مِتاوِرس (Metaverse) از دو واژه‌ی “متا” (Meta) به معنی فراتر و “یونیورس” (Universe) به معنی جهان تشکیل شده است. در یک تعریف ساده از متاورس باید بگوییم که یک دنیای دیجیتالی جدید که در آینده ای نزدیک تمام جهان را فرا می گیرد. در دنیای واقعی افراد از طریق اینترنت، شبکه های اجتماعی و تلفن های همراه با یکدیگر در ارتباط هستند در حالی که در دنیای متاورس قضیه کاملا متفاوت است به این صورت که ذهن افراد وارد یک دنیای جدید می شود. شاید تعبیر متاورس به دنیای خواب تا حدودی به این موضوع نزدیک باشد. در دنیای متاورس مفهوم زمان و مکان تغییر می کند.اولین بار یک نویسنده‌ی آمریکایی به اسم نیل استیونسن در کتاب خود به نام سقوط برف در سال ۱۹۹۲ از واژه متاورس استفاده کرده و آن را به شکل یک دنیای مجازی سه بعدی توصیف کرد؛ که فقط آواتارها ساکنین این دنیا هستند. دو کارکتر در این داستان، برای نجات خودشان از یک ویران‌ شهر سرمایه‌داری به دنیای متاورس سفر می‌کنند. از همان دهه‌‌ی 90 میلادی تا امروز تلاش‌هایی شروع شد تا این جهان، موازی با زندگی واقعی ما در این دنیا، شکل بگیرد. مثل عینک‌هایی که با تکنولوژی VR از کمپانی‌هایی مثل سونی یا گوگل به بازار آمد اما زیرساخت‌های ناکافی موجب شکست پروژه‌های این چنین می‌شد. مهمترین ابزار برای پروژه‌های اینگونه، پهنای باند قوی اینترنت است به این صورت که در مرحله‌ی اول، اطلاعات باید به سرعت و دقیق به یک بستر پردازش ابری برود و نتیجه‌ی این پردازش برگردد و در یک عینک VR نمایش داده شود. اکنون به لطف توسعه‌ی اینترنت 5G و ارتباطات نسل ششم این بستر برای پروژه‌های متاورس آماده ‌است.

فشن و نیاز آن در دنیای متاورس

گسترش و توسعه شبکه های اجتماعی باعث شد تا افراد بیشتری وارد صنعت مد و فشن شوند. مد و فشن علاوه بر زیبایی و جذابیت ظاهری که در دنیای خود برای جذب طرفداران دارد به عنوان یک صنعت ثروتمند نیز از جایگاه بالایی در اقتصاد برخوردار است. از نظر روانشناختی، مد روشی برای بیان هویت است. البته نسل امروز همواره بخش زیادی از زندگی خود را در فضای مجازی می گذرانند. صنعت مد و فشن با حضور خود در متاورس می تواند بازاری از محصولات دیجیتالی ایجادکرده . محصولاتی همچون یک کمد با لباس های دیجیتالی که جوانان جزو خریداران و طرفداران آن هستند.در همین اوایل فعالیت متاورس، صنعت مد به طور چشمگیری جایگاه خود را در این فضا و دنیای مجازی تثبیت کرده است به گونه ای که کاربران وقت خود را صرف معاشرت و همچنین خرید در فضای فروشگاه های متاورس می کنند. برندها و کمپانی های مطرح و معروف پوشاک همواره سعی دارند تا به پتانسیل های متاورس در عرصه صنعت مد و پوشاک توجه بیشتری نمایند.در دنیای متاورس برندهایی همچون:باربری و دولچه گابانا از فرصت استفاده کرده اند و در حراجی های برگزار شده در فضای متاورس اقدام به فروش محصولات خود نموده اند.


چندین سده است که انسان از فشن به عنوان ابزاری برای بیان هویتش استفاده می‌کند و در دورانی که عموم مردم زمانی زیادی را در فضای مجازی صرف می‌کنند، این طبیع است که بشر از مد همچنان بهره‌ی بیشتری برای بیان هویتیش ببرد حتی بیشتر از قبل. طبق آماری از سایت BOF، برخی از جوانان از شخصیت مجازی خودشان بیشتر رضایت دارند . با تغییر نسل جدید، نسلی که در این دوران پاندمی از کلاس‌های درسی تا تفریح و معاشرت با دوستانشان در همین فضای مجازی بوده است، دور از انتظار نیست که کمد لباس دیجیتالی را به کمد لباس واقعی ترجیح دهد. وجود فشن و مد در دنیای متاورس بسیار زیاد حس می‌شود و بازاری هیجانی برای عرضه‌ی محصولات دیجیتالی ایجاد می‌شود. در نتیجه فشن اینجاست تا برای استیتمنت نسل جدید و اظهار هویتش اهرمی اسانتر باشد.

ویژگی های بارز متاورس

مهمترین و اصلی ترین ویژگی بارز متاورس این است که نمی توان آن را توسط یک شرکت کنترل کرد، چون متاورس دارای یک سیستم کاملا غیر متمرکز است. شرکت های زیادی از متاورس پشتیبانی می کنند. شرکت هایی همچون : فیسبوک در صدد هستند تا دنیای واقعی را برای انسان ها در متاورس تداعی کنند. طبق گفته های مارک زاکربرگ احتمالاً فیسبوک در طی 5 یا 10 سال آینده از یک شرکت رسانه اجتماعی به یک شرکت در دنیای متاورس تبدیل خواهد شد.کمپانی فیسبوک بر روی چندین محصول کار می کند و در نظر دارد که جهانی را ایجاد کند تا در آن افراد بتوانند به صورت دیجیتالی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. به این صورت که افرد از طریق متاورس در نقاط مختلف دنیا با یکدیگر در یک اتاق حضور داشته باشند و حتی با هم بازی کنند، قدم بزنند و همچنین کارهایی فراتر از توانایی یک انسان در دنیای واقعی را انجام دهند.در حال حاضر، فیسبوک دارای بخش هایی است که هر بخش بر روی پروژه ای خاص متمرکز است. کمپانی فیسبوک در بخش هایی همچون تجارت الکترونیک، آژانس ها، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده در حال فعالیت است. اخیرا کمپانی فیسبوک نام تجاری خود را به “متا” تغییر داده است. این کمپانی برای اینکه بتواند دنیای اینترنت کنونی را به دنیای متاورس تغییر دهد، میلیاردها دلار سرمایه گذاری کرده است.ارزش NFT‌های فشن در متاورس مثل کوتور در دنیای واقعی است با این تفاوت که شاید طراحان NFT مانند طراحان کوتور خیلی به نام و مشهور نباشند و زمان و هزینه‌ی زیادی صرف ساخت این آثار هنری نیز نشود؛ هرچند که برندهایی نظیر دولچه گابانا در تلاش است در این دنیای فرا واقعی هم آوازه‌اش را حفظ کند.این دارایی‌هایی دیجیتال هم مزیت هم معایبی دارند. خلق محصولات دیجیتالی به نسبت محصولات واقعی دنیای فشن، 97 درصد گاز دی‌اکسید‌کربن کمتری را منتشر می‌کند. اما در مقابل لازمه‌ی ایجاد و استخراج NFTها، مصرف انرژی خیلی بالا در دنیای واقعی است.

متاورس در دانشگاه‌های فشن

میتوان دیجیتال فشن را به سه گروه دسته بندی کرد :فیجیتال، فیزیکی و دیجیتال و کاملاً دیجیتال .که دو گروه آخر در متاورس قرار می‌گیرد. Phygital در واقع یک مد دیجیتال است که گاهی به تولید قطعات فیزیکی نیز منجر می‌شود و در واقع یک استراژی برای برآورده کردن یا فراتر رفتن از انتظارات مشتریان از نظر کاربردی و احساسی، طراحی شده است. گروه فیزیکی و دیجیتالی به قطعه‌هایی اشاره می‌کند که توسط AR و VR بر تن مصرف کننده می‌نشیند یعنی با استفاده از تصویر فیزیکی مخاطب، نسخه‌ی دیجیتالی لباس را با واقعیت افزوده (AR) بر روی این تصویر نشان می‌دهند. و در آخر گروه کاملا دیجیتال، به لباس‌های مجازی گفته می‌شود که برای آوارتاهای دنیای متاورس طراحی و در یک «متاکلوست» ذخیره می‌شوند.

در مدرسه مد، به دانش آموزان اصول اساسی مانند : طراحی، نحوه برش پارچه، اندازه مدل، تاریخچه صنعت و غیره…آموزش داده می شود. این مهارت‌ها و آموخته‌ها برای مجموعه هر طراح بسیار مهم است، اما دیجیتال فشن نیاز به درک عمیق‌تری از این مفاهیم دارد. شاید حتی از جایی به بعد برخی از اصول آموزشی مثل انواع متریال و کاربرد آن در دنیای متاورس ضروری نباشد چرا که در دنیایی که فراتر از جهان مادی ما است هیچ محدودیتی از قبیل فیزیک انسان و قوانین طبیعی مثل قانون جاذبه وجود ندارد.
یک نکته مهم در اینجا وجود دارد ان این است که بیش از هر دانشی برای ورود به کار دنیای متاورس، مهارت‌های دیجیتالی و خلاقیت بی مرز لازم است.

خطرات متاورس

تا به حال هر چه از متاورس گفته و شنیده‌ایم، تنها بازگویی‌هایی بوده از جذابیت‌‌های این جهان تازه که پیش روی انسان باز شده است. حالا که روز به روز افراد بیشتری به این سرزمین ناشناخته کشیده می‌شوند، و زمان، انرژی و توکن‌های خود را در آن سرمایه‌گذاری می‌کنند، همچنان باید فقط دل را به جذابیت‌ها خوش کرد و از خطرات آن چشم‌پوشی کرد؟

در واقع متاورس فقط یک تجربه‌ی مهیج و نوآورانه نیست، و به واسطه‌ی ارزرمزها و تکنولوژی بلاک‌چین امکانات زیادی را در اختیار بشر می‌گذارد. فشن هم از این قائله مستثنی نیست. متاورس که در رابطه با کاربر خود از مفهوم خلق هویت پشتیبانی می‌کند، با معنای برندینگ در صنعت مد و دیگر صنایع ارتباط مستقیم دارد. در همین راستا است که موجب رونق بازار لباس‌های دیجیتال هم می‌شود. همچنین از آنجا که بیشتر مخاطبین متاورس را نسل z شکل می‌دهند، برای برندها فرصت خوبی است تا به این وسیله ارتباطی را با این نسل اثرگذار ایجاد کنند. از طرفی خدماتی که بلاک‌چین و NFTها برای برندها و طراحان ارائه می‌دهد دیگر بر کسی پوشیده نیست. به علاوه، هر پلتفرمی که در متاورس فعالیت می‌کند، می‌تواند فضایی باشد که خرده‌فروشان مد برای تجارت خود از آن سود می‌برند.

همه‌ی این‌ها و موارد ناگفته‌ی دیگر، در رده‌ی جذابیت‌هایی قرار می‌گیرد که متاورس برای ما ممکن کرده است. حالا نوبتی‌ هم باشد باید به این پرداخت که متاورس در ازای تمام چیزهایی که در اختیار ما می‌گذارد، قرار است چه چیز‌هایی را ازمان بگیرد؟ مواردی که در ذیل ذکر می‌شوند نقاط ضعفی اند که به طور کلی به متاورس نسبت داده اند، چالش‌هایی که ناخواسته برندهایی که به هر نحو وارد Web3 شده اند را هم درگیر خواهد کرد.

