شکستن طلسم خرید لباس پایدار با مدیریت جیب
ما از یک لباس واقعی چی میخوایم؟
اگر دنبال یک جرقهی واقعی بودید تا ازین به بعد وارد مسیر پوشیدن لباسهای پایدار تر شوید، با خواندن این مقاله میتوانم ورود شما را به این مسیر تبریک بگویم!
اول درمورد این مسالهی مهم صحبت کنیم که چقدرررر خرج کردن روی لباس های بیشماری که بعد از دو بار پوشیدن بو گرفتند، رنگشان عوض شده، طرحشان از بین رفته، فقط با یکی از شلوارهایمان ست میشوند و از همه دردناکتر، خریدیم اما هیچ گاه نپوشیدیم چون مناسبمان نبوده دردناک است. کمدمان رو پر کرده اند و گاهی فکرش ازارمان میدهد که که این لباس دوبار هم پوشیده نشده اما ته دلمان میدانیم که دیگر قابل استفاده نیستند.
حالا اگر بگویم نقطه ی مقابل این شرایط لباسیست که با اکثر آیتم های دیگری کمدمان ست میشود، از مد نمیافتد، عمر طولانی و کارکرد بالایی دارد و از همه مهمتر برای تولید شدنش کمترین آسیب رو به طبیعت،انسان ها و حیوانات زده است، کسی هست که هیجان زده نشود؟
خب همچین لباسی قطعا استرس مارا برای خریدن، ست کردن و پوشیدن، نگهداری و دغدغههای اجتماعی و محیط زیستیمان خیلی کم میکند. اما گاهی با پیجها و برندهایی آشنا میشویم که خرید همچین لباسهای پایداری را با قیمتهای کمی بالاترشان (که توضیح میدهیم چرا منطقیست) برایمان سخت میکنند…
آدم بی پولی مثل من چرا باید لباس پایدار بخرد؟
تا حدی از مزیتهای لباس پایدار گفتیم. این که لباسمان به راحتی با کمدمان تناسب داشته باشد و بتوانیم مدت های طولانی با آرامش خاطر در مکانهای زیادی از آن استفاده کنیم خیالمان را بابت این موضوع راحت میکند که ارزش پولی که برایش داده ایم را دارد.
اما جنبههای مثبت خرید لباس پایدار به اینجا ختم نمیشود، اهمیت دادن به این که لباس ما از چه متریالی ساخته شده و برای ساختش گیاهان و حیوانات و منابع طبیعی زمین تحت آسیب قرار گرفتند یا خیر در دنیای امروز مساله کمی نیست. این که من برای یک کیف برند چند صد دلار پول بدهم ولی خبر نداشته باشم کسی که در یک کشور درحال توسعه این کیف را تولید کرده به جای حقوق مناسب، بادام زمینی دریافت کرده است دیگه قابل توجیح به حساب نمیاید مگر نه؟! شکستن این طلسم خرید لباس از یک برند پایدار خیلی از مشکلات رو حل میکند.
اقتصادیترین خرید، نخریدن!
شاید در نگاه اول این موضوع خنده دار باشد ولی اگر بیشتر فکر کنیم متوجه میشویم که خیلی اوقات در اثر خرید هیجانی، لباسی تهیه کرده ایم که به دلایل زیاد یک بار بیشتر قابل پوشیدن نبوده و فراموش کردن این موضوع که برای آن کالا پول زیادی خرج کرده ایم همیشه ساده نیست. طبق آمار ۳۰٪ از لباسهای درون کمد مردم اروپا هیچ وقت پوشیده نمیشوند و هر آمریکایی به صورت میانگین سالانه ۳۷ کیلوگرم لباس دور میاندازد!!
اگر هر بار قبل از خرید به این موضوع فکر کنیم که این کالا را واقعا احتیاج داریم؟ چند بار قرار است از آن استفاده کنیم؟ اگر نمیدانستیم وجود دارد چطور زندگی میکردیم و چطور و با چه لباسهایی میتوانیم از آن استفاده کنیم شاید بتوانیم به رفع خریدهای هیجانی کمک کنیم و جیبمان رو پر نگه داریم. یکی از راه هایی که برخی منابع پیشنهاد میکنند این است که مطمئن شویم حداقل ۳۰ بار آن کالا را پس از خرید خواهیم پوشید.
