بیایید دورانی را تصور کنیم که دیگر چیزی به اسم فشن در آن وجود ندارد.
چرا که نه؟ تمام آلودگیهای ناشی از این صنعت از بین رفته و دیگر نگران مد پایدار و آلودگی زمین و آب نیستیم!
بعد پاککن خود را بردارید و در کنار آنها، هرچه شغل مرتبط به مد از خیاط تا طراح و کارخانهجات تولید لباس بگیر تا یک بوتیک کوچک و حتی یک جوراب فروشی آنلاین، همه را پاک کنید!
اینهمه رنگ که فشن باعث ورودش به دنیا شده هم همینطور!
بیایید روراست باشیم، حتی دغدغهی “امروز چه بپوشم” هم با خواندن این موارد برایمان شیرین و حکایتمان به حکایت «نفس را از من بگیرید، فشن را نه»، تبدیل شد.
حتما با خودتان میگویید، حرف شما متین، اما واقعا فایدههای فشن چیست؟
مد چه فایدههایی دارد؟
وقتی وارد صفحات اجتماعی و مطالب مسئولیت اجتماعی میشویم، با تیترهای «فشن، دومین صنعت آلوده کنندهی جهان»، «کشتار آخرین گونهی باقی مانده از نوعی روباه به خاطر پوستش»، «جنگل زدایی هزاران تن درخت» و… روبهرو میشویم، اولین سوالی، که به ذهنمان میآید این است که اگر فشن یک دغدغهی جهانی است، پس چرا متوقف نمیشود؟
اینجاست، که میخواهیم به سراغ فایدههای فشن برویم.
فشن بسیار گسترده و مهم است و در جهات مختلف میتواند تاثیرگذار باشد.
چه کسی گفته فشن بیهوده است؟
- فشن و اقتصاد: در سطح جهانی ارزش صنعت مد چیزی حدود ۳ تریلیون دلار است و این یعنی قرار گرفتن در دومین جایگاه بزرگ اقتصادی در سراسر جهان از لحاظ تجارت؛ تصور کنید ۵۷ میلیون کارگر در کشورهای درحال توسعه در زمینههای شغلی مختلف مد، مشغول به کار هستند و ۸۰ درصد آنها را زنان تشکیل داده است.
- فشن و سیاست: تحقیقات نشان داده است، که ما بیشتر از دستورات افرادی، که کت و شلوار یا یونیفرم میپوشند، پیروی میکنیم؛ لباس میتواند جایگاه اجتماعی و سیاسی یک فرد را برایمان مشخص کند. لباس پادشاهان و سیاستمداران گذشته، برای همهی افراد شناخته شده و مشخص است و در واقع مد انعکاس شخصیت و جایگاه افراد است.
- فشن و جامعه شناسی: نوع لباس پوشیدن و سبک یک جامعه جزو شناسنامهی آن جامعه است. بیشتر اوقات با دیدن یک عکس به راحتی میتوانیم محدودهی جغرافیایی و حتی احوالات جامعهی افراد داخل عکس را حدس بزنیم.
- فشن و هنر: اینکه مد از هنر نشات میگیرد، قابل انکار نیست، مد از هر لحاظی وابستهی هنر است، خلق یک اثر کاربردی و مفهومی با هنر قابل اجراست و فشن پا به پای هنر رشد میکند. شما از این سر دنیا از لباسهای ارزشمندی، که در آن سر دنیا توسط طراحان بزرگ و حتی بینام طراحی شده و در موزهها نگهداری میشوند خبر دارید و خیلیهایتان آرزوی دیدن آنها را از نزدیک، در سر میپرورانید.
- فشن و روانشناسی: مد دنیای امید است. تنوع و ذوق هنری که در فشن باعث خلاقیت افراد برای ایجاد اثر و روندی جدید در جامعه میشود، روح انگیزشی آن را تقویت میکند. تاثیر لباس و رنگها بر روی روحیه افراد هم به شدت تاثیرگذار است، تازه علاوه بر آن بین خودمان باشد، هیچ کداممان قدرت “خرید درمانی” را دست کم نمیگیریم. شخصیت شناسی، که خود از شاخههای روانشناسی است، به مد مرتبط است. لباس ما انعکاس شخصیت و اخلاقیات ما است. شما با انتخاب استایل و سبک لباس پوشیدنتان، شخصیتتان را به نمایش میگذارید.
- آزادی بیان: مد آزادی بیان دارد، دقیقا مثل هنر. یک لباس به اندازهی یک تابلو نقاشی، میتواند پر از معنا و مفهوم و پیامهای نهفته باشد. زمان و هزینهای، که صرف لباسهای معنادار و مفهومی میشود را نمیتوانیم دست کم بگیریم. ما خودمان قدرت رنگها و قدرت لباسهارا دیدهایم. هیچ کداممان لحظهی پوشیدن لباس ژولیدهی نوید محمدزاده در جشنوارهی فجر با هدف نشان دادن وضعت اقتصادی آن روزهای کشور را فراموش نکردهایم.
- شهرت: خب بخواهیم منطقی باشیم، مد شهرت به همراه دارد. طراحان و صاحبان برندهایی که شهرتشان جهانی میشود و علاوه بر آن مدتها روی لباسهای افراد در فرش قرمزها و مراسمها بحث میشود. یک لباس میتواند به همان میزان که فرد را بالا کشیده و مشهور کند، به همان میزان پایین بیاورد!
پس تکلیف ردپای فشن در طبیعت چه میشود؟
فشن هم مانند بیشتر صنایع جهانی، جنبهی تاریک خود را دارد. چارهی ردپای فشن بر محیط زیست را مدپایدار اندیشیدهاند.
برای اطلاعات بیشتر در زمینهی مدپایدار و مضرات فشن لینکهای این مطلب را دنبال کنید.
اهمیت فشن به قدری است، که هیچگاه نمیتوان آن را کاملا از بین برد. تنها راه چاره، آگاهی خودمان و آگاهی رسانیمان در راستای فواید و معایب و راه چاره برای بهبود عملکرد مد است.