عدم یکپارچگی پلتفرم‌ها

NFT موفق شده توجه‌های بسیاری را به سمت خود جلب کند، با این حال عدم یکپارچگی پلتفرم‌ها نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است. شرکت‌های مختلفی در صدد آن هستند تا پلتفرم خود را ایجاد کنند اما وحدتی بین این پلتفرم‌های متنوع دیده نمی‌شود. به این معنا که اگر کاربر یک NFT را در فضای Roblox خریداری کند، نمی‌تواند آن را به پلتفرم دیگری ببرد. اشکالی که به وضوح می‌تواند مانع پیشرفت مد دیجیتال بشود. «چرا این NFT رو بخریم وقتی نمیشه تو همه‌ی پلتفرم‌ها ازش استفاده کرد؟»

متاورس و پایداری؟

اگر دغدغه‌ی محیط زیست را دارید خوب است بدانید NFTها برای زمین واقعا بد هستند. در ابتدا “پایداری” شعار طراحان مد دیجیتال بود از آنجا که پروسه‌ی خلق آن زباله‌ای تولید نمی‌کند. اما تکنولوژی بلاک‌چین به انرژی بسیار زیادی احتیاج دارد و مقادیر وحشتناکی گاز گلخانه‌ای تولید می‌کند. اتریوم که یکی از انواع بلاک‌چین‌ها است وعده‌ برنامه‌هایی را داده که کاهش ۹۹ درصدی مصرف انرژی را در بر دارد. NFT هم توکنی از خانواده‌ی اتریوم است. با این حال تحقق این وعده دور و بعید بنظر می‌رسد و در نتیجه متاورس تا پایداری فاصله‌ی زیادی خواهد داشت.

بشر در باتلاق دیجیتال

در کنار هر پیشرفتی، پسرفتی هم وجود دارد و در این مورد استثنائی وجود ندارد. متاورس برای بشر تکنولوژی هیجان انگیزی است اما دقیقا مصداقی است برای اصطلاح Black Mirror. انسانی که بیشتر و بیشتر در دیجیتال غرق می‌شود. زندگی آنلاین، اثرات مخربی دارد که بر کسی پوشیده نیست. بدیهی‌ترین آنها هم آسیبهای فیزیکی است. VR می‌تواند موجب اختلالات بینایی از جمله نزدیک‌بینی و تحلیل رفتن ارتباط بین مغز و چشم شود. به علاوه، صرف کردن زمان زیاد در برابر هر نوع صفحه نمایشی می‌تواند باعث بروز مشکلات خواب، پرخوری / بی‌اشتهایی و اعتیاد شود.

همچنین شخصیت دیجیتال به افراد این آزادی را می‌دهد که خود را در یک نمای نوری ساختگی به نمایش بگذارند؛ و همانطور که دیجیتال بیشتر و بیشتر در زندگی روزمره انسان خود را جا می‌دهد، این نمایش ممکن است غالب شود. کاربر دیجیتال در معرض خطری خواهد بود که منجر به گم کردن خود در لایه‌های مختلف این نمایش می‌شود و هویت را بی‌اعتبار می‌کند.

خطرات انحصاری

همانطور که گفته شد عدم یکپارچگی متاورس مشکلاتی را برای بازار مد دیحیتال ایجاد خواهد کرد. پلتفرم‌های بی‌شماری که این جهان را به چند پاره تقسیم کرده اند و هر کدام اهداف خود را دنبال می‌کنند.

در ۴ اکتبر، سه اپلیکیشن متعلق به مدعی متاورس، Meta، یعنی فیس‌بوک، واتس‌اپ و اینستاگرام همگی از دسترس خارج شدند. حادثه‌ای که حوادث پرحاشیه‌تری را در پی خود به میان آورد. این اتفاق انگشت اتهام را به سمت این شرکت انحصاری نشانه برد. Meta با مدارک محکمی به سواستفاده از اطلاعات کاربران و عدم محافظت از آن در برابر عوامل خارجی متهم شد. متاورس هنوز در هیچ کجای دنیا تحت قوانین رسمی قرار نگرفته است. در واقع کاربر متاورس در دنیایی زندگی می‌کند که از همان قوانین ناامن Meta پیروی می‌کند. بی دروپیکری متا می‌تواند فضایی شود برای دستکاری و اخاذی بدون کنترل از اطلاعات کابران.

بدون شک متاورس یک پیشرفت در حال تکامل است و دستاوردهای زیادی را برای انسان به ارمغان خواهد آورد. اما خطرات آن هم جدی است و برای جلوگیری از مشکلات بیشتر باید با چشم‌های بازتری به درون این ناشناخته پا بگذاریم.

نظر شما چیه؟ آیا متاورس اصلا ارزش ریسک کردن رو داره؟ آینده‌ی فشن در این بستر چه خواهد بود؟

متاورس، چالشی برای برندهای فشن

متاورس برای انسان مدرن واژه‌ی غریبی نیست. زمانی که نیل استفنسون رمان علمی‌-تخیلی خود را (Snow Crash) در دهه‌ی نود میلادی می‌نوشت و آینده را به شکل ویران‌شهری ترسیم می‌کرد که بشر از خرابی دنیای واقعی به دنیای مجازی پناه می‌برد، فکرش را هم نمی‌کرد که انسان قرن ۲۱ عملا چنین مفهومی را درک کند. متاورس شبکه‌ای است از جهان‌های مجازی که در آن افراد به عنوان آواتار یک زندگی غیرمادی را تجربه می‌کنند. این واقعی‌ترین تعریفی است که می‌توان برای مجازی‌ترین پدیده‌‌ی تکنولوژی آورد.

جایگاه فشن در متاورس

حالا سوال پیش می‌آید که فشن در این دنیای کاملا دیجیتال چه نقشی را ایفا خواهد کرد؟ از آنجا که هر کاربر به شکل یک آواتار در متاورس حضور خواهد داشت پس مستلزم این است که یک شخصیت را پرورش دهد و در معنای دیگر به خلق هویت بپردازد. عمده ابعاد متاورس را بعد ویژوال آن تشکیل می‌دهد و در نتیجه برای پرورش یک شخصیت به یک رویکرد زیبایی‌شناسانه نیاز داریم. در همین راستا است که فشن وارد می‌شود تا به کاربر متاورس کمک کند از این طریق هویت خود را شکل دهد. درست شبیه چیزی که در دنیای حقیقی اتفاق می‌افتد، با این تفاوت که در متاورس همه چیز دیجیتال خواهد بود.

فشن متاورس
آواتار‌های Ozworld که توسط Adidas Original خلق شد

جدا از این‌ها، چیزی که حضور فشن را در متاورس به یک توفیق اجباری تبدیل می‌کند جنب و جوشی است که پیش‌بینی‌های کارشناسان درباره آینده‌ی این صنعت به راه انداخته است. مثل زمانی که بانک سرمایه‌گذاری مورگان استنلی اعلام کرد، «انتظار می‌رود تقاضای دیجیتال برای برندهای لاکچری فشن تا سال ۲۰۳۰ به مرز ۵۰ میلیارد دلاری برسد». این صحبت‌ها در نهایت باعث شد تا تحولات دیجیتال شتاب و سرعت بیشتری بگیرد و متاورس به جدیدترین چالش برای برندها تبدیل شود.

در این مقاله خواهیم فهمید که برندهای فشن برای عرضه‌ی خود در این بازار تازه تا چه حد پیش رفته اند و چه استراتژی‌هایی را بکار بسته‌اند.

راه‌اندازی رویداد

متاورس به صنعت فشن این اجازه را می‌دهد تا در فضای دیجیتال رویدادهای گوناگونی ایجاد کنند. آن‌ها می‌توانند از طریق فشن‌شوی دیجیتال، تور مجازی و هر تجربه‌ی جذاب دیگری در دنیای تکنولوژی خودنمایی کنند. بهترین راه ورود به متاورس ویدیوگیم‌ها هستند. ویدیو گیم‌ها پلتفرم‌هایی را در اختیار برندها قرار می‌دهند که مملو از مخاطبین جوانی است که مدتهاست با دنیای مجازی خو گرفته اند و حالا به دنبال جذابیت‌های بصری بیشتری هستند.

برندهای فشن تاکنون همکاری‌های مختلفی با ویدیوگیم‌های محبوب داشته اند. مثل گوچی که در یکی از اولین اقدام‌های خود برای ورود به متاورس با Roblox همکاری کرد و از مشتریان خود دعوت کرد تا از باغ مجازی گوچی در این پلتفرم بازدید کنند. یا بالنسیاگا که با طراحی اسکین‌هایی منحصربفرد برای بازی Fortnite و تبلیغ آن روی بیلبوردهای سه بعدی ارتباط خود را با نسل جوان از قبل هم تنگاتنگ‌تر کرد.

فشن تکنولوژی
Balenciaga x Fortnite

یکی از اخباری که سروصدای زیادی را میان طرفداران فشن تکنولوژی بپا کرد، هفته‌ی مد متاورس یا MVFW بود. اتفاق هیجان‌انگیزی که مجموعه‌ای از رویدادهای مجازی را با همکاری تعدادی از برندها کنار هم جمع آورد. Etro، Dolce & Gabbana و Elie Saab از جمله نام‌هایی هستند که به محض شنیدن زمزمه‌ها فرصت را غنیمت شمردند و با عرضه‌ی خود در MVFW جای پای خود را در متاورس محکم کردند.

برندها با استفاده از راه‌اندازی رویداد در متاورس خواهند توانست جایگاه خود را به عنوان پیشگامان تکنولوژی در صنعت فشن ثابت کنند. همچنین، می‌توانند به این وسیله مشتریان مجازی را به سمت فروشگاه‌های دیجیتال و خرید کالاهای فیزیکی هدایت کنند.

جنون NFT

اگر ویدیوگیم‌ها و سایر پلتفرم‌ها را در ورودی متاورس در نظر بگیریم، NFTها برای خودنمایی برندهای فشن اتاق اصلی به شمار می‌آیند. در واقع NFTها که در اسم کاملتر آن به توکن‌های غیرقابل تعویض مشهور هستند یکی از انواع دارایی‌های دیجیتال هستند که برای هنرمندان ایجاد شدند. ویژگی اصلی NFTها منحصر بفرد بودن آن است. به این معنی که هر NFT ای که در یکی از پلتفرم‌های متاورس ایجاد شده قابل معامله یا تعویض با هیچ توکن دیگری نیست و دارای ویژگی‌های کاملا مخصوص به خودش است. مهمترین ویژگی ‌NFT این است که نمی‌توان آن را کپی کرد و به این ترتیب حق انحصار را برای صاحب خود فراهم می‌کند.

هر محصول دیجیتال یک NFT قابل فروش است که مفهوم خلق را به صورت دیجیتال در دسترس خالقان دنیای فشن قرار می‌دهد. کمپانی‌های فشن می‌توانند با ایجاد نمونه‌ی دیجیتال محصولات در کنار اجناس فیزیکی ارزش دیجیتال برند خود را بالا ببرند. خالقان مد بدون هیچ محدودیتی در مواد و دیگر دردسرهای تولید خواهند توانست خلاقانه‌ترین طراحی‌های خود را در متاورس به نمایش بگذارند.

