یکی از بسترهای توجه به سوزندوزیهای ایرانی،نمایشگاه ها و جشنوارهها هستند که توجه و اهتمام ویژهای به سوزندوزیهای ایران باید در آن ایجاد شود.
بهطور کلی میتوان انواع سوزن دوزیهای ایرانی را به سه قسمت زیر تقسیم کرد:
۱٫دوختهایی که تمام زمینه با دوخت پوشانده میشود و در واقع تقلیدی از پارچه است . گویی اصلا زمینهای در کار نیست مانند خامهدوزی ، بخارا دوزی و گاهی پتهدوزی و…..
۲٫دوختهایی که قسمتی از زمینه پارچه میپوشاند، مانند گلابتوندوزی ، پولک و منجوقدوزی، پتهدوزی یا سلسلهدوزی که خاص مردم کرمان است و …..
۳٫دوختهایی که نمایانگر کمال هنر است مانند سکمهدوزی، شبکهدوزی و…..
سوزن دوزیهای رایج در ایران عبارتست از :
ابریشمدوزی، گلابتوندوزی، نقده دوزی، پتهدوزی، سکمهدوزی، بلوچدوزی، ممقاندوزی، سرمهدوزی، شمارهدوزی، پولکدوزی، منجوقدوزی، پیلهدوزی، ده یکدوزی، خامهدوزی، کمنددوزی و …..که هر کدام بعنوان یک رشته دارای زیر و بم و نکات خاصی میباشند و سوزن دوز ملزم به اجرای آن میباشد.
یکی از بسترهای توجه به سوزندوزیهای ایرانی،نمایشگاه ها و جشنوارهها هستند که توجه و اهتمام ویژهای به سوزندوزیهای ایران باید در آن ایجاد شود.
این سوزندوزیها را در قدیم روی پارچه دستبافت نخی با نخ ابریشم طبیعی و روی پارچه گلدوزی سنتی انجام میدادند، اما امروزه روی پارچه چلوار و یا متقال با نخ کاموا، گلدوزی میکنند. دوختهایی که در این گلدوزی استفاده میشود شامل بخیه رومانی، زنجیره دوزی و ساقهدوزی میشود و نقوش مورد استفاده در این سوزندوزی، گل و بوته، نقوش حیوانی، نقوش مدور و شمسه، اشعار عاشقانه و پندآموز و البته در گلستان نقوش هندسی هستند.در ایران بیش از ۱۲۰ نوع سوزندوزی داریم که با زیرمجموعههای آن به بیش از یک هزار و ۵۰۰ نوع میرسد.
همین امر مار بر آن داشت تا کمپینی ایجاد شود تا باهدف حمایت ار انواع سوزن دوزی ها، دستبدها نماد انواع سوزن دوزی های ایرانی شود. در این کمپین که عنوان تار و پود زندگی با هویت دستبندهایی با تار وپود ایرانی را دارد،با هدف حمایت از فعالیت اقتصادی دختران و زنان هنرمند کشور و تبدیل هنر آنان به یکی از کالاهای صنایع دستی ایرانی آغاز شده و میتواند نماینگر هویت جوان ایرانی شود،این دستبندها هر کدام دارای الگوها و رنگهای مختلف با استفاده از نخ و تار و پود (یا رشتههایی از سایر جنسها) درست میشوند و نشانهای از میزان اهمیت و توجهی است که شما به دوست خود دارید. معمولا افراد این دستبندها را به دوستان صمیمی و نزدیک خود هدیه میدهند و هر دو آن را به عنوان نمادی از دوستیشان به صورت مداوم به دست میبندند.
دستبندهای دوستی دارای تاریخچه غنی و معناداری هستند و مقصود این است با بررسی پیشینه این دستبندها و انواع آن در ایجاد چگونگی کارآفرینی با حداقل هزیته های تولید برای زنان صحبت نماییم و با توجه به فرهنگ غنی ایرانی و هویت ملی به ایجاد هدفی پایدار برای ایجاد اشتغال و بومیسازی آن بکوشیم.
اهداف پویش:
نوآوری، خلاقیت و کارآفرینی
ایجاد کارآفرینی درفضای مجازی (نقش کسب و کارهای الکترونیکی در عرصه مد)
تاثیر نظام گردشگری در کارآفرینی
کاربرد رنگ و فرم ایرانی در طراحی دستبندها
طراحی مدرن و سنتی و کاربرد آن در طراحی این پویش
توسعه صلح و دوستی