قوم لر یکی از اقوام دوست‌داشتنی ایران بوده که فرهنگ چندهزارساله دارد، پوشاک ولباس لری به عنوان بخشی لاینفک از فرهنگ قوم لر محسوب می شود که  برگرفته ازجغرافیا‌، باورهای دینی واسطوره‌ای و هزاران سال همزیستی وهماهنگی با طبیعت توسط مردم لرتبار است؛‌از طرفی دیگر تنوع و تکثر از مهمترین ویژگی های فرهنگ لرها به عنوان یکی از اصیلترین اقوام ایرانی است که به بهترین وجه خود را در لباس و پوشاک زنان  ومردان لر نشان می دهد.

لباس لری

لرها به عنوان یک قوم بسیار وسیع  در مناطق زاگرس نشین و جنوب غربی کشور در یک جغرافیای باستانی ودر چندین استان از استان های همدان ، کرمانشاه ، ایلام ، لرستان، خوزستان ، چهارمهال بختیاری ، کوه گیلیویه وبویر احمد و فارس گرفته  تا خلیج فارس واستان های ساحل نشین به صورت بومی  به سر می برند؛ علاوه بر این لرها دربغداد و کشور عراق به عنوان لرهای فیلی سکونت داشته و همچنین در  استان های فلات مرکزی ایران نیز نفوذ جمعیتی قابل توجهی دارند.

همین موضوع گستردگی وتنوع شاخه ها وایلات وعشایر قوم لرباعث شده است تا ما شاهد یک تنوع و رنگارنگی در لباس لری باشیم ؛ به طوریکه  هر کدام از این شاخه ها و مناطق لرنشین مانند لرهای فیلی ( لرستانی )، لرهای بختیاری ، لرهای بویر احمدی و ممسنی، لرهای لیراوی  ( جنوبی ) و…لباس وپوشاک خاص خود را داشته باشند.

لباس لری

جایگاه لباس بومی ومحلی لری نزد این مردم آنچنان است که  اگرچه  سالهاست به خاطر تغییر سبک زندگی این فرهنگ پوششی در مناطق شهری بسیار کم رنگ جلوه می کند ولی هنوز وجود داشته و بسیاری از کسانی که در پی احیای آن در زیست شهرنشینان   هستند حتی برای آن احترام وحتی اصالتی باستانی قائلند.

لباس لری یکی از اصیل‌ترین لباس‌های ایرانی است که نقش و رنگ را در لباس زنان و سادگی را در لباس مردان به خوبی می‌توان ببینید. هر کدام از بخش‌های آن تعریف و جایگاه خاص خود را دارد و گاه پوششی مانند گلونی آنقدر در فرهنگ لر پر رنگ می‌شود که روزی را به آن اختصاص می‌دهند و در واقع نمادی از لرها می‌گردد.

در برخی از استان های لرنشین مانند استان لرستان وخوزستان  به خاطرسکونت متنوع ایلات وطوایف لر شاهد دونوع لباس لرهای بختیاری و لرهای فیلی هستیم.

لباس لری

در شرق لرستان به خاطر سکونت ایلات وطوایف متعلق به لرهای بختیاری در شهرستانی  مانند الیگودرز مردم  لباس بختیاری می پوشند وپوشاک مرسوم در میان لرهای فیلی نیز در دیگر مناطق این استان  فرهنگ پوششی وبومی طوایف و خانوار های لر را  در بر می گیرد .

جغرافیای مناطق لرنشین به سه بخش تقسیم می‌شود:

۱. لر فیلی

۲. لر بختیاری

۳. لر جنوبی

البته مدل دیگری نیز این تقسیم‌بندی را انجام می‌دهند که شامل «لر کوچک» و «لر بزرگ» است.

در همین ابتدای امر شاید برایتان جالب باشد که بدانید منظور از واژه فیلی برای معرفی اقوام لر چیست. تا دوره‌ی صفوی تقسیم سرزمین‌ها به صورت لر بزرگ و لر کوچک بود. بعد از فروپاشی، اتابکان لر روی کار آمدند. والیان فیلی -که از طایفه فیلی بودند- به مرور زمان اسم طایفه‌ی فیلی- که والیان از آن برخواستند را بر روی همه‌ی ساکنان سرزمین لرستان و ایلام امروزی گذاشتند.