هر یک از برندها، از زمانی که NFT به عنوان سرمایه‌ای تازه معرفی شد، با روش‌های گوناگون از آن بهره بردند. یکی از نمونه‌های موفق آن هم استراتژی Dolce & Gabbana بود. این برند ایتالیایی که از روز اول اشتیاق خود را نسبت به متاورس نشان داد، برای برنامه‌ی جدید خود با UNXD که اولین مجموعه‌دار NFTهای لوکس (چه فیزیکی و چه دیجیتال) است قرارداد بست.

متاورس فشن
#DGFamily NFT Community – Gold Box

نتیجه‌ی این همکاری به بسته‌های NFTای بدل شد که مشتری‌ با خرید آن هم کالای فیزیکی، هم نمونه‌‌ی دیجیتال آن و هم یک دعوت‌نامه برای رویداد بعدی برند را دریافت می‌کند. خریداران NFT برند Dolce & Gabbana بعد از خرید عضو اجتماع #DGFamily NFT می‌شوند و به این روش برند علاوه بر بدست آوردن ارزش تجاری چه در دنیای لوکس حقیقی و چه مجازی توانسته ارتباط بلندمدتی را با مشتری خود شکل دهد. ارتباطی که وفاداری به برند را تشویق می‌کند و ذهنیت لوکس را پرورش می‌دهد.

پرداخت با ارز دیجیتال

یکی دیگر از کلماتی که در متاورس بر سر زبان‌هاست تکنولوژی بلاک‌چین است. تکنولوژی‌ای که با وجود سیستم امنیتی بالا و پیشروی در فناوری اطلاعات می‌تواند ابزار قدرتمندی برای برندهای مد محسوب شود. اما این فقط در صورتی امکان‌پذیر است که برندها در درگاه‌های پرداختی خود پرداخت با ارز دیجیتال را هم اضافه کنند.

امنیت فراهم شده توسط سیستم‌های ردیابی و پیگردی فناوری بلاک‌چین می‌تواند از جعل محصول جلوگیری کند. همچنین با قابلیت مدیریت داده و مدیریت زنجیره‌ای که تامین می‌کند می‌تواند به برندها در کاهش هزینه‌ی عملیاتی خرده‌فروشی کمک برساند. برای مثال کنسرسیوم بلاک‌چین Aura که در ۲۰۲۱ شروع به فعالیت کرد خدماتی را مانند راه‌حل‌های بلاک‌چینی، تاریخچه‌ی محصول و احراز هویت محصولات ارائه می‌دهد. نام‌هایی مانند Prada، Louis Vuitton، و Cartier شرکای این سازمانند.

متاورس فشن
خرده‌فروشی Electric/City که با همکاری طراح لباس دیجیتال Charli Cohen و Yahoo و London’s Selfridges در بستر Ready Player Me ایجاد شد

اگرچه متاورس چالش پر سر و صدایی برای صنعت فشن محسوب می‌شود اما همچنان فرصت‌های محدودی را در دسترس برندها می‌گذارد. با این وجود جذابیت این جهان برای مخاطبین و تازگی این تجربه‌‌ی کاملا مجازی کافی است که برندها را به چالش بکشد. برندها با استفاده از استراتژی‌های نامبرده و خلاقیت خود می‌توانند داستان خود را در متاورس برای مشتری‌ها بازگو کنند.

بدیهی است که جهان متاورس هنوز به پختگی کامل خود نرسیده. حتی اگر توانسته از یک خیال‌بافی در دهه‌ی نود عبور کند و به یک حقیقت قرن بیست‌ویکی تبدیل شود، هنوز هم متعلق به آینده‌ای نامعلوم است. سوال‌هایی که جواب مشخصی ندارند. آیا متاورس برای صنعت فشن یک تکامل خواهد بود؟ آیا در آینده شاهد پلتفرم‌هایی خواهیم بود که تماما در اختصاص فشن باشند؟ منفعت‌های متاورس تا حدی هست که بتوان از آسیب‌های آن چشم‌پوشی کرد؟

هفته مد در متاورس

هفته مد در متاورس چگونه برگزار خواهد شد؟

درست بعد از ماه مد در دنیای فیزیکی، پلتفرم متاورسی Decentraland میزبان یک هفته مد دیجیتال چهار روزه شامل نمایش‌ها، فروشگاه‌ها و رویدادهای مجازی خواهد بود.

ردیف جلوی صندلی‌ها و افتر‌پارتی‌ها وجود خواهند داشت اما بلیطی وجود ندارد. اوت فیتی که می‌پوشید مهم است اما فصل‌ آن مهم نیست. کاربران عزیز، به هفته‌ی مد متاورس خوش آمدید. پلتفرم متاورس Decentraland میزبان اولین هفته‌ی مد متاورس بود که از ۲۴ مارس آغاز می‌شود، با ده ها برند جهانی و هزاران بازدیدکننده که می‌توانند به صورت مجازی تماشای فشن‌شوها را تجربه کنند، در افتر پارتی‌ برندهای مختلف در نشست‌های موسیقی زنده شرکت کنند، و مستقیما از آواتارهای داخل کت‌واک لباس‌های دیجیتال بخرند و بپوشند. در طول این رویداد مجازی ۴ روزه، شوروم‌ها، فروشگاه‌ها، گفتگوها و رویدادهای گوناگونی برگزار می‌شود. Hugo (بخشی از برند جدید Hugo Boss)، اخیراً با Boson Protocol شریک MVFW خود قراردادی امضا کرد تا مردم بتوانند کالاهای فیزیکی Hugo را در متاورس خریداری کنند،

از جمله کالاهای ارائه شده در هفته مد Metaverse، و به یکی از اولین برندها تبدیل شد که مشارکت خود را در این رویداداعلام کرد. سازمان‌دهندگان در مورد برندهای دیگر حرفی نزدند، اما می‌گویند نام‌های معروفی از برندهای لوکس و نوظهور و سازندگان فرست-دیجیتال در این امر دخیل هستند. از زمانی که خبر این پروژه در اواخر دسامبر عمومی شد، برندهای بیشتری نسبت به ظرفیت میزبانی Decentraland ابراز علاقه کردند.

متاورس فشن ویک Decentraland دیدگاه‌هایی کلیدی را در مورد نحوه بازی متاورس در مد را ارائه می‌دهد. این رویداد که به عنوان افتتاحیه خانه مجازی هفته‌های مد جهانی طراحی شده، محیطی را به برندها ارائه می دهد تا فناوری پلتفرم دنیای مجازی سه بعدی را با ریسک نسبتا پایینی آزمایش کنند. Decentraland به عنوان یکی از معدود پلتفرم‌های برجسته متاورس قابل توجه است که مانند سرمایه‌گذاران دیگری همچون Sandbox، ، قبل از این قطعه‌هایی از زمین متاورس را به‌منظور ساخت مناطق متمرکز خرید، خریداری کرده‌ است.
آواتارهای مجازی روی رانوی راه می‌روند، برخی از آنها قابل خرید و پوشیدن هستند، به این معنی که افراد می‌توانند اقلام دیجیتالی آنها را در Decentraland بپوشند، و برخی از مجموعه‌ها دارای دوقلو فیزیکی نیز خواهند بود. به عنوان مثال، شخصی که از MVFW بازدید می‎کند ممکن است یک آیتم دیجیتالی را با NFT بخرد و فوراً آن را روی آواتار خود قرار دهد. خریدار می‌تواند انتخاب کند که آن کالا را دوباره بفروشد یا نگه دارند و یا NFT را بازخرید کند تا مکمل فیزیکی برند را نیز دریافت کنند. (همه برندها محصول فیزیکی نخواهند داشت.) هنگام بازدید از یک فروشگاه مجازی، این امکان هم احتمالا وجود دارد که از طریق دوربین گوشی هوشمند یک کد QR را اسکن کنند و به این ترتیب یک شمایل سه بعدی از ظاهر واقعی کالا را در فضای فیزیکی خانه‌ی خود مشاهده کنند.
هر کسی می تواند در MVFW شرکت کند، اما برای خرید یک پوشیدنی، به کیف پول اتریوم نیاز دارد. اکثر رویدادها دسترسی آزاد خواهند داشت، اما برخی از برندها در مورد دسترسی VIP یا صندلی‌های ردیف جلو پرس‌وجو کرده اند، که می‌تواند به عنوان پاداشی برای مالکان فعلی NFT با دسترسی ویژه یا حتی موارد رایگان استفاده شود. بیشتر از قابلیت‌های خرید، ظاهر و احساس اهمیت دارد: آنچه شاخصه‌هایی که نمایش‌های مد را خاص می کند طراحی صحنه، موسیقی متن و فضای کلی است. UNXD، یک بازار لوکس NFT که با Dolce & Gabbana در NFT های خود همکاری کرده است، در مدیریت برنامه‌نویسی این رویداد کمک می کند.

FWMV
Boson Protocol و DressX یک فروشگاه مجازی در Decentraland ایجاد کرده‌اند که نشان می‌دهد چگونه می‌توان از یک کالا که همراه با یک کالای فیزیکی نیز باشد با استفاده از Ethereum بازدید کرد و آن را خرید.

سام همیلتون، مدیر خلاقیت Decentraland Foundation، سازمان خصوصی‌ای که بر پلتفرم سه بعدی دنیای مجازی نظارت دارد، می‌گوید: «ما می‌خواهیم به پروسه ورود کمک و خلاقیت را تقویت کنیم و به همه نشان دهیم که چه چیزهایی امکان‌پذیر خواهد بود. این کار را انجام می دهیم تا به جامعه و سایر برندها بگوییم: «هی، Decentraland جایی برای خرید است، همه در آن لباس‌های باحال می پوشند و برندها می‌توانند ]محصول خود را [روی پلتفرم عرضه کنند». این راهی است برای جذب افراد بیشتر به پلتفرم و جذاب‌تر کردن آن برای کاربران.»
افراد می توانند از طریق آواتارهای قابل شخصی‌سازی کاوش کنند و کیف پول ارز دیجیتال خود را برای خرید اقلام، از جمله لباس‌های دیجیتال، به پلتفرم متصل کنند. مانند The Sandbox، افراد می‌توانند زمین‌های مجازی بخرند تا بتوانند فضاهایی را بسازند یا اجاره دهند که بسیاری از عملکردهای مشابه دنیای فیزیکی، از جمله کنسرت، مهمانی و خرید، را با اقلامی که به عنوان NFT فروخته می‌شوند، ممکن می‌سازد.
این رویداد امیدوار است در مقایسه با انواع رویداد‌های مجازی‌ یکباره‌ای که در دو سال گذشته به عنوان جایگزین یا مکمل یک رویداد واقعی عمل کرده‌اند، به عنوان یک مقصد رسمی‌تر برای هفته مد مجازی عمل کند. نمایش‌های مد دیجیتال قبلی شامل هفته مد Helsinki تمام دیجیتال و رویداد مد واقعیت مجازی “Fabric of Reality” بوده است. چندین برند فقط نمایش‌ها و عرضه‌های دیجیتالی را انتخاب کرده‌اند، از جمله “Afterworld” بالنسیاگا و رانوی تمام دیجیتال Hanifa، که همه در سال ۲۰۲۰ اتفاق افتادند.
مد دیجیتال و فضاهای مجازی از آن زمان به به یک جریان اصلی تبدیل شدند و حالا برندها و مخاطبانشان رویدادهای مجازی‌ای مانند این را جدی تر می‌گیرند.

