برندهای مد شروع به ارائه لباسهای مد روز با سبکهای جدید کرده اند که ترکیبی از مد و فناوری برای کم توانان جسمی و ذهنی است
لباس های تطبیقی
لباس های تطبیقی که به ویژه برای افراد دارای معلولیت طراحی شده و میتواند به معنای ایجاد زیپی روی کفش باشد که با یک دست باز و بسته شود، جایگزینی برای دکمهها با بست مغناطیسی یا طراحی لباس و کفشی باشند تا بتوانید در حالت نشسته لباس بپوشید.
لباس پوشیدن یک از سادهترین کارهایی است که روزانه برای معرفی خود به جهان پیرامون و تغییر در روحیاتمان انجام میدهیم. جدا از انتخاب آگاهانه در پوشش و تاثیری که در روحیات ما میگذارد نکتهی دیگری وجود ندارد که کار را برای ما سخت کند. این درحالی است که در زندگی با نیازهای ویژه جسمی (معلولیت جسمی)، لباس پوشیدن همچین کار راحتی هم نیست.
کردار و رفتار مد تقاضای جدید بودن و تطبیقپذیری است. اینجاست که مد با تکیه بر شعر چو عضوی به درد آورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار، رفتار تطبیقی خود را از طریق ارائه طرح لباسهای سازگار نشان میدهد. در همین حال افراد دارای نیازهای ویژه جسمی (معلولیت جسمی)، این امکان را دارند که زندگی روزمره خود را راحتتر و مستقلتر بگذرانند.
لباسهای سازگار به طور خاص برای تأمین نیازهای ویژه افراد دارای معلولیت جسمی طراحی شدهاند. رشد نامنظم اندام یا استفاده از صندلی چرخدار و …… از جمله مواردی است که می تواند استفاده از لباسهای معمولی را محدود کند.
وجود دکمهها، زیپ و هر چیز دیگری در لباس ممکن است برای این افراد مشکل ایجاد کند و لباس های سازگار اینجا هستند تا این موارد را در حد امکان کاهش داده و باز طراحی کنند. لباسهای مختلف پوشیدن، تجربه قشنگی است اما گاهی اوقات اختلال در پردازشگرهای حسی افراد با معلولیت جسمی میتواند این تجربه را برای آنها ناراحتکننده و یا دلخراش کند. اینجاست که طراحان مد تطبیقی و لباسهای سازگار تمرکز خود را در فراهم آوردن بستری برای دلنشین شدن این تجربه میگذارند.
سالهاست که افراد دارای معلولیت جسمی، دست به بداههسازی در پوششهای خود زدند. تصور کنید فقط یک بازو دارید در این صورت چگونه قادر به بستن دکمه لباس خود هستید؟ و یا اینکه از طریق یک لوله از دهان به معده غذا میخورید در این صورت لباس قشنگی که برتن دارید مانع از حضور راحت شما در اجتماع می شود چرا که مانع غذا خوردن شماست و خیلی مثالهای دیگر.
پرداختن به مد همیشه پر از چالش و نوآوری است. در همین خصوص شرکتهای فعال در صنعت مد و فشن، خطوط جدیدی را به منظور رسیدگی به چالشهایی که افراد دارای معلولیت جسمی با آن روبهرو هستند، راه اندازی کردهاند. در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
لباس های تطبیقی سازگار، به افراد کمک میکند تا بر چالشهای مربوط به لباس پوشیدن خود غلبه کنند. آنها میتوانند خودشان لباس بپوشند و راحتتر باشند. همچین آنها میتوانند با طراحی لباسهای سازگار، لباس مجلسی داشته باشند تا احساس خوبی را تجربه کنند.
البته این موضوع به والدین و یا افرادی که عهدهدار مسئولیت افراد با نیازهای جسمی ویژه (معلولیت جسمی) هستند، نیز کمک میکند تا در هنگام پوشاندن این لباسها به افراد دچار سرگشتگی و با دست و پا گیری نشوند.
طراحی این لباسها بسته به نیاز جسمی هر فرد متفاوت است. به طور مثال، تعویض جای دکمهها، بسته شدن لباسها از پشت بجای جلو، شلوارهایی که کنار آنها باز هستند و به جای دکمه با چسب بسته میشوند، سینهبندهایی که از جلو بسته شوند و جورابهای راسته و بدون درز از جمله طراحیهای متفاوت در لباسهای سازگار میباشد.
