایان سنتی ترجیح میدادند لباسهای رسمی در رنگهای خنثی و تیره به تن کنند. اما با ورود گروههای مختلف و جوان پسند موسیقی، تغییرات اساسی در مدل لباس جوانان ایجاد شد.
بتسی جانسون با ایجاد طرحهای شلوغ و با استفاده از رنگهای متنوع و سنتشکن، لباسهای جوان پسند و عجیبی را به بازار وارد کرد. بسیاری از طراحان فرش قرمز مت گالا و کت واکها، از طرح لباسهای بتسی جانسون ایده میگیرند.
کارولینا هررا
کارولینا هررا carolina herrera یکی از چهرههای شناخته شده مد و فشن در نیویورک است که احتمالا شما نام او را با عطرهای خاص و استثنایی برند کارولینا هررا شنیدهاید. اگرچه کارولینا هررا بیشتر به خاطر سبک شخصی خود در لباس پوشیدن و طراحی لباس برای بانوهای اول آمریکا شهرت دارد اما او صاحب یکی از موفقترین برندها در زمینه مد و پوشاک زنانه است که در طول چند دهه فعالیت خود توانسته به شهرت و موفقیت زیادی دست پیدا کند. این طراح موفق اگرچه زاده ونزوئلا است اما حدود چهل سال است که در نیویورک زندگی میکند و فعالیت حرفهای خود را در این شهر آغاز کرده است.
ورا ونگ
“vera wang”، طراح لباس خلاق چینی – آمریکایی است که بیشتر در زمینه طراحی لباس عروس شناخته شده. او طراح مد و ساکن نیویورک است که بیشتر شهرتش را بخاطر طراحی لباس عروس هایش بدست آورده است. یکی از زنان موفق که با کارنامه درخشان خود، به چهره ای مطرح در عرصه مد تبدیل شده است.
میوچا پرادا
میوچا پرادا طراح مد و کارآفرین ایتالیایی و نوه ماریو پرادا موسس برند مشهور پرادا ست. میوچا زمانی به برند پرادا پیوست که پدربزرگش نمیخواست هیچکدوم از خویشاوند خانمش در این عرصه حضور داشته باشند ولی میوچا با خلاقیت و تلاشی که داشت تونست پرادا که در ابتدا یک فروشگاه چرم فروشی کوچک بود رو به یکی از بزرگترین و معتبرترین خانه های مد جهان تبدیل کنه.
فیبی فایلو
فیبی فایلو phoebe philo طراح لباس و اکسسوری اهل انگلستان و متولد پاریس است که جزو طراحان نسل جدید به شمار میرود اما با این وجود جزو تاثیرگذارترین و ماندگارترین طراحان حال حاضر جهان است. فیبی فایلو با چند برند از جمله کلوئه همکاری کرده است اما در ده سال اخیر مدیریت طراحی برند معروف فرانسوی سلین را به عهده داشته است و توانسته است این برند را به یکی از برترین برندهای حال حاضر جهان تبدیل کند. او در سال ۲۰۱۴ توانست در میان صد شخصیت تاثیرگذار جهان قرار گیرد.