برندهایی مانند گوچی و رالف لورن پاپ‌آپ‌های مجازی خود را روی پلتفرم های متاورس Roblox و Zepeto ؛ و Nike و Vans، فضاهای دائمی خود را در Roblox بازگشایی کرده اند. جاستین بانون، مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران Boson Protocol، یکی از شرکای MVFW، که تکنولوژی‌ای را ارائه می دهد که به واسطه‌ی آن برندها می‌توانند اقلام فیزیکی خود را به فروش NFT لینک کنند، می‌گوید: «ما از هشت ماه پیشی که برندها می‌گفتند «این دیگه چیه؟» به اکنون، زمانی که باید هر برندی آن را داشته باشد، رسیده‌ایم، و این موضوع تبدیل به بخش مهمی از استراتژی برند لوکس شده است. همه‌ی برندها باید یک استراتژی متاورس داشته باشند. مثل اینکه یک کلید اساسی دچار تغییر شده است.»
این اولین رویداد بزرگ Decentraland نیست. در ماه اکتبر، برگزاری یک فستیوال موسیقی چهار روزه با اجراهایی شامل Deadmaus و Autograf، در میان ۸۰ هنرمند دیگر، ۴۰۰۰۰ نفر را جذب کرد. همیلتون می‌گوید از آن زمان، روزانه در Decentraland حداکثر ۱۲ رویداد برگزار می‌شود، با سوابق حضور روزانه‌ای بدون در نظر گرفتن رویدادها. در ماه دسامبر، این پلتفرم به ۵۰۰۰۰۰ کاربر فعال ماهانه رسید. همیلتون می‌گوید: «ما متوجه شدیم که توسط یک الگو هدایت می‌شویم و بسیاری از افراد شروع کردند به آوردن جوامع و نوازندگان خود.» طبق گفته‌ی اندرو کیگوئل، مدیر عامل Tokens.com و رئیس گروه Metaverse همچنین ، این رویداد می‌تواند راهی برای جذب گروه‌های جمعیتی جدید برای هنرمندان باشد.

در هفته مد MVFW باید منتظر چه چیزی باشیم؟

سازمان‌دهندگان به برندها کمک می‌کنند تا با برقراری ارتباط با شرکای فناوری، از جملهBoson Protocol (که در زمین‌های متعلق به خود یک فروشگاه مجازی دارد) و Threedium که محصولات فیزیکی را به پوشیدنی های آماده آواتار، لباس های سه بعدی و تجربیات واقعیت افزوده تبدیل می کند، مد دیجیتالی‌ای را در Decentralandخلق کنند که هم ظاهر و هم احساس متناسبی دارد. خدمات Threedium از ۲۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰۰ دلار متغیر است.
ما باید در MVFW منتظر کالاهای دیجیتالی‌ و فروشی‌ای باشیم که هم خارق‌العاده و هم کاربردی خواهند بود. کسانی که از اجناس دیجیتالی خود دوقلوی فیزیکی دارند، کالای جفت آنها ممکن بیشتر شبیه «پسر عمو‌»‌های همدیگر باشد، فقط به این دلیل که ظاهر و احساس Decentraland فوتورئالیستی نیست. Clément Roumegous، رئیس بیزینس و ارتباطات جدید در مشاور مد لوکس Al Dente که با LVMH و Versace کار کرده است، می‌گوید: «تکرار آنچه در زندگی واقعی برای نمایش‌های مد اتفاق می‌افتد ممکن است بهترین گزینه نباشد. باید چیز تازه‌ای ظهور کند. این موضوع قطعاً فرصت فوق‌العاده‌ای برای گسترش جهان برندینگ و هاله فرهنگی آن به همراه چیزی که قبل از این دیده نشده است خواهد بود.»
اکثر مغازه ها در یک «منطقه مد» دائمی قرار دارند که در Decentraland ساخته می‌شود. برند مد دیجیتال Republique با خرده‌فروش فرانسوی اکسسوری Monnier Frères، جایی که در آن لباس‌های دیجیتال فروخته می‌شد، و در فروشگاهی که حدودا از ۱۵ برند اجناس دیجیتالی دارد ، شریک شد. جیمز گابرت، بنیانگذار Republique، می گوید که تیم طراحان دیجیتال Republique به طیف وسیعی از برندها کمک می کنند تا محصولات خود را دیجیتالی کنند. او می گوید که استقبال از این قابلیت به قدری زیاد بوده که این برند مجبور شده بسیاری از مشتریان بالقوه خود را رد کند. در آغاز اسکین‌های Republique بین ۱۰ تا ۱۵ دلار فروخته می‌شد (نه به عنوان NFT)، این برند NFTها را به دلیل قابلیت‌های یک به ‌یک با قیمت حدودی ۱۵۰۰ دلار در MVFW خواهد فروخت.

متاورس هفته ی مد

ریسک ‌ها و چالش ها

در طی این دو سال، فشن‌شوهای دیجیتال از مفهومی خاص به مقصدی داغ تبدیل شدند. از آنجایی که برندها نمایش‌های فیزیکی را (دوباره) لغو خواهند کرد و NFTهای مد لاکچری میلیون‌ها دلار درآمد دارند، اتفاقات زیادی در شرف روی دادن است.
از آنجایی که متاورس یک پلتفرم نسبتاً جدید است و پیمودن این چنین فضایی برای بسیاری از بازدیدکنندگان و برندها رفتار جدیدی خواهد بود، برخی برای وقفه های گاه به گاه آماده می شوند. به عنوان مثال، در برخی از کامپیوترها، تجربه Decentraland ممکن است آنطور که باید روان و بی‌اشکال اجرا نشد. گوبرت از Rebublique می‌گوید: «من می‌ترسم که مردم از لپ‌تاپ کار خود برای وارد شدن استفاده کنند و تجربه خوبی نداشته باشند، و شاید به خاطر این موضوع دچار تعویق شوند. مردم باید استقامت کنند. امیدواریم این تنها مشکل از بسیاری از موارد این چنینی باشد.»
حتی شرکای تکنولوژی این رویداد به برندها هشدار می دهند که «چشم‌هاتون رو ببندید و فقط بپرید»، همانطور که مایک چارالامبوس، مدیرعامل Threedium می گوید: «برندها به یک استراتژی بلندمدت نیاز دارند، حتی اگر قرار است این کار را با یک هدف کوتاه مدت انجام دهند. معمولاً برای برندهایی که تجربه‌شان از متاورس صفر است و DNA متاورس ندارند، پیشنهاد می‌کنیم از کارهای کوچک شروع کنند و چند ابزار پوشیدنی را در Decentraland انجام دهند تا روند و جوری که بنظر خواهند آمد را ببینند، زیرا این طراحی یک طراحی فوق‌العاده فوتورئالیست نخواهد بود. ما نمی‌خواهیم آنها چیزی خلق کنند که ارزش ویژه برند را خراب کند. چیزهای حساس زیادی برای نگرانی وجود دارد.»

همچنین این نگرانی وجود دارد که برندهای کوچکتر، با بودجه کمتر نسبت به خانه‌های بزرگ، منابع یا انگیزه ای برای مشارکت نداشته باشند. لیام آزبورن، شریک مشتری جهانی Flux، بخش مد در شرکت تولید دیجیتال Media Monks، می‌گوید: «من همیشه از نوآوری حمایت می‌کنم و به شدت به وعده دموکراتیک بودن تجربه‌های دیجیتال اعتقاد دارم، با این حال منتظرم تا ببینم این یکی چقدر دموکراتیک خواهد بود. به عنوان مثال، او می‌گوید: «آیا استعدادهای نوظهور را مورد توجه قرار می‌دهد و برجسته می‌کند یا فقط قرار است تحت سلطه بازیکنان بزرگ باشد؟ مدل‌ها توسط چه کسی و چگونه انتخاب خواهند شد؟ اگر قرار است صرفاً همان چیز را که ما در دنیای واقعی می‌گذرانیم تکرار کند، برای من جالب نخواهد بود.»
او می‌افزاید که صندلی‌های ردیف‌ جلوی دیجیتال و افترپارتی‌های دسترسی محدود، می‌تواند موانعی را برای ورود افراد ایجاد کند که فقط تقلیدی است از همان روش‌های دنیای فیزیکی. «خیلی خوب است قوانینی برای دسترسی دیده شود که اهرم‌های سنتی ثروت یا هم‌جوار با قدرت نیستند. همه فقط در مورد ارزش بسیار عظیم دارایی های دیجیتال صحبت می کنند، و این فقط مربوط به حوزه ای است که درگیری با آن برای افراد معمولی سخت است.»
در حالی که برخی از شرکای تکنولوژی نام چند برند را بدون مدرک موثقی به اشتراک گذاشتند، هنوز هم برندها در اعلام رسمی مشارکت خود مردد هستند. رومگوس می گوید که Al Dente از هیچ کدام از برندهای مشتری خود که مشارکتش را تایید کرده باشد آگاه نیست. «با این حال، ما در طول این رویداد به نوآوری‌های برندها بسیار توجه خواهیم کرد. برای ما بسیار جالب خواهد بود که ببینیم چه طراحان و ذهن های خلاقی از صنعت مد در این ایونت شرکت خواهند کرد.»
حتی اگر مشتریان Al Dente آماده اعلام مشارکت نیستند، Roumegous یادآوری می کند که ممکن است این وضعیت تغییر کند. اخبار جدیدی در این چند هفته‌ی باقی‌مانده قرار است اتفاق بیفتد و فعلا بهتر است منتظر باشیم.

لباس دیجیتالی به جای انتخاب و خرید لباس در نشست های کاری و اجتماعی

پیوند متاورس با دنیای مد و فشن

جهان‌های مجازی از واقعیت افزوده گرفته تا دنیاهای پیشرفته‌تری مانند متاورس روز به روز در حال توسعه و گسترش هستند و صنعت مد نیز از این عرصه دور نمانده و پای لباس‌های دیجیتال به این پلتفرم‌ها باز شده است،در آینده‌ای نزدیک به جای آنکه برای انتخاب لباس به سمت کمد خود برویم تا برای یک تماس یا جلسه ویدئویی آماده شویم، به سمت کمد مجازی خود خواهیم رفت تا یک لباس دیجیتالی انتخاب کنیم.

در دنیای متاورس آواتار نه تنها تجسمی سه‌بعدی از خود شما است و ظاهری مشابه شما دارد بلکه می‌توانید آن را شخصی‌سازی کنید و لباس و کفش و سایر موارد آن را به دلخواه تنظیم کنید.

اواخر ماه اکتبر و زمانی که “مارک زاکربرگ” از تغییر نام برند خود از فیسبوک به متا رونمایی کرد، ویدئویی برای نمایش چشم انداز خود از آینده منتشر کرد که در آن تمام‌ کارهای هیجان‌انگیزی که می‌توان در جهان مجازی متاورس می‌توان انجام داد را به نمایش گذاشت.

حضور کاربران در این دنیای مجازی قرار است از طریق آواتارها انجام گردد و در واقع هر شخص یک حساب کاربری مشخص دارد که به طور معمول علاوه بر نام یک تصویر نیز در این حساب نمایانگر شخص است.

اما اکنون در دنیای متاورس آواتار نه تنها تجسمی سه‌بعدی از خود شما است و ظاهری مشابه شما دارد بلکه می‌توانید آن را شخصی‌سازی کنید و لباس و کفش و سایر موارد آن را به دلخواه تنظیم کنید.کارهای هنر، برگزاری جلسات، تفریح با دوستان همه‌ی این‌ها از مواردی بود که در این ویدئو به چشم می‌خورد.