همچنین در کودکان اوتیسم که به دلیل اختلال در پردازشگرهای حسی به برخی از پارچهها حساسیت دارند از لباسهایی با بافت و الیاف نرم باید استفاده کنند و یا به دلیل حساسیتی که در مقابل لمس شدن دارند پوشیدن کمربندهای تنگ برای نگه داشتن و فرم دادن به شلوارشان ممکن است آنها را آزرده خاطر کند.
در همین خصوص اگر به عنوان یک طراح علاقه به فعالیت در این حوزه دارید، باید افراد دارای معلولیت جسمی را به خوبی شناخته و با نیازهای آنها شفاف برخود کنید تا قدمی موثر در انتقال تجربه شیرین لباسهای مختلف پوشیدن و معرفی بهتر آنها به جهان بردارید و در این راه همراهشان باشید.
Stephanie Thomas (مدیر و موسس مجموعه eur8ble )، با یک مشکل مادرزادی در شیکاگو به دنیا آمد. وی یا وجود هشدارهای اولیه پزشک مبنی بر اینکه به دلیل ناتوانی در پاهایش احتمالا امکان راه رفتن و رقصیدن را به طور مستقل ندارد، در مسابقات بسکتبال Chicago Bulls، به عنوان رقصنده حضور پیدا کرد. سپس وی ضمن رقابت در سومین دوره مسابقات Miss Kentucky، در سیستم تبلیغاتی Miss America تحقیق و پژوهش خود را در حوزه لباسهای سازگار و عرضه آن به بازار شروع کرد.
استفانی در سال ۲۰۰۳ با چند طراح برای طراحی لباسهای سازگار با افراد دارای معلولیت جسمی تماس گرفت اما موفق نشد کسی را به این صنعت جذب کند. او دنبال یک تجارت نبود بلکه دنبال ارائه راه حلی برای چالش لباسهای معلولین بود. در نهایت در سال ۲۰۱۵ خطوط شیک مد را دوباره در قالب راهاندازی یک بلاگ (eur8ble) برای مشاوره سبک زندگی و استایل به معلولین تعریف کرد. او همچنین در ڑانویه ۲۰۲۰، کتابی با عنوان پیامدهای اجتماعی مد و لباس پوشیدن برای افراد دارای معلولیت جسمی منتشر کرده است.
برندهایی که برای معلولان لباس های تطبیقی طراحی میکنند
Sasha Radwan(مدیر و موسس SpecialKids.Company)، با الهام گرفتن از عضوی از خانواده خود در مصر که دچار معلولیت و ناتوانی جسمی بود (بیماری او در سن ۱۸ سالگی نهادینه شد و سپس ۱۰ سال بعد فوت کرد)، اقدام به راهاندازی یک فروشگاه آنلاین برای تولید و فروش لباسهای سازگار برای کودکانی با معلولیت جسمی کرد.
Radwan پس از ترک شغل خود، سعی در پیدا کردن راهی داشت که به افراد معلول کمک کند تا بهتر در جامعه ادغام شوند،در همین حال او متوجه شد که در بازار پوشاک شکاف بزرگی وجود دارد که نیازهای کودکان با معلولیت جسمی برآورده نمیشود.
Sasha در سال ۲۰۱۳ شرکت SpecialKids.Company را با شعار جائیکه هر کودکی باید دیده شود و پنهان نباشد (Where every child should be seen and not hidden) راه اندازی کرد.
Mindy Scheierطراح مد، از جمله افراد تاثیرگذار و پیشگام در طراحی لباس های تطبیقی سازگار برای افراد با معلولیت جسمی است. Mindy در سخنرانی TED سال ۲۰۱۷ از انگیزه خود برای ورود در این عرصه گفت، سخنهایی ارزشمند و تاثیرگذار. برای دیدن این سخنرانی اینجا کلیک کنید.
Scheierطراح مد، معتقد است هر آنچه که بر تن میکنید، میتواند بر روحیه ، سلامتی و عزت نفس شما تأثیر بگذارد. وی با الهام از پسرش که با یک اختلال (degenerative ) متولد شده و با پوشیدن لباسهای دکمهدار و زیپ مشکل دارد، تصمیم گرفت لباسهایی متفاوت طراحی کند که علاوه بر راحتی در پوشش آنها برای افراد با معلولیت جسمی، احساس متفاوت بودن و منحصر به فردی به افراد بدهد.
