آیا تا به حال برایتان پیش آمده است که به عنوان یک طراح لباس، عکاس یا استایلیست بخواهید وارد مجموعه بزرگ و معروفی بشوید و از شما درخواست پورتفولیو کنند؟ یا اینکه بخاطر کامل نبودن پرتفولیوتان مجبور بشوید از اپلای کردن در یک دانشگاه معتبر بگذرید؟
در این بلاگ ما فرصت این را داشتیم که، میزبان خانم «سونیا واحد»، یکی از اساتیدی که در زمینه ساخت پرتقولیو فعالیت دارند باشیم. ایشون متولد ۱۳۶۵ هستند و بعد از فارغ التحصیلی از دانشگاه علم و فرهنگ در رشته «طراحی پارچه»، برای ادامه تحصیل راهی ایتالیا شدند. خانم واحد در حال حاضر مدرس دورههای تفکر خلاق، کالکشن سازی و ساخت فشن پورتفولیو در ایران میباشند. ما نیز در این بلاگ تلاش کردیم سوالاتی که ممکن است در زمینه ساخت پورتفولیو فشن وجود داشته باشد را از ایشون بپرسیم و در اختیار شما قرار بدهیم.
سوال اول، پورتفولیو چیست؟
به زبان ساده میتوان گفت که پورتفولیو، نمونه کار یک طراح لباس است که، برای اپلای کردن یا استخدام در یک مجموعه ساخته میشود.
در حقیقت پورتفولیو، توانایی و مهارتهای یک طراح لباس را نشان میدهد و معیاری برای سنجش و انتخاب است.
یک پورتفولیو طراحی لباس از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
یک پورتفولیو طراحی لباس شامل قسمتهای زیر است:
۱. جلد بیرونی یا کاور پورتفولیو
۲. تحقیقاتی که منجر به انتخاب منبع الهام و کانسپت پروژه شده است.
۳. فهرست (اگر چند پروژه در پورتفولیو وجود داشته باشد، فهرست بندی صورت میگیرد در غیر این صورت الزامی نیست)
۴. مود برد
۵. کالیته پارچه
۶. لوکهای تصویر سازی شده
۷. فلت لباسهای طراحی شده
۸. تصویر لباسهای دوخته شده
نکته
بهتر است پورتفولیو در ابعاد A3 باشد تا بتوان ان را به راحتی حمل کرد؛ همچنین بهتر است تصویر زمینه لوکها، سفید باشد تا تمام توجه بیننده به لباسهای طراحی شده، جذب شود.
از نظر شما تفاوت پرتفولیوی تحصیلی و کاری در چیست؟
پورتفولیو یک ساختار کلی دارد که جزئیات آن با توجه به جایی که قرار است سنجیده شود انتخاب میگردد. اگر قصد داشته باشید پورتفولیو تحصیلی درست کنید باید به معیارهایی که دانشگاه در نظر دارد توجه کنید و اگر میخواهید یک پورتفولیو کاری برای خود بسازید؛ باید متناسب با جایی باشد که قصد دارید در آن مشغول به کار شوید. برای مثال، نمیتوانید پورتفولیو کیف و کفش خود را، به عنوان نمونه کار به مجموعهای که روسری تولید میکند بفرستید و توقع پذیرفته شدن داشته باشید.
آیا پورتفولیو طراحی لباس برای اپلای در همه دانشگاهها و کشورها یک معیار مشخص دارد؟
خیر. هر دانشگاه و کشوری معیارهای خاص خود را دارد که طراح لباس باید بر اساس آنها، پرتفولیو خود را بسازد؛ در غیر این صورت انتخاب نمیشود.
فکر میکنید چه کسانی باید پورتفولیو داشته باشند؟
تمام طراحانی که قصد دارند در سازمانی استخدام شوند یا برای یک دانشگاه اپلای کنند باید پورتفولیو داشته باشند. متاسفانه داشتن پورتفولیو در ایران چندان اهمیت ندارد اما در خارج از ایران بسیار مهم است و اگر طراحی، پورتفولیو نداشته باشد؛ نمیتواند وارد مجموعهای شود
از کجا متوجه شویم دانشگاهی که در نظر داریم، چه معیارهایی برای قبولی پورتفولیو دارد؟
بهترین منبع، سایت آن دانشگاه است؛ که تمام اطلاعات مورد نیاز در آن درج شده است؛ البته برخی از دانشگاهها مانند دانشگاه «پلی تکنیک» ایتالیا، اطلاع خاصی درباره پورتفولیوی مورد قبول خود در اختیار مخاطب نمیگذارند.
تفاوت پورتفولیو طراحی لباس و تصویر سازی در چیست؟
در پورتفولیو طراحی لباس، لوکهای لباس ممکن است بسیار ساده کشیده شده باشند؛ اما در هنر تصویر سازی، جزئیات به صورت کامل در نظر گرفته میشود و لباس ها بسیار به واقعیت نزدیک است.
فکر میکنید برای ساخت پورتفولیو باید به زبان انگلیسی مسلط بود؟
لزومی ندارد یک طراح لباس برای ساخت پورتفولیواش حتما به زبان انگلیسی مسلط باشد، اما بلد بودن آن بسیار کمک کننده خواهد بود.
و سوال آخر، فکر میکنید داشتن پورتفولیو چقدر در آینده کاری یک طراح تاثیر دارد؟
همانطور که گفتم، متاسفانه داشتن پورتفولیو در ایران چندان مهم نیست و بیشتر کارفرماها به این توجه میکنند که طراح با چه مجموعههایی همکاری کرده است. اما باید گفت که داشتن یک پورتفولیو کامل به طراح این فرصت را میدهد تا، مهارتهای خود را به مجموعهها و سازمانهای معروف نشان دهد و شانس خود را در انتخاب شدن بالا ببرد. اما امیدوارم کسانی که وارد حوزه طراحی لباس در ایران میشوند، متوجه اهمیت و ارزش پورتفولیو بشوند و بدانند درست کردن پورتفولیو کاری سخت و زمانبر است که هر طراح لباس باید آن را بلد باشد.