انواع فیت لباسها
در ابتدا بهتر است کاربرد کلمهی فیت (Fit) را درحوزهی فشن و مد بررسی کنیم. گاهی اوقات، افرادی به غلط کلمهی فیت را به جای Suit (مناسب بودن) به کار میبرند در صورتیکه فیت به میزان گشادی لباس اشاره دارد. وقتی کلمهی فیت را به تنهایی برای لباسی به کار میبریم منظورمان این است که آن لباس به نسبت انداممان نه بزرگ و گشاد است و نه کوچک و چسبان.
به طور کلی فیت لباسها در سه دسته، تقسیمبندی میشود:
- لباسهای گشاد (Loose fit)
- لباسهای با آزادی معمولی (Cloth fit)
- لباسهای تنگ (tight fit)
در دستهی اول (Loose fit OR Relaxed fit) که گاها با لباسهای اور سایز اشتباه گرفته میشوند، لباسهایی قرار میگیرند که گشادی آنها با توجه به حفظ تناسب سایز در قسمت سر شانه، در بخش دور سینه و کمر، آزادی بیشتری دارند؛ در این بخش اغلب لباسهای فراجنسیتی (Unisex) قرار میگیرند.
در دستهی Cloth fit همانطور که گفتیم لباسهایی هستند که آزادی معمولی دارند؛ نه خیلی گشاد و نه خیلی جذب. در دستهی آخر tight fit نیز لباسهای چسبان مانند برخی از لباسهای ورزشی و کشی وجود دارند. در ادامهی مطلب به انتخاب فیت مناسب اشاره میکنیم.
سبک و استایل پوششی شما
همیشه لازم نیست لباسی که فیت تن شما باشد را خریداری کنید. هنگام بررسی لباس، مواردی دیگری نیز هست که باید برای انتخاب سایز مناسب لباس در نظر بگیرید مانند سبک پوششی خودتان.
مثلا شما قصد دارید یک استایل به سبک کلاسیک یا گوتیک را برای خودتان تدارک ببینید. شاید در این استایل شما نیاز به یک کت داشته باشید. و در آن استایل تناسب بین سایز شما و آن کت بسیار زیاد به چشم میآید. در واقع برای داشتن یک استایل رسمی و کلاسیک شما باید لباسی را انتخاب کنید که فیت اندام شما باشد.
نکات کلیدی سایز مناسب لباس در استایل Layered
اگر انتخاب شما مثلا برای فصل پاییز یک لوک Layered است، از آنجایی که در این سبک شما باید به صورت لایه لایه لباسها را روی هم بپوشید و ست کنید بهتر است که سایز لباسهای رویی به نسب اندام شما آزادتر و لباسهای زیری تنگترباشد. تا در نهایت راحتی شما در این سبک پوششی حفظ شود.
نکات کلیدی سایز مناسب لباس در استایل کژوال
یکی دیگر از استایلهایی که با لباسهای Loose fit جذاب و چشمگیر است استایل کژوال است. تصور کنید شما قرار است با یک شومیز و شلوارک استایل کژوال داشته باشید. در این شرایط اگر شومیز فیت تن شما نباشد شاید بهتر به اهداف خودتان در این سبک نزدیک شوید. پس در انتخاب سایز مناسب لباس به سبک پوششتان بسیار توجه کنید. برخی از سبکها نیاز به لباسی دارند که فیت اندام شما باشند و برخی دیگر با لباسهای گشاد و حتی فیری سایز زیباتر به چشم میآیند.
بر اساس کاربرد لباس
در برخی از مواقع برای انتخاب بهترین سایز، باید چگونگی کاربرد لباس را در نظر بگیریم. مثلا برای سفر بهتر است از لباسی که کاملا فیت تن هستند و به بدن میچسبند دوری کنید؛ به این دلیل که مدت زمان بیشتری آن لباسها بر تن شما هستند. پس اجازه دهید پوستتان با لباسهای آزاد، احساس راحتی بیشتری داشته باشد. همچنین در فصول گرم سال نیز پوشیدن لباسهای آزادتر کمک میکند که از گرم شدن و بالا رفتن حرارت بدن جلوگیری شود.