Lucy Jones (طراح مد بریتانیایی)، طرحهای تطبیقی خود را برای افراد ویلچرنشین ارائه کرد. وی با طراحی جوراب شلوارهایی برای این افراد جوایز متعددی را دریافت کرد. Lucy در طراحیهای خود باید عواملی مانند نحوه قرارگیری پاها، لگن و درزها را بررسی می کرد تا بتواند اندام را در طراحی خود محفوظ و راحت نگه دارد.
شرکتهای فعال حوزه تولید لباسهای سازگار برای افراد دارای معلولیت جسمی
شرکت Target (خرده فروش لباسهای سازگار)، با هدف طراحی و تولید لباس های تطبیقی سازگار برای کودکان دارای معلولیت جسمی به همت یک مادر و دخترش که معلولیت جسمی دارد، راه اندازی شده است. لباس های تطبیقی این شرکت بدون بافتهای تحریک کننده (برچسبها و درزها) هستند و هم چنین کتهایی با دهانه جانبی و آستینهای فشرده برای کودکان ویلچرنشین تولید کردهاند. این شرکت اخیرا خط تولید لباسهای سازگار، برای افراد بزرگسال را راه اندازی کرده است.
برند معروف لباسهای اسپورت و ورزشی Tommy Hilfiger، با راهاندازی خط جدید تولید خود با نام Tommy Adaptive، شروع به طراحی شلوارهای جین برای افراد با پاهای مصنوعی و تیشرتهایی با یقههای باز که با چسب بسته میشوند، کرده است.
بعدی برند Zappos، بزرگترین فروشگاه آنلاین کفش در دنیا، اخیرا شروع به تولید کفشهای سازگار و لباسهایی با دکمههای مغناطیسی کرده است.
برند کفش معروف Nike، در سال ۲۰۱۵ پس از دریافت نامهای از یک کودک فلج مغزی که نوشته بود با یک کفش معمولی بندی، ورزش میکند، لاین FlyEase را به منظور تولید کفش ورزشی ساده و زیپدار تولید کرد. این کفشها درحال حاضر برای بزرگسالان نیز تولید میشود.
نزدیک به چهار سال است که طراحان ، مهندسین و کادر درمانگر در آزمایشگاه Open Style ، که هم اکنون توسط دانشکده طراحی پارسونز حمایت میشود ،با هدف ایجاد لباسهایی شیک و مدرن برای افراد دارای معلولیت جسمی دور هم جمع شدهاند. هر تابستان این تیم برای چهار یا پنج نفر که دارای معلولیت هستند (از حساسیت عصبی تا فلج)، لباس و وسایل جانبی طراحی و تولید میکنند.
پنج شیوه مختلف مد برای نزدیک شدن به لباس های تطبیقی ذکر شده است:
آهنربا به جای دکمه
آندر آرمور یک شرکت آمریکایی تجهیزات ورزشی است که کفش، لباس ورزشی و لباس های روزمره تولید میکند. این مجموعه یکی از اولین شرکتهایی بود که از زیپ مغناطیسی در لباس استفاده کرد. زیپ ژاکت بازطراحی شده آنان به نام مگزیپ از آهنربا برای اتصال انتهای زیپ استفاده میکند و باعث میشود زیپ لباسها با یک دست راحتتر بالا برود. آهنربا به جای دکمه در پیراهن، شلوار و سایر لباسها نیز استفاده شده است. اینها افرادی را که مهارت یا توانایی استفاده از دکمهها را ندارند، توانمند میسازند تا بهتر لباس های تطبیقی بپوشند.
کفش بدون بند
هدف از فرآیند تولید انواع کفش، آسانتر کردن روند بستن یا به طور کلی رفع این نیاز است. زیپها میتواند جایگزین بندهای سنتی شده و کفشها با یک دست پوشیده شود.
طرح دیگر نایک، گو فلای ایز(Go Fly Ease) یک کفش کتانی بود؛ فرد پای خود را درون کفش میکند و بند باز میشود و کفش را در جای خود نگه میدارد. اولین کفشهای فلای ایز در بین مشتریان وسیعتری محبوبیت پیدا کرد و مشکلات عرضه و بازار فروش مجدد بزرگی را ایجاد کرد.
