یکی از عوامل مهم در زیبایی و کاربرد لباس، جنس پارچه است. جنس پارچهی هر لباس با توجه به نوع کارایی، کانسپت، مدل و نوع ایستایی لباس انتخاب میشود.
به عنوان مثال حریر یکی از پارچههای ظریف و درخشانی است که همیشه ته ذهنمان بهترین گزینه برای لباس مناسب مراسم نامزدی بهحساب میآید. پارچههای پولکی همیشه گزینهی مناسبی برای لباس شب هستند یا پارچههای توری یکی از کاربردیترینها برای مراسم عروسی. درمیان تمامی اینها، مخمل را میتوان به عنوان یکی از کلاسیکترین و اصیلترین پارچهها معرفی کرد.
تاریخچهی مخمل
مخمل پارچهای لوکس و نرم است که قدمت آن به قرون وسطی برمیگردد.
این پارچه که در ابتدا از الیاف ابریشم تولید میشد، منحصرا مورد استفادهی افراد سلطنتی و ثروتمند بود.
با گذشت زمان و برای قابلدسترس بودن مخمل برای همگان، تولید پارچههای مخملی از طریق ابریشم محدود شد و نایلون و ابریشم مصنوعی و الیاف پنبه، موهر و پشم به روند تولید آن اضافه شد تا گرانبودن ابریشم خالص، استفادهی این پارچه را محدود به قشر بورژوا،یعنی قشر بالادست و مرفه جامعه نکند.
حالا دیگر مخمل در انواع طرحها و کیفیتها برای همگان قابل دسترس است.
کارایی مخمل تنها در لباس خلاصه نمیشود، بلکه این متریال لوکس در پرده، مبلمان، کیف و کفش و … نیز بهکار میرود.
نکات نگهداری از مخمل
هر نوع پارچه، مراقبهای ویژهی خود را میطلبد که اگر اصول آن رعایت نشود به لباس آسیب وارد میشود و عمر آن کاهش مییابد.
مخمل جزو متریالهای حساسی است که نیاز به رعایت نکاتی در هنگام شستوشو، اتوکشی و شیوهی نگهداری دارد.
نحوه شستشوی لباس مخمل
مطمئنا کمتر خانمی است که حداقل یک لباس مخمل در کمدش نداشته باشد. برای اینکه از لباسهایتان نهایت استفاده را ببرید، نیاز به رعایت نکات ویژهی آن لباس دارید. مطمئنا یکی از مراحلی که نقش بهخصوصی در طول عمر لباس دارد، شستوشوی آن است. اول از همه توصیهی ما به شما واگذاری لباسهای حساستان به متخصصان شستوشوی لباس است. با اینحال همهی ما باید در زمینهی شستن لباسهایمان آگاهی لازم را داشته باشیم.
مخمل جزو پارچههای حساس است. در ابتدا باید نکات شستوشوی درج شده بر روی لباس مخمل را مطالعه کنید. اگر نکتهی “شستوشوی خشک” روی آن باشد، باید به خشکشویی تحویل داده شود، اما این نکتهی کلی را در نظر بگیرید که اگر مخمل از پنبه یا ابریشم باشد، باید آن را تحویل متخصصین بدهید، چون اگر خودتان بشوییدش به پرز، رنگ و شکل لباس آسیب وارد میشود؛ اما اگر مخمل از جنس الیاف مصنوعی با مراقبت آسان باشد، شستوشوی آن مشکلی ندارد.
بهترین طرز شستن لباس مخمل، استفاده از بخار است. اگر بخارشوی لباس دارید، حتما پوشاک مخملی خود را به آن بسپارید، اما اگر مجبور هستید که حتما لباس را بشویید، به نکات زیر توجد کنید.
قبل از شستن چک کنید که اگر لکهی چسبناک یا بهخصوصی دارد، ابتدا لکه را رفع کنید و سپس اقدام به شستوشوی کلی بکنید.
شستن لباس مخمل در لباسشویی
سعی کنید مخمل را در ماشین لباسشویی نشویید؛ فقط در صورتی این کار را انجام دهید که در نکات مرتبط به لباس ذکر شده باشد. اگر لباس قابلیت شستوشو در لباسشویی را دارد، دستگاه را بر روی دور آرام یا شستوشوی دستی بگذارید.
شستوشوی آرام و با دست آسیب کمتری به مخمل وارد میکند. مخمل را با شویندههای قوی نشویید. شویندههای ملایم مثل صابون را در آب حل کنید، لباس را داخل آب قرار دهید و با حرکات آرام دست بشویید. تمرکز را روی قسمتهایی مثل زیر بغل و یقه بگذارید و برای بقیه قسمتها به شستن با همان حرکات آرام اکتفا کنید.