اما آن چه که نظر را جلب می‌کرد خود زاکربرگ بود که با آواتار کارتونی خود در حالی که شلوار جین، کفش‌های کتانی سفید و یک تی‌شرت سرمه‌ای آستین بلند پوشیده بود اطراف را نشان می‌داد. ظاهری که برای همه‌ی ما بسیار آشناست.

اما اگر به گفته‌ی مارک زاکربرگ در آینده بتوانیم هرکاری که تصور می‌کنیم را انجام دهیم نباید لباس‌های فوق‌العاده‌ای که در کمدهای واقعی اتاقمان نیستند را نیز امتحان کنیم؟ همانطور که خود او در کمد مجازی‌اش در دنیای متاورس لباسی شبیه یک اسکلت و یک لباس فضانوردی داشت.

دنیای مجازی این نوید را می‌دهد که می‌توانید هر کسی که می‌خواهید باشید، بدون هیچ مانعی مثل گرانش، محیط و اقتصاد. می‌توانید شجاع‌تر، زیباتر و ثروتمندتر باشید. سن، وزن و نژاد خود را تعیین کنید و به هر آنچه در دنیای واقعی غیرقابل دسترس است، دست یابید. خواه یک لباس طراحی شده باشد یا جالب‌ترین هودی یا پیراهنی که شکوفا می‌شود و در اطراف شما رشد می‌کند.

در حال حاضر یک مجموعه صنعتی فناوری مد وجود دارد که می‌تواند تمام نیازهای آواتارها را برآورده کند. برندهایی وجود دارند که فقط به صورت دیجیتالی کار می‌کنند و بیشتر از ۱۰۰ مورد از آن‌ها وجود دارد.

برای مثال “DressX” که یک بوتیک مجازی است و در سال ۲۰۱۹ توسط “داریا شاپووالووا”(Daria Shapovalova و “ناتالیا مودنووا”(Natalia Modenova) افتتاح شد “DressX”

راه جدیدی از استفاده از لباس را خلق کرد. راهی که با آن هر کس می‌توانست لباسی که می‌خواهد بپوشد،کاربران می‌توانستند یک شکل ظاهری را خریداری کنند و سپس عکسی از خود بفرستند تا در لباس مورد نظر قرار بگیرد و در نهایت عکس خود را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارند.

بنابراین میل آن‌ها به پوشیدن لباس‌های جدید بدون نیاز به خریدن انبوهی از محصولات فیزیکی رفع می‌شد. این برند لباس‌هایی ارائه می‌کند که شاید در دنیای واقعی پوشیدن آن‌ها امکان‌پذیر نباشد. بازی‌هایی نیز برای طراحی لباس وجود دارند مانند  Drest که امکان استفاده از هزاران لباس دیجیتالی را برای آواتار شما فراهم می‌کنند.

آمار شرکت‌های تولیدکننده‌ی لباس مجازی و دیجیتالی در حال افزایش است و برندهای زیادی در حال حاضر، نسخه‌های دیجیتالی لباس‌های خود را برای جهان متاورس آزمایش می‌کنند.

گوچی، باغ مجازی گوچی را در پلتفرم “روبلاکس”(Roblox) ایجاد کرد و “رالف لارن”(Ralph Lauren) یک فروشگاه برای لباس‌های مجازی ایجاد کرده است.

روبلاکس یک پلتفرم ساخت بازی آنلاین چند نفره است که به کاربران اجازه می‌دهد تا بازی‌های خودشان را طراحی و با دیگر بازیکنان به اشتراک بگذارند و به صورت چندنفره بازی کنند. این پلتفرم میزبان بازی‌های شبکه‌ی اجتماعی است و به‌طور رسمی کار خود را در تاریخ ۲۷ اوت سال ۲۰۰۶ آغاز کرده است.

در سپتامبر سال ۲۰۱۸، شرکت “روبلاکس” اعلام کرد که دارای ۷۰ میلیون کاربر فعال است و  سالانه ۳۰ میلیون کاربر به این بازی اضافه می‌شود. در “روبلاکس” شما می‌توانید آواتار خود را با بیش از ۱۰ هزار لباس و تزئینات طراحی کنید.

در ماه دسامبر سال گذشته شرکت نایک(Nike) نیز در راستای توسعه حضورش در متاورس، شرکت کفش ورزشی مجازی “RTFKT” را به مبلغ نامعلومی خریداری کرد و چندین درخواست برای ثبت نماد بازرگانی امضا کرد که نشان می‌دهد این شرکت در آینده‌ای نه چندان دور کفش و پوشاک مجازی خود را خواهد فروخت.

“جاش گربن”(Josh Gerben)، وکیل علامت‌های تجاری که بیش از شش هزار و ۵۰۰ درخواست علامت‌تجاری ثبت کرده است، می‌گوید که شرکت نایک واقع در اورگن در روز ۲۷ اکتبر چندین درخواست برای ثبت علامت‌های تجاری “NIKE” و “JUST DO IT” و لوگو تیک مانند خود ثبت کرده است.

همچنین به گفته‌ی سی‌ان‌بی‌سی در روز ۲۸ اکتبر چندین درخواست دیگر برای لوگو “Jumpman” و “Air Jordan” نیز ثبت کرده است. به نظر می‌رسد این شرکت قصد دارد از فروش غیر قانونی کفش و البسه مجازی خود در جهان‌هایی مانند متاورس جلوگیری کند و خود پا به این عرصه بگذارد.

در چنین فضاهای مبتنی بر بلاک چین، کاربران می‌تواند زمین مجازی و سایر دارایی‌های دیجیتالی مانند پوشاک برای آواتارها را به عنوان دارایی دیجیتالی معروف به توکن غیرقابل معاوضه (NFT) خریداری کنند،شرکت “RTFKT” که در سال ۲۰۲۰ تاسیس شد، کلکسیون‌های NFT دیگری هم تولید می‌کند.

در این جهان‌های مجازی می‌توان هر لباسی که می‌خواهید را به هر شکلی بپوشید و تنها محدودیتی که وجود دارد این است که آن لباس در چه پلتفرم‌هایی در دسترس است. به طور کلی هر یک از پلتفرم‌ها از فناوری‌های مخصوص به خود استفاده می‌کنند با این حال طراحان مد دیجیتال امیدوارند که بتوان در برخی موارد فایل‌های مربوط به لباس‌ها را در بین پلتفرم‌های مختلف به اشتراک گذاشت.

قیمت این لباس‌ها نیز حائز اهمیت است. برای مثال قیمت هر لباس در پلتفرم DressX بین ۳۰ تا ۱۰۰۰ دلار متغیر است.

محدودیت‌های زندگی اجتماعی که اغلب بر انتخاب مد در دنیای حقیقی حاکم است در دنیای مجازی هنوز وجود ندارد. برخلاف دوران دبیرستان قرار نیست محدود به پوشیدن سبک خاصی باشید و می‌توانید به سادگی یک آواتار بسازید و رنگ پوست، لباس و ظاهر آن را تعیین کنید.

می‌توانید هم گوچی بپوشید و هم رالف لارن. می‌توانید ظاهر یک پری‌دریایی یا شاهزاده را امتحان کنید. اگرچه این موضوع فوق‌العاده به نظر می‌رسد اما می‌تواند باعث اضطراب در انتخاب شود.

از آنجا که ما به طور روزافزون زمان بیشتری در فضای مجازی می‌گذرانیم، آنچه که به عنوان لباس انتخاب می‌کنیم در آینده با توجه به فناوری بلاک چین و ذخیره شدن همه‌ی داده‌ها در آن، ممکن است برای ما عواقبی به همراه داشته باشد.

بلاکچین سیستمی برای ثبت و ذخیره داده‌ها است. این داده‌ها می‌تواند تراکنش بانکی، اسناد مالیکت، پیام‌های شخصی و سایر اطلاعات را در بر بگیرد. ویژگی بلاکچین این است که کار ذخیره این داده‌ها بدون نظارت مدیر یا صاحب امتیاز مرکزی انجام می‌شود و نمی‌توان با تخریب نقطه مرکزی، داده‌های ذخیره شده را تحریف یا نابود کرد.

“ایان راجرز” مدیر ارشد شرکت “Ledger” که کیف پول‌های سخت‌افزاری رمزنگاری شده تولید می‌کند، می‌گوید: در حال حاضر همه‌چیز آزمایشی است. ما در عصر طلایی هستیم و همه‌چیز به سرعت در حال توسعه است.

این حقیقت وجود دارد که اولین مواجهه بسیاری از مردم با دنیای مجازی از طریق بازی بوده است که اغلب فرد در آنها در قالب یک نینجا یا موجودی کوچک مثل خرگوش یا سایر موجودات به نقش‌ آفرینی می‌پردازد. لباس پوشیدن در دنیای متاورس مانند داشتن عروسکی دیجیتالی از خودتان است. با این تفاوت که این عروسک از شما جدا نیست و خود شما هستید و دیگران شما را با همین ظاهر می‌بینند بنابراین باید پیش از انتخاب لباس خوب فکر کنید.

همه‌ی ما تجربه‌ی امتحان کردن فیلترهای مختلف را در فضاهای مجازی مثل اینستاگرام داشته‌ایم. فیلترهایی که واقعیت چهره افراد را تغییر می‌دهند. مد مجازی نیز برای چنین پلتفرم‌هایی ابتدا ایجاد شد.

متاورس جهانی است که می‌توانید در آن شبیه به واقعیت ظاهر شوید و یا رویاهایتان را به واقعیت تبدیل کنید. اما اینکه در فضاهای مجازی برخی از محدودیت‌های زندگی واقعی وجود ندارد  به این معنا نیست که این جهان عاری از پیش‌فرض‌هایی است که افراد با آن به تحلیل شخصیت دیگران می‌پردازند. در حقیقت در نبود سایر نشانه‌ها مانند حرفه، در جهان مجازی لباس‌ها اهمیت بیشتری پیدا می‌کنند،در جهان مجازی متاورس آنچه که شما می‌پوشید نمایانگر هویت بصری شما و اولین سیگنال‌های نشان‌دهنده سلیقه‌های مشترک است.

طراحی لباس در جهان‌های مجازی محدودیت‌های فیزیکی دنیای واقعی را نخواهد داشت و طراحان می‌توانند هر آن چه که تصور می‌کنند را خلق کنند،اما علاوه بر گسترده بودن طراحی‌ها، مزایای دیگری نیز وجود دارند که باعث تفاوت لباس‌های مجازی و واقعی می‌شوند از جمله این مزایا می‌توان به کاهش ضایعات و حفظ بهتر محیط زیست اشاره کرد،تولید پوشاک دیجیتال باعث صرفه‌جویی سالانه ۳۳۰۰ لیتر آب می‌شود این میزان آب برای مصرف خوراکی یک نفر برای ۳.۵ سال با مصرف روزانه دو لیتر کافی است.

علاوه بر آن این فرآیند باعث کاهش تولید دی‌اکسید کربن تا ۹۷ درصد می‌شود. از دیگر مزایای استفاده از این چنین لباس‌هایی تولید ضایعات کم است زیرا به طور فیزیکی لباسی وجود ندارد که در طول زمان فرسوده شده و نیاز به دور انداختن و دفع آن به عنوان یک زباله باشد.

متاورس

یکی از دلایل آن می‌تواند این باشد که مد دیجیتال شما را محدود نمی‌کند،شما می‌توانید لباس‌هایی را بر تن کنید که امکان پوشیدن آنها در دنیای واقعی وجود ندارد و یا مکان مناسبی برای استفاده فیزیکی از این نوع لباس‌ها وجود ندارد. می‌توانید هر لباسی را در هر آب و هوایی بپوشید،برای انتخاب لباس دیجیتال نیازی به در نظر گرفتن گرم، سرد، بارانی یا آفتابی بودن هوا نیست.

