پوشیدن کفشهای نامناسب در کودکی موجب بروز مشکل صافی کف پا میشود.پوشیدن کفشهای نامناسب که امروزه شکلهای فانتزی آن بسیار رایج شده است، در کودکی باعث بروز مشکل صافی کف پا
و متعاقبا پادرد
و کمر درد
میشود. دکتر علیرضا ابراهیم زاده
در همایش بازآموزی شناخت بیماریهای استخوانی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، افزود:کودکان بهدلیل نرمی و انعطاف مفاصل و استخوانها درصورت درست انتخاب نکردن کفش، دچار تغییر ساختار در مچ و کف پا میشوند.
کفش کودک باید از حداقل پاشنه، بند و دیوارههای محکم که پا را محکم نگه دارد، برخوردار باشد و والدین باید از خرید کفشهای پلاستیکی که باعث بروز حساسیت پوستی میشود نیز خود داری کنند. بااشاره به اینکهپا قلب دوم انسان است
کفشهای پاشنه بلند و بسیار نوک تیز که رایج شده است باعث ایجاد و تشدید عارضه قوز شصت پا
و نیز سوزش چشم و کمردرد میشود.
عامل وراثت مهمترین عامل این عارضهاست،اما استفاده از کفشهای نامناسب، علاوه بر تشدید آن میتواند در بروز این عارضه نیز تاثیرگذار باشد. بیماریهای سیستم عصبی مثل فلج مغزی و ضربه به شصت پا نیز میتواند عامل ایجاد قوز شصت پا باشد، افرادی که بههر دلیل یک اندام تحتانی بلندتر دارند،احتمال پیدایش این عارضه در پای آنها بیشتر است.
درد و التهاب مهمترین علامت و دلیل مراجعه بیماران به خاطر این عارضه است. درد ناحیه پنجه پا به علت انتقال وزن پا از ناحیه شصت به دیگر انگشتان، التهاب و برجسته شدن استخوان شصت پا و تراکم انگشتان درون کفش بخصوص در کفشهای نوک تیز از دلایل مراجعه این افراد به پزشک است.
دلیل دیگر مراجعه بیماران ، تغییر شکل شصت پا و دیگر انگشتان است که این به تنهایی شرط کامل برای جراحی نیست و میتوان با استفاده از کفشهای طبی و ورزش آن را درمان کرد. افراد مبتلا به این عارضه برای پیشگیری،باید از راه رفتن و ایستادن زیاد خودداری و از کفشهای پنجه پهن و پاشنه کوتاه استفاده کنند.
کفش استاندارد کدام است
دقت در انتخاب کفش و توجه به رعایت اصول استاندارد در تولید آن یکی از ضروریترین نیازها برای حفظ سلامت افراد است.
اغلب مردم در انتخاب کفش به زیبایی و رنگ و طرح آن دقت میکنند نه به استاندارد بودن آن و این مساله باعث به خطر افتادن سلامتی افراد در درازمدت میشود. انتخاب کفش در وهله اول باید براساس نوع استفادهای که از آن میشود صورت گیرد و همان طور که زمستان کفش مخصوص خودش را میخواهد، تابستان نیز کفش مخصوص همین فصل را میخواهد.
کفش استاندارد چه نوع کفشی است :
نشریه سلامت درگزارشی بهقلم دکترامیررحیمی
به چاپ رسانده است در اینباره گفتو گویی با دکترمحمدتقی حلیساز
متخصص طب توان بخشی و عضو هیات علمی دانشگاه کرده است که به این سووال پاسخ گفته است.
دکتر حلی ساز درباره معیارهای استاندارد در تولید کفش میگوید: یک کفش استاندارد سه مشخصه بارز دارد:
جنس خوب ، پاشنه و قالب و پنجه استاندارد
رویه کفش
رویه بیشتر کفشهای موجود در بازار از دو جنس مختلف ساخته شده یا رویهای از چرم طبیعی دارند و یا چرم مصنوعی تهیه میشوند.
دکتر حلیساز با تاکید بر بهتر بودن رویه چرم طبیعی میگوید: چرم طبیعی ، به علت دارا بودن منافذ طبیعی در بافتش، امکان تبادل هوا میان بیرون و داخل کفش را فراهم آورده و باعث تنفس پا میشود.
زیره کفش
ارتفاع زیره کفش با کسر ارتفای سینه زیره کفش باید به 2.5 سانتی متر برسد که این پاشنه لازمه این بوده که بدن نسبت به زمین زاویه قائمه بشود و فشار کمتری به کمر وارد کند.