به هیچ وجه، مخمل را در آب گرم نشویید. آب ولرم یا بهتر از همه، آب سرد، گزینهی مناسب مخمل است.
بعد از شستن، از مچاله کردن لباس برای گرفتن آب آن خودداری کنید. میتوانید پارچه را بدون چلاندن، بین دو دست قرار دهید و با فشار دادن، آب آن را بگیرید.
اگر لباس تمیز است، اما بوی سیگار یا دود میدهد، بخار بهترین گزینه است. به اصطلاح بخارپز کردن لباس علاوه بر اینکه چینهای ملایم آن را باز میکند، به رفع بوی بد آن نیز کمک میکند؛ البته میتوانید یک وان یا ظرف را پر از آب داغ کنید؛ حتی کتری نیز گزینهی مناسبی است، باید حتما بخار کافی وجود داشته باشد تا لباس را در بر بگیرد. لباس را بالای بخار از جایی آویزان کنید و اجازه دهید تا بخار روند پاکسازی و جداسازی بو را انجام دهد. از یک آویز استفاده کنید که احتمال رنگدهی به لباس نداشته باشد.
در صورت بخار دهی به لباس مخمل، از قسمت برعکس لباس استفاده کنید.
بعد از بخاردهی، لباس مرطوب را در هوای آزاد و به صورت آویزان خشک کنید.
لباسهایی را که با آب شستهاید نیز در هوای آزاد آویزان کنید تا خشک شوند.
اگر لباستان کشسانی زیادی دارد، آن را روی سطح صاف قرار دهید و منتظر خشک شدن آن باشید.
اتو کشیدن لباس مخمل
از نظر فنی مخمل نباید اتو شود. پارچهی مخمل دارای الیاف یا پرز اضافی است که به بافت پارچه اضافه شده و سپس برش خرده است. اتو کشیدن مخمل باعث خرد شدن الیاف شده و اثر دائمی روی آن میگذارد؛ پس به طور جدی از اتوکشی مستقیم پارچهی مخمل خودداری کنید.
بهترین روش، بخاردهی به لباس است. اگر از اتوبخارهای دستی استفاده میکنید، به فاصلهای حدود 10 سانتی متر، به لباس آویزانشده بخار دهید.
اگر چروک لباسها عمیق نیست، همانطور که در قسمت نحوه شستشوی لباس مخمل اشاره شد، با استفاده از حمام بخار داغ یا قرار دادن لباس در مقابل هر نوع بخار داغ، چروکها را از بین ببرید.
اگر چروکها عمیق است، بهترین روش سپردن لباس بهدست متخصصین است.
البته یک روش محتاطانه برای اتو کشیدن مستقیم وجود دارد که در بیشتر مواقع جواب میدهد، اما توجه داشته باشید که آن را برای هر نوع مخملی امتحان نکنید. اگر تکهای جداگانه از مخمل لباس را دارید که عالی است؛ ابتدا اتوکشی را روی آن امتحان کنید، سپس روی لباس پیاده کنید؛ اما اگر تکهای از مخمل را ندارید، روی قسمت کوچکی که زیاد هم مقابل چشم نباشد، این روش را امتحان کنید.
لباس را برعکس کنید، یک تکه پارچهی مجزا روی لباس قرار دهید تا نقش محافظ را ایفا کند؛ فقط قسمتهای چروک شده را اتوکشی کنید، سپس بلافاصله لباس را آویزان کنید.
نگه داری از لباس مخمل
با توجه به حساستهای لباس مخمل، بهترین گرینه برای آیتمهای مخملی، آویزان کردن است. لباس مخمل را به هیچوجه تا نکنید. از هر روشی که ممکن است باعث چینخوردگی مخمل شود، خودداری کنید. اگر جنس مخمل کشسانی زیادی دارد، آن را یا بر روی سطح صاف بدون تا خوردن قرار دهید یا هنگام تا زدن، در قسمت چین خوردگی یک لایه اضافی در قسمت تا خوردگی قرار دهید؛ به صورتی که مستقیم چین نخورد.
برای محافظت از لباسها از کاورهای پارچهای قابلتنفس و قابل شستوشو استفاده کنید؛ پلاستیک میتواند رطوبتی را که برای ایجاد کپک در مناطق مرطوب نیاز است، حفظ کند و به لباس آسیب بزند.
حالا اگر شما روشی خاص یا تجربهای متفاوت از شیوهی نگهداری مخمل دارید، با ما در میان بگذارید.