برای تمام اندازه‌ها لباس وجود خواهد داشت. فارغ از استفاده از آواتار و شخصی‌سازی آن، اگر تنها بخواهید یک لباس را با ظاهر طبیعی خود امتحان کنید دیگر نیازی به در نظر گرفتن اندازه و سایز نیست. تمام این لباس‌ها اندازه‌ی شما خواهند بود فرقی نمی‌کند چه وزن یا چه قدی دارید.

علاوه بر آن برخی از لباس‌ها را نمی‌توان چندین بار در زندگی روزمره بر تن کرد بنابراین آیا ارزش دارد که برای پوشیدن تنها یک بار یک لباس پول خرج کنید؟ اما پوشیدن آن بدون خریدن هزینه‌ای بر محیط زیست و زمین نخواهد گذاشت. شما می‌توانید لباس‌هایی که می‌خرید را در جهان‌های مجازی بپوشید و پس از آن زمانی که آن‌ها را نیاز نداشتید بدون تغییر و فرسوده شدن به دیگران بفروشید.

با این حال از آنجا که هنوز درصد کمی از افراد مفهوم این فضاها، لباس‌های مجازی و مزایای آن‌ها را درک کرده‌اند، اگرچه پذیرفته شدن این موضوع در میان جوامع نیازمند صرف زمان بیشتر و آشنایی با چنین پلتفرم‌هایی است اما با پیشرفت فناوری بیشتر مردم روزی پای به این جهان‌ها خواهند گذاشت و خواه و ناخواه مفاهیمی مانند لباس‌های مجازی را خواهند پذیرفت.

واقعیت مجازی از گذشته تاکنون راه درازی را پیموده است با این حال ایجاد دنیاهای دیجیتالی پیشرفته‌تر نیازمند اتصال پایدارتر و بهتر با تلفن همراه است موضوعی که شاید اینترنت G5  قادر به حل آن باشد.

پلتفرم‌های مجازی در حال حاضر وجود دارند و افراد برای برگزاری جشن‌ها، تولد و حتی مراسم عروسی از آن استفاده می‌کنند اما برای رسیدن به آنچه که مارک زاکربرگ در ویدئوی خود ترسیم می‌کند باید بیشتر منتظر بمانیم اما پوشیدن لباس‌های متفاوت و عجیب در پلتفرم‌های مختلف امروزه رویای دور از دسترسی نیست.

متاورس دنیای بیکران کسب و کار مجازی

متاورس از دو قسمت متا به معنای ماورا و ورس به معنای دنیا تشکیل شده و معنای تحت الفظی این واژه دنیای ماورا است

متاورس دنیای بیکران کسب و کار مجازی

متاورس یک دنیای مجازی است که فضای ایجادشده در آن تجربه کاملاً متفاوتی برای کاربر رقم می زند. در واقع در Metaverse با بهره‌مندی از فناوری‌های واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و واقعیت ترکیبی که ترکیبی از این دو فناوری محسوب می‌شود، دنیایی برای کاربران خلق می‌شود که کاربران در آن می‌توانند ملک بخرند، بازی کنند و با نسخه‌ای مجازی از سایر افراد که آواتار نام دارند بدون هیچ گونه محدودیت و مشکلی ارتباط و تعامل برقرار کنند و از حضور در کنار آن‌ها لذت ببرند.

متاورس شبکه‌ای گسترده از جهان‌ها و شبیه سازی‌های سه بعدی پایدار است که به صورت آنی و لحظه به لحظه پردازش می‌شوند که در آن هویت اشخاص،‌اشیای فیزیکی، تاریخ بشر و حتی سیستم‌های پرداختی پیوستگی خودشان را حفظ می‌کنند،این مجموعه می‌تواتند همزمان تعداد زیادی از افراد را به صورت مجازی در خود جای دهد بدون آن که لازم باشد این افراد در یک مکان فیزیکی حضور داشته باشند.

مارک زاکربرگ که با تغییر نام فیسبوک به متا تلاش کرده رنگ و بویی جدی‌تر به این دنیا بدهد، تعبیری ساده‌تر از متاورس را ارائه می‌کند :متاورس مجموعه‌ای از فضاهای مجازی محسوب می‌شود که می‌توان در آن‌ها  افرادی را که در یک فضای فیزیکی در کنار یکدیگر نیستند، گرد هم جمع  و بین آنها رابطه برقرار کرد.

واژه متاورس برای نخستین بار در رمان علمی تخیلی سقوط برف‌(Snow crash)‌اثر نیل استیونسن (Neal Stephenson)‌که در سال ۱۹۹۲ نوشته شده،‌ ابداع و بیان شده است. در این رمان انسان‌ها به‌عنوان آواتارهای قابل‌برنامه‌ریزی با یکدیگر و‌همچنین با عامل‌های نرم‌افزاری در یک محیط مجازی سه‌بعدی که در حقیقت استعاره‌ای از دنیای حقیقی است،‌تعامل برقرار می‌کنند،در حقیقت استیونسن از این واژه برای توصیف نسل جدیدی از اینترنت بر پایه واقعیت مجازی استفاده کرده است.

محدودیتی برای حضور افراد مختلف در متاورس نیست و هر کس می‌تواند آزادانه و در هر زمانی و از هر مکانی که می‌خواهد،‌در آن حضور پیدا کند،در حقیقت کاربران متاورس با محتوا و تجربه‌ای که ارائه می‌دهند،‌این دنیای مجازی را می‌سازند و در واقع Metaverse بین آن‌ها به اشتراک گذاشته می‌شود.

ورود به‌این دنیای مجازی حتی با‌گوشی هم امکان‌پذیر است و‌می‌توان با استفاده از اپلیکیشن موبایل Sensorium Galaxy از برخی قابلیت‌های حضور در متاورس با استفاده از گوشی بهره‌مند شوید.

توسعه‌دهندگان این اپلیکیشن آواتارهایی با‌استایل و شخصیت‌های متفاوت ایجاد کرده‌اند که با استفاده از هوش مصنوعی کنترل می‌شوند،‌کاربران می‌توانند از طریق ویدیوهای تعاملی یا‌چت کردن با آن‌ها ارتباط برقرار کنند،این آواتارها با برخورداری از قابلیت‌های هوش مصنوعی پیشرفته حتی می‌توانند در مورد موضوعات پیچیده بحث کنند و با انسان وارد مباحثه‌ای طولانی و بدون محدودیت شوند.

آواتارهای ایجاد شده در این اپلیکیشن قابلیت انجام برخی از حرکات نیز را دارند و شما می‌توانید با بهره‌مندی از فناوری واقعیت افزوده، آن‌ها به دنیای واقعی نیز بیاورید و با آن‌ها محتواهای جالبی بسازید؛ البته لازم به ذکر است برای کسب تجربه واقعی فراگیر متاورس و غرق شدن در آن، ابزاری مثل هدست واقعیت مجازی و عینک هوشمند واقعیت افزوده نیز داشته باشید.

برای کسب تجربه واقعی از متاورس ابتدا باید ابزاری مثل هدست واقعیت مجازی، عینک هوشمند واقعیت مجازی و اینترنت پرسرعت را در اختیار داشته باشید. برای ورود به محیط دنیای متاورس، خرید زمین در آن و انجام معامله در آن باید مراحلی را طی کنید که به شرح زیر هستند:

انتخاب یک پلتفرم متاورس مثل پلتفرم‌های The Sandbox یا Decentraland

انتخاب یک کیف پول رمز ارز یا سخت‌افزاری (در صورت تمایل برای انتخاب کیف پول دیجیتال می‌توانید از یک کیف پول دیجیتالی مبتنی بر مرورگر یا کیف پول موبایل استفاده کنید؛ در صورت انتخاب کیف پول مبتنی بر مرورگر با مشکلات کمتری مواجه می‌شوید؛ البته مسلماً کیف‌های پول دیجیتال سخت‌افزاری امنیت بیشتری دارند)

ایجاد کیف پول: در هنگام ایجاد کیف پول پس از ایجاد حساب کاربری و وارد کردن رمز عبور موردنظر خود، ۱۲ کلمه به شما نمایش داده می‌شود که باید آن‌ها را یادداشت و در مکانی امن نگهداری کنید. در صورت فراموشی رمز عبور تنها راه دسترسی مجدد به کیف پولتان وارد کردن این کلمات است.

متصل کردن کیف پول به بازار پلتفرم انتخاب‌شده: برای انجام این کار نیز باید یک حساب کاری در بازار مجازی پلتفرم موردنظر خود ایجاد کنید. پس از ایجاد حساب کاربری باید آدرس ایمیل و نام مستعار خود را نیز وارد کنید.

انتقال رمزارز: پس از متصل کردن کیف پول رمز ارز به بازار پلتفرم متاورس، باید یکی از رمزارزهای دیجیتالی موردپذیرش پلتفرم موردنظر خود را خریداری و به کیف پولتان منتقل کنید. معمولاً در صرافی‌های رمزارز آنلاین نحوه انتقال ارز خریداری‌شده به کیف پول توضیح داده شده است. در غیر این صورت با جستجویی ساده در اینترنت می‌توانید با نحوه انجام این کار آشنا شوید.

خرید زمین:‌پس از خرید ارز دیجیتالی و انتقال آن به کیف پول‌تان، به‌راحتی می‌توانید قطعه زمین دیجیتالی موردنظرتان را از روی نقشه پلتفرم انتخاب کنید و آن را بخرید

ایجاد آواتار: برای ایجاد آواتار می‌توانید از وب‌سایت ساخت آواتار سه‌بعدی spatial استفاده کنید. برای استفاده از خدمات این وب‌سایت تنها کافیست یک حساب کاربری در آن ایجاد کنید و سپس با گرفتن عکسی باکیفیت از خود در شرایط نوری مناسب، آواتار باکیفیتی برای خودتان ایجاد کنید. سپس پلتفرم هوش مصنوعی وب‌سایت به آواتار شما جان می‌بخشد و به این صورت نسخه‌ای مجازی از شما ایجاد می‌کند.

لازم به ذکر است شما می‌توانید ظاهر آواتارتان را درست مطابق میل‌تان سفارشی‌سازی و لباس دلخواه برای او ایجاد کنید. جالب است بدانید که با ورود به دنیای متاورس می‌توانید از تفریحات سرگرم‌کننده‌ای مثل شرکت در رویدادها و کنسرت‌های مجازی و انجام بازی‌های متاورس لذت ببرید.

کاربردهای متاورس

  • پزشکی و سلامت
  • علمی و آموزشی
  • آموزش
  • بازی و سرگرمی
  • گردشگری
  • نظامی
  • فروش املاک
  • تربیت نیروی انسانی ماهر
  • مد

فعالان عرصه مد می‌توانند با طراحی لباس‌های مجازی یا آیتم‌های مجازی مورداستفاده برای سفارشی‌سازی ظاهر آواتارها در قالب مجموعه NFTها، درآمد خوبی به دست آورند.

پلتفرم‌های آموزش مجازی و آنلاین می‌توانند به بستر خوبی برای درآمدزایی تبدیل شوند؛ زیرا هر فردی از فضای آموزشی شخصی‌سازی‌شده بر اساس نیازهای خود و همچنین امکان بالا بودن میزان تعامل در چنین فضایی، استقبال می‌کند و حاضر است برای بهره‌مندی از آن هزینه کند.