در برخی مواقع کاربرد و موقعیت استفاده از لباس را باید در نظر گرفت. مثلا سایز لباسی که در محیطهای کاری پوشیده میشوند حتما باید متناسب با اندام شما باشد. چرا که این تناسب به همان اندازه که در آراستگی شما موثر است در راحتیتان نیز نقش مهمی را ایفا میکند. انتخاب سایز مناسب به نسبت فیت لباس در لباسهای اداری و مشاغل به گونهای است که علاوه بر اینکه نباید موجب محدودیت تحرکی شما شود باید زیبایی ظاهری شما را حفظ کند.
لباسی برای بالا تنه یا پایین تنه؟! مسئله این است!
برای لباسهای بالا تنه مثل شومیز، پیراهن، تیشرت، تاپ و … به نسبت لباسهای پایین تنه مثل شلوار و دامن، دست شما برای انتخاب فیتهای مختلف باز است. چرا که در لباسهای پایین تنه شما به دلیل خط کمر محدودیت دارید و غالبا باید دامن یا شلواری را بخرید که فیت شما باشد.
البته ممکن است در برخی از جنسها مثل جین، ترجیح بدهیم شلوارهایی جذبتر انتخاب کنیم. زیرا بعد از مدتی پوشیدن، تار و پود پارچه بازتر میشود و ممکن است در قسمت گودی کمر فضای آزاد ایجاد شود. در مواقعی لازم است برای شلوارهای پارچهای ابتدا فیت خط کمر را در الویت قرار دهید. سپس توسط خیاط ماهری قد و گشادی ساقهی پا را متناسب کنید.
اما در لباسهای بالا تنه به جز مواردی که خط سرشانه باید سر جای خودش قرار بگیرد، شما میتوانید بر اساس استایل و سلیقهی خودتان از فیتهای مختلف استفاده کنید. یک نکته! در انتخاب پیراهن یا خرید شومیز دکمه دار، ترجیحا به سراغ سایز فیت یا Loose fit بروید. در این موارد، زیبایی ظاهر شما با باز شدن فواصل ما بین دکمهها، بهکل از بین میرود.
جنس پارچه در فیت لباس
یکی دیگر از عواملی که در انتخاب سایز مناسب لباس به نسبت فیت آن موثر است، جنس پارچه میباشد. میزان کشسانی و ریزش پارچه در طراحی و آزادی پوششی (wearing ease)، نقش مهمی را ایفا میکند.
ease به آزادی که به مقدار اندازهی بدن انسان در طراحی الگو لباس اضافه میشود میگویند؛ که منجر به راحتی و توانایی حرکتی در لباس شود. در لباسهایی که به دلیل نوع بافت تار و پود پارچه یا اریپ انداختن الگو، کشسانی پارچه کم یا صفر است این آزادی در الگو و فیت لباس بسیار مهم است.
Design ease در واقع مجزا از آزادی قبلی متناسب با طراحی آن لباس به الگو اضافه میشود. مثل اندازهی پیلی یا گشادی یک پیراهن با سیلوئت بالنی (balloon silhouette). negative ease در مواقعی به کار میرود که پارچهی لباس دارای کشش کافی باشد (مانند پارچه کشبافت). د راین صورت اندازهی پارچه به نسبت اندازه اندام کمتر است و لباس حاصل از این الگو tight fit است.
البته نکتهی دیگر نیز که در این زمینه باید در نظر داشته باشید کاربرد لباس است. تصور کنید لباسی با پارچهای ضخیم و خشکی مثل فوتر (Felt)، به عنوان شومیزی باشد که بر روی آن قرار است یک جلیقه بپوشید. به طور قطع یک انتخاب غلط است. زیرا، با توجه به جنس این پارچه فیت آن مناسب برای لباس زیری نیست.
حتی گاها جنسهای خشک و ضخیم برای لباس رویی با فیت گشاد برای برخی از شیپهای بدنی مناسب نیستند و فرم اندام را تحت شعاع قرار میدهند. هر چند که ممکن است بر اساس ترندهای روز لباسهای رویی از این قواعد پیروی نکنند. اما، شما با توجه به شیپ بدنی خودتان فیت و جنس پارچهی مناسب را انتخاب کنید.
سخن پایانی
ارتباط بین تناسب لباس و اعتماد به نفس را دست کم نگیرید. لباسی که مناسب و فیت شما باشد منجر به افزایش اعتماد به نفس شما میشود. اگر شما اندام دو سایزی دارید بهتر است لباسی با فیت آزاد را انتخاب کنید و در صورت لزوم قسمت گشاد لباس را توسط خیاط زبردست متناسب اندامتان کنید.