برخی از بخش‌های لباس لری زنانه (لر فیلی)

لباس لری زنانه در عین سادگی، زیبایی و شادی خود را حفظ کرده است. معمولا زنان جوان از لباس‌های روشن‌تر و زنان مسن از لباس‌های تیره‌تر استفاده می‌کنند.

پیراهن

پیراهن بانوان لر که به جومه و کراس معروف است، بلند، ساده، گشاد و به شکل ذوزنقه است. یقه لباس گرد و چاکدار است و جلوی آن دکمه می‌خورد. این پیراهن‌ها، گلدار و ساده است و پایین آستین آن معمولا شکاف‌‌دار و بدون دکمه است. معمولا زیر این پیراهن از پیراهن دیگری نیز استفاده می‌شود که دارای برش ساده است.

شلوار

شلوار بانوان لر دوخت و برش مخصوص به خود را دارد که قسمت بالای آن، پهن، گشاد و دارای لیفه است. برخی از این شلوارها دو رنگ است و تقریبا تا قسمت بالای زانو یک رنگ دارد و قسمت دیگر رنگش متفاوت است. معمولا در قسمت پایین شلوار، یراق‌دوزی، نقش‌بندی‌‌،‌ نواردوزی و … انجام می‌شود.

یک نوع دیگر شلوار وجود دارد که به آن شلوار «گل نقطه‌ای» می‌گویند. این شلوار امروزه در بازار لرنشین وجود دارد که در رنگ‌های مختلف و طرح‌های متنوع است.‌ گشادی این شلوار معمولی است و از یک نوع پارچه استفاده می‌شود.

کت یا کلنجه

کلنجه کاملا شبیه کت‌های امروزی است. آستین کامل جلو باز و حالت راحت راحتی دارد. جنس آن معمولا مخمل است و با یراق و نوار تزئین می‌شود.

جلیقه

جلیقه فیلی، همانند کلنجه است ولی فاقد آستین و کمی کوتاه‌تر از آن است. در قدیم بیشتر سکه‌دوزی روی آن صورت می‌گرفت اما امروزه بیشتر از رشته‌های آویز مهره استفاده می‌شود.

سرداری

سرداری بلند‌تر از کت بوده و آستین کامل‌ دارد. لبه جلو سرداری و آستین آن با نوار یراق تزئین می‌شود.

بال کل

تمام مشخصات سرداری را دارد با این تفاوت که آستین آن کمی کوتاه‌تر است.

گُلوَنی (Golvani)

لباس لری

سربندی با قدمت ۳ هزار ساله و نمادی از شکوه زاگرس‌نشینان ایران است. گلونی (به فارسی گلبندی) یکی از قدیمی‌ترین سربندهای ایرانی است که قوم لر، لک  و کرد از آن استفاده می‌کنند. ریشه این سربند به اقوام کاسیت برمی‌گردد که از اجداد قوم لر هستند.

از دیدگاه صنایع دستی، گلونی نوعی سربند با نخ ابریشم است که چاپ روی آن چاپ کلاقه‌ای (باتیک) بوده که بعد از شست و شو از بین نمی‌رود. رنگ گلونی بیشتر قرمز و مشکی است اما رنگ‌های دیگر آن نیز در مراسمات خاص توسط جوانان استفاده می‌شود و بستن گلونی در مناطق مختلف عشایر نشین لرستان گره‌های مخصوص و اندازه‌های متفاوت دارد.

لباس لری

نکته جالب توجه این است که گلونی فقط مخصوص زنان نیست، مردان نیز گاهی اوقات از این سربند زیبا استفاده می‌کنند.

لباس لری مردانه 

لباس لری مردان پیوندی ناگسستنی با ایران باستان دارد و این لباس همچون لباس‌های دیگر اقوام ایرانی، ریشه‌های تاریخی دارد.