توجه ویژه به توانایی‌های بالقوه متاورس در حوزه تجارت، گردشگری مجازی و بازی نیز می‌تواند درآمد سرشاری را به ارمغان بیاورد؛ زیرا هدست‌های واقعیت مجازی و عینک‌های واقعیت افزوده که استفاده از آن‌ها برای کسب تجربه واقعی دنیای متاورس ضروری است، گجت‌های گران‌قیمتی محسوب می‌شوند و فروش آن‌ها درآمد زیادی را به دنبال دارد.

هجوم برندهای جهان برای حضور در متاورس؛ از فراری تا نایکی

هرچند مفهوم متاروس برای اینترنت هنوز فاصله زیادی تا تحقق دارد، اما برندهایی مانند فراری و نایکی برنامه‌های خود برای ورود به دنیای متاورس و NFT را اعلام کرده‌اند تا از این عرصه عقب نمانند.

به گزارش« نبض فناوری» گفته می‌شود که متاورس یا نسخه واقعیت مجازی اینترنت در نهایت جایگزین شبکه وب امروزی خواهد شد و همین امر هیاهو یا اشتیاق زیادی را برای ارائه کالاهای مجازی توسط برندهای مختلف به وجود آورده است. از طرفی دیگر، برخی دنیاهای مجازی، مانند بازی‌های Fortnite و Minecraft یا پلتفرم Roblox هم اکنون به صورت عمومی در دسترس کاربران قرار دارند.

حوزه مُد در این زمینه پیشرو بوده است و هم اکنون برند ژاپنی یونیکلو (Uniqlo) برخی لباس‌های دیجیتال را در بازی Minecraft یا شرکت کالاهای لوکس فرانسوی بالینسیاگا (Balenciaga) برای بازی Fortnite لباس یا کفش‌های کتانی عرضه کرده است.

همچنین طراحان نیز در حال ورود به حوزه جدید NFT یا توکن‌های غیر قابل تعویض هستند و اقلام دیجیتالی منحصر به فردی مانند نقاشی یا انیمیشن را از این طریق به فروش می‌رسانند. «کریستینا ووتن» معاون مشارکت Roblox می‌گوید: این یک فرصت بسیار بزرگ برای برندهایی محسوب می‌شود که زودتر وارد این حوزه خواهند شد و می‌توانند در مقیاس جهانی، حضور دائمی خود را ایجاد کنند.

Video Player

متاورس یا فرا جهان تازه‌ترین واژه‌ و مفهومی است که تخیل صنعت فناوری جهان را به خود جلب و مشغول کرده است، این تخیل بی‌انتها فضای نو و دنیای جدیدی را برای ما طراحی کرده است

متاورس میزبان برندهای بزرگ مد و لباس

تصور کنید که اینترنت زنده شده یا دست‌کم به صورت سه بُعدی ارائه شده است. در این صورت یک «محیط مجازی» شکل می‌گیرد که می‌توانید به جای تماشای آن روی صفحه نمایش، وارد آن بشوید.

بدین ترتیب، با دنیایی از بخش‌های مجازی بی‌پایان و به هم پیوسته مواجه می‌شوید که در آن افراد می‌توانند با استفاده از هدست‌های واقعیت مجازی، عینک‌های واقعیت افزوده، برنامه‌های گوشی‌های هوشمند و یا سایر ابزارهای مشابه یکدیگر را ملاقات کنند، با هم درس بخوانند و کار و بازی کنند. این دنیای جدید همچنین جنبه‌های دیگر زندگی برخط (‌آنلاین) مانند خرید و فعالیت در رسانه‌های اجتماعی را نیز در بر می‌گیرد.

در واقع با اتصال و تجمیع جنبه‌های برخط در یک جهان یکپارچه مجازی، انسان‌ها قادر خواهند بود که زندگی مجازی خود را به همان شیوه زندگی فیزیکی خود ادامه دهند، مثلا به یک کنسرت مجازی و یک سفر آنلاین بروند، اثر هنری مجازی خلق کنند، یا از نمایشگاه این گونه آثار هنری بازدید کنند و در جریان خرید یک لباس دیجیتال آن را امتحان کنند.

همچنین در جریان دورکاری، همکاران فعال در یک شرکت می‌توانند به جای دیدن و شنیدن یکدیگر با استفاده از تماس‌های صوتی و تصویری با هم در یک دفتر مجازی کار کنند و از حضور یکدیگر بهره‌مند شوند،فیس‌بوک نرم‌افزار ایجاد اتاق‌کارهای مجازی را به نام هاریزون ورک‌رومز (Horizon Workrooms) راه‌اندازی کرده که با استفاده از هدست‌های واقعیت مجازی موسوم به اوکیولس (Oculus) که حدود ۳۰۰ دلار قیمت دارد، قابل اجراست.

شرکت‌های فیس‌بوک،مایکروسافت و اِن‌ویدیا (Nvidia)‌ در حوزه متاورس فعال شده،  نیز وارد فرا دنیا شده‌اند ولی هنوز نحوه اتصال بسترهای برخط ( پلتفرم‌های آنلاین) شرکت‌های فناوری شناسایی نشده است،چرا که متاورس یک فضای یکپارچه مجازی است شرکت‌های فعال در آن ناگزیرند که در مورد استاندارد مشخصی برای ارائه فضاهای زیر مجموعه فرا جهان به توافق برسند.

مارک زاکربرگ، بنیانگذار و مدیرعامل فیسبوک که اخیرا نام این شرکت را به «متا» تغییر داده، معتقد است که متاورس نسل بعدی اینترنت است که با افزایش مشارکت شرکت‌ها پیشرفت زیادی خواهد داشت و بخش بزرگی از اقتصاد دیجیتال را از آن خود خواهد کرد.

طبق اعلام رسمی The Sandbox، شرکت Gucci در حال ساخت یک فروشگاه مجازی آنلاین در این دنیای مجازی است. در این فروشگاه،‌آیتم‌های مد و لباس متاورسی ساخته شده توسط طراحان Gucci برای خرید، مالکیت و استفاده در دنیای Sandbox در دسترس کاربران قرار خواهد گرفت.

The Sandbox یک متاورس مجازی بر بستر اتریوم است که کاربران می‌توانند دنیای مجازی خود را بسازند و از آن درآمدزایی کنند.

گوچی مقدار نامعینی زمین در سندباکس خریداری کرده است و فروشگاه لباسی تعامل پذیر را با همکاری سندباکس و مبتنی بر Gucci Vault توسعه خواهد داد،Gucci Vault یک فضای آزمایشی طراحی شده توسط آلساندرو میچل                  Alessandro Michele رئیس خلاق گوچی، است که محتوی پروژه‌های متاورسی این برند است،‌Gucci Vault شامل پروژه‌های NFT  و سرور دیسکورد این برند می‌شود.

گوچی اطلاعات زیادی پیرامون این دنیای مجازی ارائه نکرد ولی در سرور دیسکورد خود اعلام کرد که در حال کار روی خلق تجربه‌ای سه بعدی در سندباکس است. این برند مد و فشن لوکس ایتالیایی حالا به جمع شرکت‌هایی مثل آدیداس، Warner Music و Bored Ape Yacht Club که در حال ساخت دنیای مجازی اختصاصی خود در متاورس هستند، پیوسته است.

ماه گذشته شرکت آدیداس و پرادا همکاری خود برای ارائه کلکسیون Adidas برای Prada Re-Nylon را در متاورس، اعلام کردند. گوچی با فیلم Aria اختصاصی خود که در حراج Christie عرضه شد، اولین کمپانی لوکس جهان بود که یک NFT عرضه می‌کند.

متاورس

در حالی که برندهای لوکس پوشاک در حال قدم گذاشتن به دنیای متاورس هستند، این فضا درهای خود را به روی سازندگان کوچک‌تر هم باز کرده است

متاورس

یک طراح لباس دیجیتال ۲۸ ساله در حال کسب درآمد بسیار بالایی از بزرگ‌ترین پلتفرم متاورس در آسیا است.

پلتفرم زپتو (Zepeto) مستقر در کره‌جنوبی نزدیک به یک چهارم میلیارد کاربر دارد و برنامه آن به افراد اجازه می‌دهد تا آواتارها یا نمایش‌های دیجیتالی خود را ایجاد کنند، اما این آواتارها به لباس نیاز دارند و بیش از ۱.۶ میلیارد کالای مد مجازی در زپتو فروخته شده است.

متاورس

یکی از شناخته‌شده‌ترین کاربران در دنیای مد این پلتفرم، «مونیکا لوئیس»، یک زن کانادایی معروف به «مونیکا کوین» است که لباس‌های دیجیتالی را طراحی و می‌فروشد.

بر اساس گزارش منتشر شده در بی‌بی‌سی، لوئیس را یک داستان بسیار بزرگ در متاورس برجسته کرد. او می‌گوید، از طریق آواتار زپتو خود حقوق شش رقمی چشمگیری دریافت می‌کند.

لباس‌ها و سایر اقلام لوئیس با واحد پول دیجیتالی زپتو به نام زِم (Zem) به فروش می‌رسند و قیمت هر کدام از محصولات او یک تا پنج زم است. ۵۰۰۰ زِم ۱۰۶ دلار ارزش دارد.

لوئیس به بی‌بی‌سی گفت: لباس‌هایی هستند که نمی‌توانم در زندگی واقعی بپوشم، اما در دنیای دیجیتال متاورس، می‌توانم همه آنها را بخرم،فکر می‌کنم این یکی از عوامل مهم است که چرا من واقعاً به این موضوع کشیده شده‌ام.

زپتو ۳ سال پیش شروع به کار کرد و ماه گذشته ارزش آن به یک میلیارد دلار در دور سرمایه‌گذاری رسید،در زپتو که حدود ۷۰ درصد از کاربران آن خانم‌ها هستند، برخی از غول‌های مد جهان نیز حضوری جدی دارند.

لباس متاورسی

این استارت آپ،‌لباس خود را به‌گونه ای معرفی می‌کند که در بازي‌های ویدیویی و چه در متاورس پوشندگانش غرق شوند و یا به آنها اجازه می دهد، گلوله خوردن و یا وزش باد را احساس کنند

لباس متاورسی

بسیاری از شرکت ها در نمایشگاه CES 2022 توجه مخصوصى به حوزه متاورس داشتند و محصولاتی مرتبط با این موضوع را ارائه کرده اند.

بسیاری از شرکت ها برای همسویی با متاورس گجت های عجیب و غریبی ارائه کرده و هدست های واقعیت مجازی، عینک های واقعیت افزوده و وسایل دیگر را به نمایش گذاشته اند.

در این میان اما یک استارت آپ اسپانیایی به نام Owo، گجتی پوشیدنی را به لاس وگاس آورده که دنیای متاورس را واقعی تر جلوه می کند. این استارت آپ، لباس متاورسی خود را به گونه ای معرفی می کند که میتواند پوشندگانش را غرق کند؛ چه در بازی های ویدیویی و چه در متاورس. این ژاکت به آنها اجازه می دهد، گلوله خوردن و یا وزش باد را احساس کنند. آن ها حتی قادرند کسی که بازوی شان را می گیرد احساس کنند و یا حس در آغوش گرفتن یکی از عزیزان را با این گجت پوشیدنی تجربه کنند.

