تصور کنید پس از ماهها و یا حتی چند سال رفتن و آمدن برای یادگیری رانندگی و سپس، آزمون آیین نامه و شهری دادن، روز موعود فرا رسیده و پستچی با دادن پاکتی که داخل آن، گواهینامهای ست که پس از مدتها چشمتان به جمالش روشن شده و مُهر و امضای نشسته در آن هنوز خشک نشده است به شما سلام میکند و شما هم در مقابل، از آن استقبال گرمی میکنید و از شدت ذوقی که در پوستتان هم نمیگنجد، میخواهید هر چه زودتر، در قامتِ راننده، فرمانِ ماشین را در آغوش بگیرید و در حقیقت، به طور مستقل، پُشت رول بنشینید و دیگر بدون باید و نبایدهای مربی آموزشی تان رانندگی کنید.
حالا که اولِ راه هستید، دوست دارید سوارِ چه ماشینی شوید؟ خود را سوار بر بنز یا بی ام دبلیویی تیره و برق انداخته تصور میکنید یا فکر میکنید هنوز زود است و ترجیح میدهید که رانندگی را با ماشینهای سادهتر شروع کنید تا پس از این که تجربه کسب کردید و به عنوان راننده، به سطح استاندارد و حرفه ای رسیدید، ماشینهای دیگری که مدل و قدرت بیشتری دارند را امتحان کنید؟
این بار فکر کنید شما یک دل نه صد دل عاشق مد و فشن شده اید و به هر دری میزنید که بلکه، یکی از آنها باز شود و بتوانید هرچه سریع تر قدم در این راه بگذارید و به هدفتان دست پیدا کنید.
قطعا اگر با افراد کاربلد و حرفه ای در این زمینه مشورت کنید، اغلب آنها به شما توصیه میکنند که با مطالعه کتاب فشن و مد و سپس، توجه به علاقه مندی و استعدادهای خود میتوانید اصولی و درست درمان در این مسیر پُرفراز و نشیب، اما جذاب قدم بگذارید. به همین دلیل، از همان اول، شما به این فکر میافتید که این کلید طلایی را در قفل کتابهای فشن بچرخانید تا بتوانید از میان آنها، مواردی که برای شروع، مناسب شما هستند را پیدا کنید. به همین دلیل، ما کار را برایتان راحت تر کرده ایم و در این مطلب، به معرفی پنج کتاب میپردازیم که هم شامل کتابهای زبان اصلی فشن میشوند که به زبان فارسی ترجمه شده اند و هم این که از جمله کتاب های مربوط به فشن هستند که نویسندگان فعال در حوزه کتاب های فشن و مد به تألیف آنها پرداخته اند و در همین اول راه، میتوانند تا حد زیادی به شما کمک کنند.
هشت هزار سال تاریخ پوشاک اقوام ایرانی
یکی از کتاب های فشن به زبان فارسی که توانسته محبوبیت زیادی را در میان اهالی صنعت مد و پوشاک پیدا کند، کتاب «هشت هزار سال تاریخ پوشاک اقوام ایرانی» نوشته مهرآسا غیبی از انتشارات هیرمند است که در همان سال ابتدایی انتشارش، برنده ی جایزه کتاب سال ۱۳۸۵ شد و سپس جایزه ی تقدیری کتاب سال ۱۳۸۶ جمهوری اسلامیایران را از آنِ خود کرد. کتاب «هشت هزار سال تاریخ پوشاک اقوام ایرانی»، بیش از ۶۰۰ صفحه و ۱۳ بخش دارد و تاکنون به چاپهای متعددی رسیده است. در این کتاب، شاهد عناوینی چون؛ پوشاک باستانی، اقوام آریایی، قوم پارت، ساسانیان، دوره اسلامی، پوشاک در دوران سامانیان تا ایلخانیان، دوران ایلخانیان، پوشاک در دوره صفویان، افشاریان و زندیان و همچنین پوشاک در دوره ی قاجاریه هستیم.
در بخشی از کتاب نوشته شده است که انسان در آغاز آفرینش نیازی به پوشش تن و سر نداشته است. زیرا بدنش پوشیده از مو بوده؛ ولی در نتیجه ی تکامل و کم شدن موهای روی پوست بدن، که به لحاظ تاثیر اوضاع طبیعی، رخ داده بود، احساس نیاز به پوشاندن تن و سر برای دفاع از خود در مقابل گرما و سرما و سایر عوامل طبیعی در او قوت گرفت.
هنر رنگ ایتن
محال است دستی به هنر، به ویژه هنرهای آمیخته با رنگ و لعاب داشته باشید و کتاب «هنر رنگ ایتن» یا به اصطلاح برخی از هنرمندان، «رنگ شناسی ایتن» نوشته یوهانس ایتن با ترجمه عربعلی شروه را نشناسید چراکه یکی از کتاب های زبان اصلی فشن است و برای آشنایی با رنگ شناسی، کاربرد زیادی دارد.
