کشمیر:
جدا از نکاتی که در تگ لباسها نوشته شده است، بهتر است پارچه های کشمیر را با دست بشویید. برای حفظ لطافت لباس و محافظت از تاثیرات مواد شیمیایی مختلف آنها را با آب سرد و شامپوی بچه بشویید. توجه داشته باشید حداکثر دوبار در سال لباس های کشمیر شما باید شسته شود نه بیشتر.
هرگز لباس کشمیر خیس خود را از سرشانه بلند نکنید، این کار باعث کشیده شدن و در نتیجه تغییر شکل لباس شما می شود. در واقع لباس خود را تا زمانی که خشک شود به صورت توده کنار هم قرار دهید. لباس خود را روی حوله ای در سطح صافی پهن کنید و به آرامی فشار دهید تا آب آن خارج شود و لباس شما خشک شود. همیشه قبل از جمع کردن لباس خود در پایان فصل لباس خود را بشویید، زیرا بوی عطر، غذا، سیگار و … حشرات را به خود جذب میکند و ممکن است این حشرات به لباس شما آسیب بزنند. زمانی که لباس خود را تمیز کردید آن را در کیسه های پلاستیکی قرار ندهید. در عوض آنها را در کاغذ پیچیده و در کیسه هایی با عطر سدر قرار دهید.
لباس های پشمی (کت ، ژاکت و شلوار):
در طول زمستان ، کت های پشمی را بعد از پوشیدن با یک برس تمیز کنید تا خاک سطحی و پرزهای آن برداشته شود. اورکت پشمی خود را به چوبرخت با استحکام و زخمات بیشتر آویزان کنید تا سنگینی وزن کت باعث کشیدگی لباس از ناحیه سرشانه نشود. این نوع لباس ها را نباید در کمدها و یا فضاهای بسته نگهداشت، زیرا جریان هوا باعث حفظ بافت پارچه میشود. لکه های سطحی را به وسیله قرار دادن (نه کشیدن) آب سرد به وسیله حوله و یا دستمال کاغذی از بین ببرید. همانطور که در رابطه با لباس های کشمیر نیز گفته شد در رابطه با لباس های پشمی نیز باید در پایان فصل تمیز جمع شوند تا حشرات را به خود جذب نکنند. جیب کت ها و شلوارهای پشمی خود را بعد از هر بار پوشیدن خالی کنید تا از ساییدگی و تغییر شکلشان جلوگیری شود. برای شستشوی دستی، از یک ماده شوینده ملایم و آب ولرم استفاده کنید. ۳ تا ۵ دقیقه لباس را خیس دهید سپس با آب سرد آبکشی کنید. برای خشک کردن، لباس را به آرامی فشار دهید و آن را در سطحی صاف بگذارید تا خشک شود. بین شستو و شوی لباس پشمی خود و پوشیدن آن ۲۴ ساعت فاصله بگذارید، زیرا این کار باعث میشود چین و چروک لباس از بین می رود و خاصیت ارتجاعی پارچه باز گردد.
مخمل
در رابطه با پارچه های مخمل همیشه توضیحات لباس را بخوانید. زیرا بعضی از مخمل ها را میتوان به صورت معمول شست اما بعضی دیگر را نه. هرگز لباسهای مخمل را مستقیم اتو نکنید. زیرا روی پارچه اثر گذاشته و بافت پارچه ازبین می رود اگر لباسها را برگردانید میتوانید از بخار اتو برای ازبین بردن چروک های سطحی استفاده کنید یا اینکه لباس را در حمام پر از بخار آویزان کرده تا چروک های آن برطرف شود. مخمل به راحتی آسیب می بینند پس اگر چیزی بر روی آنها ریخته شد باید سریعا خشک شود و اگر لک ایجاد شد طبق دستور عمل روی لباس پاک شود. و برای گرفتن پرزها و آلودگی های سطحی از غلطک پرز گیر استفاده نمایید.