این ژاکت تنگ دارای نوارهایی است که به پوست می چسبند و حسگرهایی دارد که با اپلیکیشن موبایل همگام می شوند. پیش از استفاده از هدست واقعیت مجازی( VR)، کاربر میتواند شدت هر حس را انتخاب کند.

خوسه فیورتس مدیرعامل استارت آپ Owo در حالیکه این ژاکت را امتحان میکرد ، بیان کرد:« مأموریت ما تبدیل فضای مجازی به واقعیت با پوسته دوم است؛ افزودن حس لامسه در متاورس یا بازی های ویدیویی.»

لباس متاورسی این استارت آپ با قیمتی کمتر از ۴۵۰ دلار در اواخر امسال به بازار می آید. آینده علمی تخیلی با توجه به نبود لباس های کامل و هدست های راحت برای تجربه های شبیه سازی شده یا خدمات اینترنت پرسرعت فراگیر برای مدیریت چنین جریان های داده ای، بسیار دور بنظر می رسد.

در دنیای متاورس، توکن های غیرقابل تعویض که از فناوری بلاک‌چین برای تایید مالکیت دارایی های دیجیتال استفاده می کنند به مد دیجیتال امکان درآمدزایی گسترده‌تری را داده اند

لباس مد روز به سبک متاورس

در آینده نزدیک به جای باز کردن درب کمد به منظور انتخاب لباس مناسب برای یک تماس تصویری، ممکن است به کمد لباس مجازی خود مراجعه کرده تا یک لباس دیجیتال سه بعدی رندر شده را برای پوشیدن انتخاب کنید.

حداقل، این همان چیزی است که برخی از افراد حاضر در فضای مد و فناوری روی آن سرمایه گذاری کرده زیرا کسب و کارهای بیشتری حضور در دنیای “مد دیجیتال” را مد نظر قرار داده اند.

آنها روی این مساله حساب باز کرده اند که استفاده از لباس های دیجیتال تنها به تماس های تصویری محدود نخواهد بود و در نهایت در تمام جهان متاورس، مفهومی که جهان مجازی را به جهان واقعی پیوند می دهد، در بازی ها، در رسانه های اجتماعی، و در نهایت شاید با کمک عینک های واقعیت افزوده در جهان واقعی روی بدن افراد دیده شوند.

لباس مد به سبک متاورس،اخبار تکنولوژی،خبرهای تکنولوژی

لباس پوشاندن به شخصیت های دیجیتالی موضوع جدیدی نیست و از نمونه هایی مانند شخصیت های پیکسلی دالز (Dollz) در اوایل دهه ۲۰۰۰ تا خرید لباس های دیجیتال در بسترهای امروزی وجود داشته اند. صنعت بازی های ویدیویی طی سال های اخیر با معرفی لباس یا پوسته ها در بازی هایی مانند اُورواچ (Overwatch) و فورتنایت (Fortnite) توجه ویژه ای به مد دیجیتال داشته و از این طریق درآمد میلیارد دلاری کسب کرده است.

برخی از بازیگران بزرگ در دنیای مد سرمایه گذاری روی بازار گیمینگ را آغاز کرده و به عنوان نمونه شرکت لویی ویتون در سال ۲۰۱۹ پوسته هایی را برای بازی لیگ آو لجندز (League of Legends) طراحی کرد، و شرکت های نایکی و رالف لورن طی سال جاری میلادی لوازم جانبی آواتار را از طریق بستر جهان مجازی روبلاکس (Roblox) ارائه کردند.

خارج از محیط های گیمینگ، توکن های غیرقابل تعویض (NFTs) که از فناوری بلاک‌چین برای تایید مالکیت دارایی های دیجیتال استفاده می کنند به مد دیجیتال امکان درآمدزایی گسترده‌تری را داده اند. به عنوان نمونه، پاییز امسال، مجموعه توکن غیرقابل تعویض دولچه اند گابانا به قیمت ۱۸۸۵٫۷۱۹ اتریوم به فروش رسید که در آن زمان معادل با ۶ میلیون دلار بود.

لباس مد به سبک متاورس،اخبار تکنولوژی،خبرهای تکنولوژی

به طور همزمان، بحث در مورد جهان های مجازی و توسعه آنها به واسطه همه‌گیری بیماری کووید-۱۹ و دورکاری تسریع شده اند. در همین راستا، تغییر نام فیسبوک به “متا” توجهات بیشتری را به سمت این حوزه جلب کرده است.

مارک زاکربرگ، بنیانگذار و رئیس فیسبوک، طی یکی از سخنرانی های خود در کنفرانس کانکت ۲۰۲۱ به این نکته اشاره داشت که در متاورس دارای یک کمد لباس مجازی برای مناسب های مختلف خواهیم بود.

بدون برگزاری نمایش های لباس در سال گذشته، طراحان مد مجبور شدند تا در نحوه معرفی و ارائه لباس های خود خلاقیت بیشتری به خرج دهند. برند حنیفا (Hanifa) نمایشی دیجیتالی برگزار کرد که در آن به جای استفاده از مدل های انسانی از پیکرهای بدون سر شناور که رندرهای سه بعدی لباس های جدید را به تن داشتند، استفاده شده بود. طراحان چینی شو ژی، آندرا جیاپی لی و رودریک وانگ نیز طی هفته مد شانگهای مجموعه های خود را از طریق یک نمایش مجازی واقعیت افزوده ارائه کردند.

به گفته کارینا گرنت، هم بنیانگذار بازار مد ان‌اف‌تی The Dematerialised، به واسطه شرایط ایجاد شده، برندها متوجه شدند که برای فروش مجموعه های خود در سال ۲۰۲۰ باید نمایشگاه های دیجیتال و نمایش های مد دیجیتال را بکار بگیرند.

بر همین اساس، مصرف کنندگان با روش های جدیدی برای مشاهده لباس هایی که به صورت دیجیتالی ارائه شده بودند، مواجه شدند.

موج نخست از بازارهای مد دیجیتال خیلی سریع از راه رسیدند که از آن جمله می توان به سایت های Replicant، The Dematerialised و DressX اشاره کرد. همچنین، اسنپ‌چت این امکان را برای کاربران فراهم کرده است تا از طریق واقعیت افزوده لباس های دیجیتال را امتحان کنند و اینستاگرام نیز فیلترهای لباس واقعیت افزوده را آزمایش کرده است.

برندهایی مانند گوچی، پرادا، و ربکا مینکوف مشتاقانه وارد این فضا شده و به عنوان نمونه، برند مینکوف نسخه های دیجیتال از جدیدترین مجموعه خود را در سایت The Dematerialised بفروش می رساند. شرکت نایکی نیز به تازگی RTFKT، مجموعه ای فعال در زمینه طراحی آثار مجازی و مجموعه های دیجیتال دیگر، را خریداری کرده است.

لباس مد به سبک متاورس،اخبار تکنولوژی،خبرهای تکنولوژی

جایگزینی برای محصولات واقعی

با توسعه این حوزه، کارینا گرنت سه روش را برای استفاده از لباس های دیجیتال ترسیم کرده است: پوشیدن آنها با کمک فناوری واقعیت افزوده، تجهیز آواتارها، و ایجاد توکن های غیرقابل تعویض برای جمع آوری و معامله که آخرین مورد از قبل در فضای هنر دیجیتال رونق داشته است.

اما چرا باید لباس های واقعی خود را جایگزین کنیم؟ طرفداران مد دیجیتال به این نکته اشاره دارند که بیان خلاقانه نامحدودی از طریق معرفی لباس های دیجیتال وجود دارد که در حال حاضر به لطف پیشرفت و توسعه رندر سه بعدی و فناوری واقعیت افزوده به طور روزافزون شاهد بهبود و ظرافت خود است.

در فروشگاه های دیجیتال مانند DressX، خریداران می توانند لباس هایی با طراحی های مختلف را خریداری کنند که طراحی و دوخت آنها برای یک خانه مد ممکن است به چند روز یا چند هفته زمان نیاز داشته باشد و همچنین از عناصری برخوردار باشند که ساخت آنها در جهان واقعی ممکن نباشد.

افزون بر این، لباس های مجازی برچسب قیمت مقرون به صرفه‌تری را برای برندهای لوکس ارائه می کنند. به عنوان نمونه، شرکت گوچی کفش کتانی دیجیتالی خود را در بهار گذشته با قیمت ۱۲ دلار عرضه کرد.

لباس مد به سبک متاورس،اخبار تکنولوژی،خبرهای تکنولوژی

در این شرایط نیازی نیست هزاران دلار هزینه کنید، اما همچنان می توانید از محصولات یک برند شناخته شده استفاده کنید.

جدا از برند، فروش لباس بدون تولید فیزیکی آن می تواند پر منفعت باشد زیرا مد مجازی بسیار پایدارتر است.

کارمند هستی درآمد نداری؟بایادگیری ارز دیجیتال ماهی ۱۰میلیون پول دربیار

به گفته کارشناسان، این شرایط در حال شکل‌دهی دوباره یک زنجیره تامین کامل است. در همین راستا، هیچ آبی مصرف نمی شود و میزان انتشار دی اکسید کربن محدود است. هیچ لباس نمونه ای ارسال یا بازگردانده نمی شود. هیچ سالن نمایشی واقعی وجود ندارد و هیچ گونه نمونه‌سازی فیزیکی انجام نمی شود.

در حال حاضر، داده های محدودی در مورد تاثیر مد دیجیتال در دسترس هستند اما بنابر گزارش پایداری ۲۰۲۰ DressX، تولید لباس دیجیتال ۹۷ درصد کربن کمتر نسبت به لباس واقعی تولید می کند و ۳۳۰۰ لیتر آب برای هر آیتم صرفه جویی می شود.

لباس مد به سبک متاورس،اخبار تکنولوژی،خبرهای تکنولوژی

آینده ای بهم پیوسته

با ورود بیشتر صنعت مد به جهان مجازی، علاقه به طرح یک خواسته ممکن است در ابتدا از خود فناوری پیشی بگیرد. داشتن یک کمد لباس که می تواند در چندین محیط گیمینگ و همچنین رسانه های اجتماعی و بسترهای دیگر استفاده شود به سازگاری بین تمام این بسترها نیاز دارد. در غیر این صورت، قادر نخواهید بود از کت خز دیجیتال خود که از یک برند مطرح خریداری کرده اید در بسترهای مختلف استفاده کنید.

در حال حاضر، ارتباطی بین بسترهای مختلف وجود ندارد اما در آینده می توان انتظار داشت که شاهد بهم پیوستگی هرچه بیشتر در این زمینه باشیم، جایی که قادر خواهید بود به جهان های مجازی مختلف با آواتار و کمد لباس خود متصل شوید.

برخی از منتقدان تردید دارند که اصلا متاورس وجود داشته باشد اما اگر چنین چیزی شکل بگیرد، دستیابی به متاورس باز با یک کمد لباس واحد به دلایل مختلفی چالش برانگیز خواهد بود که از موارد فنی – اگر برخی جهان های مجازی نیازمند یک کارت گرافیک یا کیف پول رمزارز خاص باشند – تا مسائل گسترده‌تر آی‌پی را شامل می شوند. آیا شرکت های فناوری مایل به اشتراک گذاری فضای متاورس خواهند بود؟

مشخص نیست که شرایط آینده چگونه رقم خواهد خورد، اما برخی از کارشناسان تا اینجای کار در مورد بخش مد خوشبین هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن
ورود
بستن
سبد خرید (0)

هیچ محصولی در سبد خرید نیست. هیچ محصولی در سبد خرید نیست.



واحد پول


fa_IRPersian