این کفش نمونهای از طراحی جهانی است؛ یک اصل که پیشنهاد میکند محصولات باید به گونهای طراحی شود که همه بتوانند از آن استفاده کنند.
بسیاری از افراد مبتلا به اوتیسم به پارچههای خاص یا نوارها و برچسبهای لباس حساس هستند. مارکهای لباس های تطبیقی مانند برچسبهای چاپی روی صفحه JAM the Labelیک برچسب پوشاک فراگیر/تطبیقی استرالیایی که با در نظر گرفتن افراد دارای معلولیت ایجاد شده است)، با اجتناب از نوارهای فیزیکی، طیف وسیعی از پارچههای بامبو و کتان دارای حساسیت کمتر را ارائه میدهد.
سرهمیهای نوزادی و حولههای سنتی که شکم را میپوشانند برای همه کاربردی نیستند. طراحی آن میتواند برای افرادی که از لولههای تغذیه یا از کیسههای استومی(دهانه روی شکم به روش جراحی برای خروج محتویات روده) استفاده میکنند، محدودکننده باشد.
در میان طرحهای دیگر تولیدکننده لباسهای تطبیقی شرکت استرالیایی وونسی.لباسهایی با دسترسی به شکم هم برای کودکان و هم برای بزرگسالانی که نیاز به دسترسی مکرر به شکم دارند، عرضه میکند؛ به این معنا که وسایل پزشکی نباید مانعی برای مد باشد.
در گذشته لباس های تطبیقی اغلب به گونه ای طراحی میشد که ساده باشد؛ مانند صندلی چرخدار سیاه رنگ یا پروتزهای گوشتی رنگ و سمعک اما اینها نیز در حال تغییر است. چاپ سه بعدی و تولید پیشرفته انعطافپذیری زیاد و طراحی سفارشی دستگاهها و اقلام مد مختلف را ممکن میکند.
اپن بیونیک،یک شرکت بریتانیایی از چاپ سهبعدی برای ساخت هیرو آرم یک بازوی مصنوعی که توسط حرکات ماهیچهای کار میکند، استفاده کرد. با استفاده از چاپ سهبعدی برای سفارشی ساختن بازو برای کاربر، این شرکت همچنین میتواند گزینههایی را در مورد طرحهای مختلف از رنگها گرفته تا محتوای مارکدار در اختیار کاربران قرار دهد؛ ترکیبی از عملکرد و مد.
فناوری پشت مد تطبیقی تنها به طراحی محصول محدود نمیشود و از آن در فروش و بازاریابی نیز استفاده میشود. یک برنامه تجارت الکترونیک مد کفش به مصرفکنندگان امکان میدهد کفشهای تک بخرند؛ در حالی که امکان جستوجو بر اساس اندازه، پهنا و طیف وسیعی از ویژگیهای تطبیقی مانند پوشیدن آسان و راحت برای کسانی که از کمربند ارتوپدی مچ پا یا پا استفاده میکنند را میدهد. این فناوری میتواند برای افرادی که سایز یا شکل پاهای متفاوتی دارند یا دارای پاهای مصنوعی هستند و کفشهای سنتی مناسب آنها نیست، مفید باشد.
در حالی که این ایده به نسبت ساده به نظر میرسد، این امر مستلزم آن است که برندها سیستمهای سفارشی پیچیدهتری داشته باشند. محصولات باید بهجای جفتهای سنتی، بهصورت جداگانه دستهبندی شوند و با ویژگیهای اضافی مانند کفش چپ یا راست و ویژگیهای لباس های تطبیقی هر کدام برچسبگذاری شود تا مصرفکنندگان بتوانند بر اساس نیازهای خود جستجو کنند.
افراد دارای معلولیت به سادگی میخواهند بتوانند از فروشگاههای معمولی یا آنلاین خرید کنند و لباس های تطبیقی را پیدا کنند که دوست دارند و مناسب هستند. بنابراین در حالی که فناوری به خردهفروشان کمک میکند تا طیف فزایندهای از لباسهای تطبیقی ارائه دهند، این تنها راه حل نیست. گام بعدی این است که نه تنها به لباس فکر کنید بلکه به فرد مورد نظر و نحوه خرید آنان نیز فکر کنید.
I always find your content so practical and easy to apply.