لباسهای ضد آب
بعد از اینکه لیبل لباس را به دقت مطالعه کردید بهترین راه برای مراقبت از لباسهای ضد آب شستن آنها با آب سرد است. از مواد شوینده ملایم استفاده کنید که به لباس شما آسیب نمیزنند وآب روش خشک شویی هست بهترین روش برای شستن لباس های ضد این نوع لباسها را از گرما دور نگه دارید.
چرم مصنوعی
نگهداری از چرم مصنوعی خیلی ساده است. لکهها معمولاً بوسیله یک پارچه نمدار جدا میشوند. لیبل این لباسها را بخوانید اما اغلب آنها را میشود با ماشین لباسشویی شست. هرگز آنها را در خشککن قرار ندهید چرا که گرما ممکن است باعث ذوب شدنشان بشود.
چرم طبیعی
برای محافظت از این نوع چرم کمی باید بیشتر تلاش کنید. لکههای زیادی را میشود با پارچه نمدار جدا کرد هرچند لکههایی مثل: کپک یا جوهر نیاز به صرف وقت بیشتری دارد. برای تمیز کردن این لباسها باید از مواد شوینده مناسب این جنس لباسها استفاده کرد. در نهایت میتوان گفت شستشو و نگهداری لباس چرمی نیازمند رعایت نکات زیادی است.
خز مصنوعی
خز همیشه یک الیاف مصنوعی است که قابل شستشو است اما آستر داخلی این نوع لباس زمستانی اغلب قابل شستشو نیست. یکی از دشمنان اصلی خز استفاده از گرمای زیاد است. لباس خزدار خود را از گرمای مستقیم دور کنید و هرگز برای خشک کردن آن از گرمای زیادی استفاده نکنید.
خز طبیعی
خز طبیعی از پوست خام حیوانات درست میشود و خود یک پروتئین است درست مثل موهای انسان. با این حال باید موقع تمیز کردن آنها حاشیه احتیاط را رعایت کنید. اجازه ندهید خز طبیعی بیش از حد خشک شود چرا که باعث ریختن آن میشود. برای شستشوی خز باید از کمک یک فرد حرفهای بهره بگیرید. اما یک سری نکات روزانه وجود دارند که میتوانند به شما کمک کنند: لباس یا کت خز خود را از یک چوب رختی پهن آویزان کنید تا جلوی خراب شدن ساختار لباس را گرفته باشید. لباسهای خز را درون کیسه لباس انبار نکنید مخصوصاً کیسههای پلاستیکی که لباس نمیتواند درون آن نفس بکشد. خز نیاز به هوا دارد تا جلوی ترک خوردن و خراب شدنش را بگیرد.
وقتی لباس خز میپوشید از عطر زدن و اسپری مو استفاده نکنید. درون اکثر این محصولات، الکل وجود دارد که میتواند لباس را خشک کند. هرگونه روغنی میتواند وارد خز شود و در نهایت آن را فاسد کند. اگر خز بو بگیرد تقریباً غیرممکن است تا از شرش خلاص شد. وقتی برای مدت زمان زیادی یک جا مینشینید کت خز خود را در بیاورید چرا که خز را خراب میکنید. اگر نمیتوانید کت را در بیاورید هر چند وقت یکبار جابهجا شوید تا یک نقطه از کت له نشود. کت را در بیاورید و روی پاهای خود پهن کنید. اگر در یک باران و برف سبک گرفتار شدید به آسانی لباس خود را تکان بدهید تا جای ممکن از آب اضافی خلاص شوید. لباس را در یک اتاق با تهویه مناسب آویزان کنید. از سشوار، خشککن لباس یا هر وسیلهی گرمازای دیگری استفاده نکنید. بعد از اینکه لباس خشک شد خزها را با دست خود پف بدهید از شانه استفاده نکنید.
در پایان میتوان گفت به هر حال لباسها بعد از مدتی خراب و بی استفاده خواهند شد. این لباسها بعد از استفاده مکرر فرسوده، ساییده و تغییر شکل میابند. با این وجود با کمی دقت در نحوه تمیز کردن، رسیدگی و نگهداری لباسهای خود می توانید ماه ها و حتی سال ها از لباس خود استفاده کرده و در کنار صرفه اقتصادی که به همراه دارد محیط زیست اطراف خود را نیز سالم نگه داریم.