اخرین نکته درمورد این موضوع هم چیزیست که به عنوان یک دانشجوی طراحی لباس عمیقا به آن پی بردم. گنجینهی کمدهای اطرافیان! لباسهای پدر و پدربزرگمان که میتوانند زیباترین استایل های رترو و وینتیج را برایمان رقم بزنند و لباسهای قدیمی مادر و مادربزرگ که شاید با کوچیکترین اصلاحی به قشنگ ترین لباسهای مد روز تبدیل بشوند را هیچ وقت نباید فراموش کرد. این گزینهی قرض گرفتن از اطرافیان میتواند برای خیلی از ما کمک بزرگی باشد… چرا برای یک شب عروسی لباس بینهایت گران قیمتی بخریم وقتی میتوانیم از بهترین دوستمان قرض بگیریم؟
خرید درست و حسابی.
بعد ازین که مطمئن شدیم نیازما برای خرید لباسی بجاست چطور میتوانیم قیمت نسبتا بالای آن رو مدیریت کنیم؟
خریدن لباسهای ارزان با پارچههای نامناسب که کیفیت خودشان رو با یک بار شستن از دست میدهند اصلا با جیبی که نیاز به مدیریت مالی دارد سازگاری نیست. پس چه بهتر که به جای خرید سه تیشرت بیکیفیت، با همان قیمت یک لباس خیلی کاربردی با عمر بالا خریداری کنیم تا پولی که خرج میکنیم یک ماه بعد سر از سطل زباله درنیاورده و به بهترین شکل استفاده شود.
پس قدم اول پیدا کردن برندهایی است که به معنای واقعی پایدارند (درمورد برندهای پایدار و ویژگیهایشان قطعا به زودی به صورت مفصل میپردازیم) و با استایل و سلیقه شخصی ما سازگاری دارند تا نپوشیده باقی نمانند.
قدم دوم شامل یکی از بزرگترین درسهایی زندگیست… صبر. بعد از تهیه لیست لباس های مورد نیازمان و انتخاب آن آیتم از برند پایدار و مناسب چند هفته صبر میکنیم.
باورکنید این کار جماعت بزرگی از مردم را از خریدن کالاهایی که دیگر بهشان علاقه ای نداشتند و اگر خرید میکردند به قدر کافی نمیپوشیدند نجات داده. بعد از طی شدن زمان کافی (شاید سه هفته مناسب باشد) میتوانیم با خیال راحت به خرید عالیمان بپردازیم.
از بهترین ترندهای روز، خرید دست دوم.
شاید اسم کمپین سپتامبر-دست دوم که امسال بسیار بیشتر از همیشه سر و صدا بپا کرد و مدتیست در تمام دنیا جا باز کرده به گوشتان خورده باشد. کمپینی برای تشویق مردم به خرید لباسهایی که زمانی دوست داشته شدند و داستانهای قشنگی را در تار و پود خودشان حمل میکنند. اما من دوست دارم یک قدم فراتر برویم و بگویم چرا تمام سال خرید لباس دست دوم جزو گزینههایمان نباشد؟
دیگه زمان آن رسیده که تصور بد خودمان را راجع به لباس های استوک و دست دوم عوض کنیم. لباسهایی که به فروشگاه اشتباهی ارسال شدند، تگ سایز نادرستی خورده اند، روی قسمتی از آستر آنها لک کوچکی افتاده و یا هرمشکل خیلی جزئی و قابل چشم پوشی ای دارند نباید تماما کثیف و خراب و غیرقابل استفاده تصور شوند. این لباسها هم میتوانند با قیمت خیلی پایینتر خریده و پوشیده شوند و نیازهای خیلی از مارا برطرف کنند.
تعداد زیادی از لباس ها در مغازهها و پیج های دست دوم، هدیه هایی بودن که هیچ وقت پوشیده نشدند و یا خریدهایی بودند که سایز درستی نداشتند و… چرا همچین انتخاب ارزان و پایداری را جزو اولویت هایمان قرار ندهیم؟
خرید پایدار با مدیریت مالی به صرفهترین راه برای جیبهای خالی.
در نهایت میتوانیم بگوییم که زمان خرید کالاهای زیاد با کیفیت و عمر پایین به سر رسیده و راه های بهتری برای صرف این پول هست.
جلوگیری از خرید هیجانی و مراقبت درست از لباسهای خودمان بهترین تلاش برای مدیریت خرجهای ماهانه و رسیدن به یک کمد یکدست و استایل شخصی تأثیرگذار است.
از گنجینهی کمد اطرافیان غافل نشویم که گاهی زیباترین لباسها در کمد پدر و مادر و دوست نزدیکمان هستن.
و در نهایت انتخاب لباسهای دست دوم و برندهای پایدار برای خرید لباس پایدار میتوانند کمک شایانی به حفظ منابع طبیعی زمین و منابع مالی جیب ما بکنند.