لباس لری

پوشاک مردان، نسبت به پوشاک زنان از جزئیات کمتری برخوردار است. که به برخی از اجزا آن، می‌پردازیم.

کلاه

کلاه مردان لر اغلب از جنس نمد است، به‌طور کلی ۴ نوع کلاه از جنس نمد وجود دارد که شامل: مخروطی، استوانه‌ای، ایستا و تاشو است.

سربند

پارچه‌ای چهارگوش است که به دور کلاه بسته می‌شود. این پارچه چهارگوش می‌تواند در رنگ‌های مختلف باشد و دو طرف آن معمولا ریش‌دار است.

پیراهن

پیراهن اقوام لر، شامل برشی ساده و آستینی راسته است. یقه این نوع پیراهن در پهلوی گردن و گاه در جلو آن قرار دارد. رنگ این پیراهن معمولا سفید است و گاه در رنگ‌های مختلف نیز دیده می‌شود.

لباس لری

شلوار

هنگام پوشیدن لباس لری، مردان لر از دو نوع شلوار استفاده می‌کنند؛ شلوار دمپا بسته و دمپا باز.

شلوارهای دمپا بسته همانطور که از اسمش مشخص است، قسمت دمپا آن تنگ است و شبیه به شلوارهای جافی می‌باشد.

شلوارهای دمپا باز، برشی راسته مانند دارد و اندازه دمپا آن بین ۳۵ تا ۴۵ است. در قسمت دمپا این دو شلوار آستری دوخته می‌شود و چرخکاری صورت می‌گیرد.

ستره

لباس لری

روپوشی که مردان لر از آن استفاده می‌کنند را ستره می‌نامند. ستره که بلندی آن تا زیر زانو می‌رسد، در رنگهای متنوع است و بیشتر اوقات شامل طرح‌های گلدار و نقش‌دار نیز می‌شود.

البته که گلدار بودن روپوش فقط مختص به مردان لر نیست و مردان هخامنشی نیز از لباس‌های گلدار استفاده می‌کردند. لازم به‌ذکر است که ستره بدون یقه برگردان و گرد است و فقط به‌وسیله شال کمر نگهداشته می‌شود.

شال کمر

شال کمر مردان لر مانند مردان کرد بخش مهم و جدانشدنی لباس آنها است. این شال‌های کمر، عرض کمی دارند ولی طول آن زیاد است و بر روی ستره پوشیده می‌شود.

شال کمر می‌تواند ساده یا طرحدار باشد. پیش‌بینی می‌شود که قدمت ستره و شال کمر مردان لر به ایران باستان برمی‌گردد و در تندیسی که از هزاره اول پیش از میلاد کشف شده، یک مرد را با شال، ستره و خنجری زیر آن نشان می‌دهد که شباهت زیادی به لباس کنونی مردان لر دارد،علاوه بر آن این لباس با لباس زرتشتیان نیز پیوند دارد.

کپنک

لباسی نمدی و مستعطیل شکل است که در تولید آن معمولا از عملیات رنگرزی استفاده نمی‌شود، به همین دلیل به رنگ خود پشم است و در طیف‌های سفید، کرم، خاکستری و مشکی است. این بالاپوش مخصوص سرما است و جلو باز بوده و بیشتر لباس چوپانان، ساربانان و درویشان است.

پاپوش یا گیوه

پاپوش مردان لر در زمان‌های قدیم بیشتر به رنگ سفید بوده و دست بافت و دست دوز کرمانشاهی است.به کفش‌های مردان لر کلاش نیز می‌گویند.

لباس لری

لباس لری در عین سادگی، نمادی مهم از فرهنگ ایرانی است که متاسفانه مثل لباس اکثر اقوام ایرانی کمتر از گذشته از آن استفاده می‌شود البته امروزه نیز بعضی از اقوام لر از لباس سنتی خود در مراسم‌هایشان استفاده می‌کنند و وظیفه ما این است که لباس و فرهنگ‌های دیرینه خود را حفظ کنیم.

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

لا توجد منتجات في سلة المشتريات. لا توجد منتجات في سلة المشتريات.