این کتاب از انتشارات یساولی است و بیش از دویست صفحه دارد و با توجه به این که به مباحث اولیه ای چون فیزیک رنگ، هماهنگی رنگها، دایره ی دوازده گانه رنگ، کنتراستهای هفتگانه رنگ، کنتراست تیره و روشنی، کنتراست سرد و گرم و مکمل، ترکیب رنگ، فرم و رنگ و… میپردازد برای افرادی که مبتدی هستند و میخواهند با مبحث رنگ در فشن و مد آشنا شوند بسیار کاربردی است؛ به طوری که در بخشی از توضیحات کتاب نوشته است که جهان بدون رنگ چه خواهد بود؟ آمیزه ای کِدر و سرد از اشکال عاری از معنای واقعی و در قسمتی از متن آن، به موضوع زوجهای رنگی مکمل اشاره کرده و این طور گفته است:
زرد: بنفش = دانش فروزان: زهد و تقوا
آبی: نارنجی = ایمان متواضعانه: غرور و خودخواهی
قرمز: سبز= مادیگرایی: همدردی و دلسوزی.
فشن
یکی دیگر از کتاب های زبان اصلی فشن که خوشبختانه در فهرست کتابهای ترجمه شده موفق قرار میگیرد، کتاب فشن به نویسندگی ربکا آرنولد و ترجمه منظر محمّدی از انتشارات مشکی است. این کتاب فشن و مد، در سالهای اخیر منتشر شده است و بیش از دویست صفحه دارد که نویسنده در آن، رویکردی جامعه شناسانه به موضوع فشن دارد؛ به طوری که در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است: «فشن نه صرفا لباس است و نه صرفا مجموعه ای ایماژ، بلکه جلوه ای پویا از فرهنگ مادی و بصری است که نقش مهمی در زندگی اجتماعی و فرهنگی ایفا میکند. فشن از بازوهای اقتصادی مهم جهان است، جزء ده صنعت مهم در کشورهای توسعه یافته است. فشن به بدنهای ما و نحوه ی نگاه ما به بدن دیگران شکل میدهد.»
کتاب برندها و طراحان مد و فشن (Fashion Brands and Fashion Designers)
فرقی نمیکند که در ابتدای مسیر فشن هستید و یا موی خود را در این راه سپید کرده اید. موضوع بسیار مهمیکه در این خصوص وجود دارد آشنایی و الهام گرفتن از طراحان و برندهایی است که در تاریخ مد و فشن حرفی برای گفتن داشته اند که این موضوع را میتوان به خوبی در یکی از کتاب های مربوط به فشن، تحت عنوان « برندها و طراحان مد و فشن » مشاهده کرد.
این کتاب فشن و مد، به نویسندگی مرضیههاتف جلیل از انتشارات جمال هنر، نگاه خوب و تازه ای به دنیای فشن و هنرمندان آن دارد که آن ها در طول سالها، آثار فاخری از خود به جای گذاشتهاند. نویسنده در توضیحات این کتابِ بیش از 300 صفحهای، تأکید میکند که بیشتر از بیست و هشت کتاب زبان اصلی را برای پیدا کردن زندگینامه طراحان فشن خوانده است و در ادامه مینویسد:
« این کتاب از دو بخش مجزا تشکیل شده که هر کدام از آنها دارای چارچوب خاصی است. بخش اول به عنوان یک راهنما بر اساس حروف الفبای انگلیسی سازماندهی شده است که ۳۳۸ طراح در زمینه لباس، کیف، کفش و جواهرات که جنبش مد را ایجاد کرده اند، معرفی میکند و در این مجموعه، زندگینامه طراحان مد نیز موردبحث قرار میگیرد و در ادامه به نمایش آثار طراحان در دو قالب تصویری و نوشتاری پرداخته شده است و در بخش دوم این کتاب هم، ۴۸ برند مشهور جهان معرفی شده اند که درواقع،یکی از کامل ترین مجموعههای مد تلقی میشود.»
راهنمای مشاغل هنر – صنعت پوشاک
بدون شک، همه افراد وقتی قصد دارند وارد حوزه ای شوند، اولین چیزی که به آن توجه میکنند و جلوی چشمشان میآید بازار کار آن است. به همین خاطر، میخواهیم کتابی را به شما معرفی کنیم که با مطالعه آن میتوانید در همین ابتدای ورودتان، به اصطلاح، سنگهای این مسیر را با خودتان وا بِکَنید و ببینید آیا مناسب و مطلوب شماست یا خیر؟!. به همین دلیل، یکی از کتاب های فشن که تن خورِ عالی برای این موضوع دارد «راهنمای مشاغل هنر – صنعت پوشاک » نوشته کارول بروان با ترجمه منصوره نیکوکار و ویراستاری سحر موسوی از انتشارات جمال هنر است که ریش و قیچی را دستتان میدهد تا خودتان انتخاب درستی داشته باشید.
در فهرست یازده فصلی این کتاب، عناوینی چون فرصتهای شغلی خلاقانه، فرصتهای شغلی تخصصی و فنی، فرصتهای شغلی مدیریتی و تجاری، فرصتهای شغلی رسانه ای، برنامه ریزی اقدامات شغلی، شغل یابی، آماده سازی مجموعه آثار، فرایند استخدام و جذب نیرو، آغاز به کار در شغل جدید و راه اندازی کسب و کار تجاری را میبینیم که در هر یک از آنها به طور مفصل توضیحهای مربوطه داده شده است و اهمیت این موضوع تا جایی ست که در بخشی از مقدمه ناشر این کتاب فشن و مد نوشته شده است:« طراحان مد تلاش میکنند تا لباسی که طراحی میکنند تابعی از زیبایی و دل انگیزی باشد، آنها باید درنظر داشته باشند که هر نوع لباسی چه مخاطبی دارد و همچنین در چه موقعیتی پوشیده میشود.»