ظاهر این زیرهها تو پر بوده و در حالت خم کردن انعطاف بیشتری دارند.
پنجه کفش :
توجه به استانداردهای پنجه کفش هم در انتخاب آن بسیار مهم است.
از نظر قالب بندی، فضای پنجه کفش باید طوری باشد که به انگشتهای پا فشار وارد نکند.
کفشهایی که پنجه آنها تیز است باعث میشوند انگشتهای پا روی هم بیفتند.
این کفش ها، انگشتان پا را تحت فشار قرار داده و آنها را بدفرم میکنند.
این مساله در خانمها شایع تر است به طوری که انحراف شست پا در خانمها ۹برابر آقایان است.
جلوی کفش باید به گونهای باشد که پنجههای پا از هم باز بشود.
تنه کفش
تنه کفش که در واقع چارچوب روی کفش است و دور پا را در بر میگیرد، باید به راحتی در برابر فشارهای وارده مقاومت کند و شرایط آناتومیکی پا را حفظ کند.
علاوه بر فاکتورهای استاندارد مربوط به جنس و ساختمان کفش، فاکتورهای دیگری نیز به هنگام خرید کفش به همان اندازه اهمیت دارند.
پنج توصیه برای خرید کفش:
– ۱خرید کفش باید بعدازظهر باشد، زیرا به طور طبیعی پای افراد صبح ها حدود نیم سایز کوچک تر از بعدازظهرهاست و دلیل آن نیز این است که پاها بعدازظهر متورم تر شده و به تبع آن سایزشان بزرگتر میشود.
– ۲دقت در سایز کفش
به این نکته توجه کرد که اندازه پای افراد با افزایش سن ، کم و زیاد شدن وزن و حتی بارداری تغییر میکند لذا ملاک قرار دادن سایزهای قبلی در انتخاب آن کار صحیحی نیست.
– ۳ در بیشتر افراد سایز یکی از پاها، بزرگ تر از دیگری است لذا این افراد لازم است که در انتخاب کفش، پای بزرگتر را ملاک قرار دهند ، نه پای کوچکتر را.
– ۴راه رفتن با کفش در همان زمان خرید بسیار مهم است و اگر کفش بند دارد باید بندهای آن را بست و با آن چند قدم راه رفت.
– ۵کفش مناسب کفشی است که انگشت شست پا، به راحتی در آن حرکت کند و بین انگشت شست و لبه جلویی کفش ، حدود نیم تا یک سانتی متر فاصله وجود داشته باشد.
· کفشهای پاشنه دار:
یکی دیگر از نکات بسیار مهم در انتخاب کفش ، پاشنه دار بودن آن است که البته در خانمها مصداق بیشتری دارد.
کفشهای پاشنه تخت
چون حالت ضربه گیری در پاشنه ندارد، هنگام راه رفتن باعث درد پاشنه میشوند.
پس پاشنه باید وجود داشته باشد اما کفشهای پاشنه بلند هم به طریق دیگری سبب آزار و درد پا میشوند.
زنان ۱۰برابر مردان بیشتر از درد پا شکایت دارند و دلیل آن نیز پوشیدن کفشهایی با پاشنه بسیار بلند با پنجه تیز است که به انگشتان پا فشار میآورند.
به خانمها توصیه میشود که کفشی که پاشنهاش بلندتر از ۳سانت باشد نپوشند زیر هر چه پاشنه کفش بلند تر باشد فشار وارده بر کف پا بیشتر میشود که این فشار به جلوی پا و در نهایت به پنجهها منتقل شده و باعث آسیب رسیدن به انگشتان میشود.
عوارض پوشیدن کفشهای پاشنه بلند و غیر استاندارد عوارضی مانند انحراف انگشت شست پا، میخچه، تاول و خمیدگیانگشتان درهای مزمن کمر، دردهای مفاصل و زانو و پاشنه و خستگیهای زودرس، پیامد مستقیم استفاده از چنین کفشهایی است.
با آغاز فصل تابستان و گرمتر شدن هوا کفشهای موسوم به کفشهای تابستانی یا صندل وارد بازار میشود
درباره پوشیدن صندل نکته مهم این است که پا به هنگام حرکت باید در یک حالت ثابت بماند. در کفشهایی که پشت باز هستند هنگام حرکت، یک انرژی صرف بیرون نیفتادن آنها از پا میشود و این کفشها باعث خستگی بیمورد میشود.
لذا توصیه میشود که اگر قصد پیاده رویهای طولانی تر از ۲۰دقیقه را دارید به هیچ وجه صندل نپوشید.